Incompetenţa medicilor mascată de statistici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spitalele vasluiene mor câte şase oameni la fiecare două zile. Printre decesele patologice care nu pot fi imputate medicilor, s-au strecurat în statistici şi cazuri de competenţa procurorilor criminalişti. Cercetările penale şi expertizele medico-legale se prelungesc nepermis de mult.

În spitalele vasluiene mor în fiecare an sute de oameni, decese puse pe seama stadiului avansat al bolii din momentul prezentării la medic şi al vârstei înaintate a pacienţilor. Dincolo de cazurile de moarte patologică au existat cazuri evidente de neglijenţă ori culpă medicală. Atât medicii cercetaţi cât şi familiile îndoliate aşteaptă ani de zile pentru instrumentarea dosarelor penale.

Daniela Popa (35 de ani), o vasluiancă din satul Lunca, comuna Ghergheşti, a murit în octombrie 2011 pe un pat al Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad după ce a trecut prin două operaţii, de cezariană şi ocluzie intestinală. Opt copii, cu vârsta cuprinsă între câteva zile şi 17 ani, au rămas orfani de mama şi n-au aflat nici până acum din ce cauză a murit cea care i-a adus pe lume. Femeia avea recomandarea de a nu mai procrea după ce i-a fost extirpat un rinichi. A riscat şi a reuşit să poarte ultima sarcină fără probleme. Operaţia de cezariană a reuşit, dar ulterior au apărut complicaţiile. Girurgii au tegiversat aproape 12 ore operaţia de ocluzie intestinală pe care trebuiau să o facă de urgenţă. “Nu pot să spun dacă medicii sunt vinovaţi de moartea mamei, dar nu înţeleg de ce au lăsat-o să se chinuie atât de mult înainte să o bage în operaţie”, a spus Andreea, fiica cea mare a decedatei, în ziua când a rămas orfană.

Foto: Andreea Popa

image

“Procurorul de caz a solicitat o nouă expertiză la Institutul de Medicină Legală (IML) Bucureşti şi nu am primit rezultatul. E un caz complicat şi nu putem lua nicio decizie fără expertize”, a declarant, pentru “Adevărul”, Willi Brojban, prim-procuror la Parchetul de pe lângâ Judecătoria Bârlad.Cazuri semnalate de medicii legişti


Tot la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad au murit, în urmă cu un an, două bătrâne, victime ale unor accidente rutiere. Cadavrele au fost supuse examenului necroptic pentru a se stabili dacă există legătură de cauzalitate între deces şi accident. Probele s-au întors împotriva doctorilor care le-au tratat.
La autopsie, în laringele Tudorei Husein (80 ani) a fost găsit îndesat un dop dintr-o meşă lungă de peste 3,5 metri. Prezenţa feşei presate în gâtul decedatei şi suspiciunea că a contactat o incfeţie nosocomială care a dus la complicaţii, i-a determinat pe medicii legişti să trimită dosarul spre Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. Probele prelevate au fost transmise spre expertiză la IML Iaşi şi rezultatul nu a parvenit procurorilor.

Tot în stadiul cercetărilor penale a rămas şi dosarul înaintat procurorilor după efectuarea necropsiei pe cadavrul Tudorei Ţaga (74ani). Bătrâna a murit în martie 2013, după două luni în care a fost plimbată între mai multe spitale. La mijlocul lunii ianuarie a ajuns la spitalul bârlădean în coma profundă şi multiple fracturi după ce a fost lovită de o maşină. A fost transferată la Iaşi, apoi a fost redirecţionată la Bârlad unde a fost ţinută fără forme legale de internare. Era tot în coma şi, din pricina imobilizării la pat şi lipsa îngrijirii adecvate, a făcut escare şi răni pe tot corpul. După ce chinul femeii a luat sfârşit au apărut semne de întrebare privind tratamentul aplicat de medici.

Citeşte şi: Acuzaţii grave de malpraxis la Galaţi: părinţii unui bebeluş îi acuză pe medici de neglijenţă

Doi morţi după anestezie, niciun vinovat


La aproape doi ani de la moartea suspectă a doi tineri internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Doiniţa Damian şi Ilie Chiriţă, ancheta derulată de poliţişti sub coordonarea procurorilor este departe de a fi finalizată. În timp ce familiile îşi plâng morţii, anchetatorii nu se grăbesc să afle de ce au murit, în iulie 2012, adolescenta de 16 ani şi tânărul de 29 de ani. Poliţiştii spun că încă aşteaptă concluziile Institutului de Medicină Legală Iaşi, care trebuie înaintate spre avizare şi Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

„Concluziile medico-legale preliminare, în ambele cazuri, au fost înaintate spre avizare comisiei din cadrul Institutului de Medicină Legală Iaşi. Avizarea a sosit doar în cazul adolescentei. Răspunsul a fost înaintat familiei. În funcţie de obiecţiunile depuse la expertiză, dosarul va fi înaintat Institutului Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici». Aceasta este procedura”, a declarat subcomisar Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

La rândul lor, reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că aşteaptă concluziile medico legale care să ateste cauzele celor două decese, pentru a stabili dacă este vorba de o culpă medicală. Ilie Chiriţă, din Codăeşti, muncea de mai mulţi ani în Italia şi venise special în ţară pentru a fi operat. Familia susţine că bărbatul nu avea antecedente medicale, însă cert este că, după efectuarea anesteziei de către medicul Aurel Zabolotnîi, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator. La solicitarea familiei, a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, unde a murit la scurt timp. Câteva zile mai târziu, o adolescentă de 16 ani, tot din Codăeşti, Doiniţa Damian, a murit în urma unei operaţii de apendicită, după ce a fost anesteziată de acelaşi medic.

Moartea suspectă a celor doi pacienţi a bulversat, în vara anului 2012, întreaga activitate în Spitalul Judeţean Vaslui, toate cazurile chirurgicale fiind dirijate pentru o perioadă la Iaşi. Numele anestezistului Aurel Zabolotnîi a fost legat şi de o altă culpă medicală, finalizată cu o condamnare la închisoare, cu suspendare, atât pentru el, cât şi pentru chirurgul Constatin Toma Chivu. Victimă le-a căzut un deţinut de la Penitenciarul Vaslui. Pentru a se demonstra că responsabili pentru moartea deţinutului sunt cei doi medici, au fost necesari şapte ani de zile, timp în care s-au făcut expertize şi contra-expertize.


Decese suspecte incluse în statistici

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a centralizat statisticile privind mortalitatea intraspitalicească prezentată de unităţile medicale cu paturi din judeţ. În 2013, au murit pe un pat de spital 816 persoane, jumătate dintre decese (430 cazuri) fiind raporatate de Spitalul Judeţean Vaslui şi 314 cazuri raportate de spitalul bârlădean.

“Din analiza datelor centralizate, se observă că la nivelul judeţului Vaslui, mortalitatea în spital a crescut de la 787 cazuri, cu un indicator de 0.98% în anul 2012, la 816 cazuri cu un indicator de 1.04% în anul 2013. De asemenea, se remarcă trendul ascendant al bolnavilor cu boli cornice la nivelul judeţului, dar şi faptul că bolnavii se adresează medicilor destul de tzardiv, din păcate”, a declarant Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.
Indicele de mortalitate se raportează la numărul bolnavilor externaţi din spitale. Cei mai mulţi pacienţi mor în secţiile Neurologie, Oncologie, Cardiologie şi Chirurgie.

Pe acceaşi temă:

Familia Antoniei, fetiţa ce a murit în urma unei entorse: Colegiul Medicilor încearcă să muşamalizeze un act de malpraxis

Un medic ortoped va plăti daune familiei unui copil operat la mâna sănătoasă

 

 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite