Cum ajung ţăranii de pe malul Prutului intermediarii traficanţilor de ţigări: contrabandă cu căruţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 10.000 de pachete de ţigări este ultima captură făcută de poliţiştii de frontieră din Vaslui
Aproape 10.000 de pachete de ţigări este ultima captură făcută de poliţiştii de frontieră din Vaslui

Traficul cu ţigări peste râul Prut a devenit o sursă de venit pentru unii dintre locuitorii satelor aflate în proximitatea frontierei, ţăranii ajungând intermediarii contrabandiştilor. De regulă, aceştia transportă cu căruţele ţigările preluate de pe celălalt mal al Prutului.

Trei bărbaţi din judeţul Iaşi au fost arestaţi joi seara la Huşi, fiind acuzaţi de contrabandă cu ţigări. Contrabandiştii au fost prinşi în trafic, pe raza localităţii Bohotin, cu aproape 10.000 de pachete de ţigări. Contrabandiştii se aflau cu două autoturisme, unul înmatriculat în România, celălalt în Germania.

Poliţiştii de frontieră au monitorizat în trafic cele două autoturisme şi astfel au stabilit că vehiculul marca Opel transporta ţigarete spre municipiul Iaşi, iar celălalt avea rolul de a identifica pe itinerariul de deplasare eventualele echipaje de poliţie.

”Colegii noştri au încercat oprirea, pentru control, pe raza localităţii  de frontieră Isaia,  a autoturismului marca Opel Zafira, moment în care şoferul acestuia a ignorat semnalele efectuate regulamentar şi a continuat deplasarea în viteză către localitatea Răducăneni. S-a procedat la urmărirea autoturismului suspect cu semnale luminoase şi acustice, iar după doar câţiva kilometri, pe raza localităţii Bohotin, a fost oprit”, a precizat Irina Mirica, purtător de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui.

Mijlocul de transport era condus de un tânăr în vârstă de 28 de ani, domiciliat pe raza judeţului Iaşi.

La cercetarea la faţa locului, pe banchetele din spate ale autoturismului au fost găsite trei colete învelite în folie de culoare neagră despre care bărbatul a declarat că sunt pline cu ţigări.  În cele trei colete s-a descoperit cantitatea totală de 81.640 ţigarete, diferite mărci.

Imagine indisponibilă

În urma cercetărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că ţigările au fost introduse în ţară peste râul Prut, cu ajutorul unor funii şi a bărcilor. După preluarea ţigărilor de la traficanţii din Republica Moldova, rămaşi deocamdată neidentificaţi, coletele cu ţigări au fost transportate cu o căruţă de pe frontiera verde în zona unde aşteptau traficanţii români cu autoturismele. Cel puţin opt persoane au fost identificate până în prezent ca făcând parte din această grupare. De regulă, căruţaşii care au rol de intermediari, sunt răsplătiţi cu sume modice de către traficanţi, profitul cel mai mare ajungând cei care coordonează activităţile de contrabandă. În cazul de faţă, ţigările urmau a fi vândute pe piaţa neagră din Iaşi.

”Potrivit prevederilor legale, a fost luată măsura indisponibilizarii autoturismelor folosite la activitatea infracţională, în valoare de 25.500 lei,  precum şi a  ţigaretelor descoperite, cu o valoare estimată de peste 35.820 lei”, a completat purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în aria infracţională.

Imagine indisponibilă
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite