În pat cu inamicul nevăzut. Cum au ajuns vasluienii pradă „bolilor ruşinoase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fata cu prezervativ
Fata cu prezervativ

În judeţul unde infracţiunile la viaţa sexuală se ţin lanţ, „bolile ruşinoase“ continuă să rămână o problemă cu care se confruntă femei şi bărbaţi deopotrivă, unii foarte tineri, de numai 14 ani, alţii la vârsta la care ar trebui să să gândească la nepoţei.

În ultimii trei ani s-a înregistrat o descreştere semnificativă a bolilor venerice (cu transmitere sexuală), lucru despre care medicii spun că poate fi o aparenţă înşelătoare pentru că există riscul ca mulţi purtători de sifilis şi gonoree să nu aibă habar că sunt bolnavi. Asta şi pentru că bolile au suferit mutaţii din cauza consumului de antibiotice cu spectru larg.

Cocret, în 2015, în tot judeţul Vaslui au fost luate în evidenţă 29 persoane cu boli venerice (15 sifilis şi 14 gonoree), faţă de 63 câte au fost în 2014 (18 sifilis şi 25 gonoree), respectiv 129 de cazuri în 2013 (45 sifilis şi 84 gonoree).

Potrivit datelor furnizate de DSP Vaslui, majoritatea îmbolnăvirilor se constată în mediul rural la persoane necăsătorite, cu viaţă sexuală dezorganizată. Una din persoanele cu sifilis nu avea nici 14 ani împliniţi. Restul bolnavilor fiind aproape de vârsta majoratului sau adulţi. Cel mai bătrân pacient cu gonoree are peste 65 ani.

"Cazurile luate în evidenţă s-au înregistrat cu precădere la persoane  necăsătorite care întreţin raporturi sexuale cu persoane cunoscute întâmplător. Pentru a preveni apariţia bolilor venerice se recomandă evitarea relaţiilor sexuale întâmplătoare şi a partenerilor multipli sau utilizarea prezervativului.În cazul în care existã suspiciuni că a fost contactată o boală venerică, recomandăm evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medic pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei
terapeutice", a spus Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri