FOTO Discriminare rasială, la Bârlad „Nu primesc locuinţă pentru că nu sunt ţigan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin şi Constanţa Munteanu FOTO Sabina Ghiorghe
Florin şi Constanţa Munteanu FOTO Sabina Ghiorghe

Situaţie revoltătoare la Bârlad, oraşul în care romii primesc la cheie locuinţe sociale, în valoare de un milion de euro, iar oamenii aflaţi cu adevărat în dificultate sunt evacuaţi în stradă. O mamă de 39 de ani, paralizată, cei doi copii ai ei şi soţul acesteia locuiesc într-un bloc ce stă să se dărâme şi sunt ameninţaţi de autorităţi cu evacuarea silită.

Constanţa şi Florin Munteanu locuiesc într-o cameră de 4-5 metri pătraţi, într-un bloc care stă să se dărâme, alături de cei doi copii ai lor, de 6 şi 17 ani. Femeia are 39 de ani şi de 5 ani este ţinutită la pat din cauza unei boli neiertătoare: paraplezie spastică. Soţul acesteia (44 ani) este îngrijitor personal şi are grijă de copii. Singur găteşte, face curat, îşi spală soţia şi face teme cu copiii. Toţi 4 trăiesc cu 860 lei lunar.
„Soţia a făcut un atac cerebral în urmă cu 5 ani şi de atunci a rămas paralizată de la mijloc în jos. Medicii spun că există tratamente care ar putea să o ajute dar medicamentele costă 1.000 de euro pe lună. Eu mă ocup de copii, le fac mâncare, pe cel mic îl duc la grădiniţă, o spăl pe soţie şi îi ţin bazinetul”, a declarat, pentru „Adevărul”, Florin Munteanu.

Încăperea pe care o ocupă este situată în blocul de la Fabrica de cărămidă, situată pe strada Trestiana, chiar lângă blocurile ANL. Clădirea este foarte veche şi cele mai multe încăperi au fost părăsite. Florin Munteanu locuieşte acolo din 1976 şi titularul contractului de chirie de la RAGCL, instituţie aflată în aparatul Consiliului Local Bârlad, este mama acestuia. De altfel, toată familia locuieşte în zonă, în case la fel de vechi şi dărăpănate ce sunt propuse spre demolare.

„E discriminare pe faţă. Nu primim locuinţă pentru că nu suntem ţigani. Romilor le-au fost date locuinţe nou-nouţe. Ni s-a dat un lot de casă, dar nu am avut bani să ridicăm construcţia. Celor de etnie romă li s-au dat şi materiale de construcţii, românii nu primesc aşa ceva. Nu am nevoie de bani, mi-ar fi suficient dacă aş primi lemn, cărămidă şi ce mai trebuie să-mi ridic pereţii. Aş construi singur cu mâinile astea două”, a conchis Munteanu.
Soţia acestuia se simte vinovată că tot greul e pe umerii soţului: „Nu aveam nici 35 de ani când am rămas ţintuită la pat. Pe băiatul mai mic nu l-am mai putut ţine în braţe de la 2 ani”.

„Dacă se întâmplă nenorocirea, eu fac puşcărie”

Autorităţile bârlădene consideră că au obligaţia să se asigure că oamenii nu vor sfârşi îngropaţi de vii pentru a nu fi traşi la răspundere în cazul în care blocul se prăbuşeşte. Au acordat familiei Munteanu alternative, dar acestea nu au fost acceptate de chiriaşi. Prin urmare, există riscul de a fi evacuaţi în drum.
Eduard Angheluţă, directorul RAGCL Bârlad, a explicat, pentru„Adevărul”, cum stau lucrurile din perspectiva instituţiei pe care o conduce: „I-am înştiinţat încă de acum 2 ani, înainte de a demara procedurile privind evaluarea clădirilor, că vor trebui să se mute. Există expertize potrivit cărora clădirea este în stadiu avansat de degradare şi se impune demolarea. Dacă se întâmplă o nenorocire, eu fac puşcărie”.

Romii din Bârlad se lăfăie în locuinţe de un milion de euro

Este de notorietate că autorităţile locale din Bârlad au acordat atenţie deosebită romilor din comunitate. În 2010 au fost date în folosinţă 90 de apartamente cu una şi două camere, investiţie care a costat un milion de euro, bani de la bugetul local. Locuinţele sunt de nerecunoscut după patru ani de la inaugurarea lor: geamuri sparte, burlane rupte, tencuială căzută, tavane prăbuşite.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite