Cum a reuşit un avocat să-şi escrocheze clienţii, invocând că are influenţă printre funcţionarii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat din cadrul Baroului Vaslui a fost condamnat într-un dosar de trafic de influenţă, alături de un taximetrist, după ce a recunoscut că a păcălit mai mulţi clienţi, cărora. În schimbul unor sume importante de bani, avocatul garanta clienţilor că le va rezolva problemele prin intermediul relaţiilor pe care pretindea că le are în diverse instituţii.

Cazul avocatului Neculai Horobeţ din Vaslui scoate la iveală naivitatea unor cetăţeni aflaţi în situaţii diperate şi uşurinţa cu care aceştia sunt dispuşi să-şi ofere toţi banii pentru a-şi soluţiona problemele juridice, dar nu pe căile legale.

Horobeţ a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi la trei ani de închisoare, cu suspendare, şi i s-a interzis dreptul de a profesa meseria de avocat pe durata termenului de supraveghere (4 ani). Alături de el, a fost condamnat pentru complicitate şi un taximetrist din Vaslui, Florin Bîcu, care îi racola clienţi în timpul curselor. În cazul acestuia, judecătorii au dispus condamnarea la doi ani de ănchisoare cu suspendare.

Motivarea hotărârii Curţii de Apel Iaşi scoate în evidenţă cum acţiona avocatul, ajutat de taximetrist, şi cât de uşor reuşea să câştige încrederea oamenilor, în ciuda faptului că în zonă Nicolae Horobeţ era recunoscut pentru mai multe scandaluri în care a fost implicat. 

”Inculpatul Horobeţ Neculai, avocat în Baroul Vaslui, folosindu-se de cunoştinţele sale juridice  şi  inculpatul Bîcu Florin Ioan, taximetrist în municipiul Vaslui, folosindu-se de faptul că intrau în contact cu numeroase persoane, aflându-le problemele şi preocupările, au reuşit să pună la punct o metodă de a procura mijloace financiare din traficarea unei presupuse influenţe pe care Horobeţ Neculai o prezenta în mod credibil ca reală, influenţă pe care susţinea că o are asupra unor funcţionari din cadrul Serviciilor Publice sau asupra unor poliţişti. Din declaraţiile date în cursul urmăririi penale de către inculpaţi, rezultă că aceştia erau interesaţi de găsirea unor persoane cărora, în schimbul unor sume de bani le promiteau rezolvarea unor probleme juridice, prin influenţarea persoanelor legal responsabile, folosindu-se de numele sau de calitatea unor persoane reale, de care inculpatul Horobeţ Neculai aflase în mod firesc, prin prisma relaţiilor sale profesionale”, au explicat procurorii DNA în actul de sesizare al instanţei. 

Client stors de bani de avocatul escroc

Pe 29 noiembrie 2016, un bărbat din Vaslui, Adelin Hrincu, a fost implicat într-un accident rutier pe raza comunei Muntenii de Jos, iar în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o concentraţie de alcool pur în aerul expirat de 0,63 mg/l. Pe numele său, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, fiindu-i, totodată, suspendat permisul de conducere. Rămas fără permis, a fost nevoit să se deplaseze cu taxiul, ocazie cu care, în cursul anului 2017, l-a cunoscut pe inculpatul pe taximetristul Bîcu. Aflând de cele întâmplate cu privire la accidentul rutier, taximetristul i-a spus că îl poate ajuta, punându-l în legătură cu un avocat care are relaţii la poliţie. Pentru a-i câştiga încrederea, taximetristul i-a spus că trebuie doar să-şi schimbe declaraţia, dându-i exemplu cazul unui bărbat de aproximativ 45 de ani, căruia îi fusese anulat permisul de conducere pentru alcoolemie peste limita legală şi pe care avocatul respectiv l-ar fi ajutat să-şi recupereze permisul de conducere în schimbul unei sume de bani. 

Taximetristul i-a comunicat pentru a scăpa de dosar penal şi pentru a-şi recupera permisul trebuie să plătească suma de 500 euro. Deşi iniţial a refuzat, ulterior bărbatul l-a căutat pe Bîcu şi insistat de mai multe ori să-l pună în legătură cu avocatul respectiv. Tânărul primise de la mama lui, aflată la muncă în străinătate, 700 euro pentru a închiria o locuinţă în Iaşi şi cum nu a reuşit să găsească o locuinţă convenabilă a decis să folosească banii pentru a scăpa de problemele juridice.

La prima întâlnire cu avocatu, acesta i-a comunicat că îl cunoaşte de mai mult timp pe agentul de poliţie care instrumenta cazul său, precum şi pe alţi poliţişti, menţionând numele unui poliţist examinator de la Serviciul Permise şi că trebuie să vorbească cu ambii poliţişti în schimbul sumei de 450 euro. A primit banii de la client, dar i-a dat de înţeles că o să fie necesar să mai dea şi alte sume de bani pentru a-i rezolva problema în maxim o săptămână.

A doua zi, avocatul l-a contactat telefonic pe Hrincu şi i-a mai pretins suma de 1.000 lei. 
În seara aceleiaşi zile, clientul a fost sunat, din nou, de cătreavocatul Horobeţ care i-a spus că sunt implicate mai multe persoane care trebuie să-i dea permisul de conducere şi i-a mai cerut 1.000 lei. De asemenea, i-a spus faptul că poliţistul L.F. vine din vacanţă pentru a-i lua declaraţie şi că acest lucru costă. Pentru că nu mai avea bani, cardul mamei rămânând blocat în bancomat, Hrincu, însoţit de Neculai Horobeţ, au mers la un amanet, unde şi-a amanetat telefonul şi a dat avocatului suma de 900 de lei.

Ziua următoare, avocatul l-a contactat din nou, spunându-i că mai trebuie 1.600 de lei pentru avertizându-l că, în cazul în care nu are suma de bani solicitată, să nu se mai întâlnească cu el. Neavând bani, tânărul a mers la bunica sa şi a împrumutat 1.700 de lei, pentru a plăti avocatului suma solicitată.  

A doua zi, avocatul Horobeţ nu l-a mai contactat pe Hrincu, fapt pentru care acesta din urmă l-a sunat, fără succes, de mai multe ori. Îngrijorat, care l-a contactat telefonic pe taximetristul Bîcu. Acesta i-a transmis că avocatul este supărat, întrucât ar fi vorbit cu cineva de problema cu permisul, lucru pe care Hrincu l-a negat.
Ulterior, avocatul Horobeţ l-a contactat din nou pe client şi i-a mai pretins suma de 2.000 lei, solicitare la care acesta din urmă nu a mai dat curs, întrucât nu a mai reuşit să mai facă rost de bani. În total, avocatul a primit de la client, 450 euro şi 6.180 lei fără a efectua vreun demers pentru clientul său. 

Ancheta procuroriloe DNA a scos la iveală faptul că influenţa pe care o pretindea avocatul nu exista în realitate, acesta doar lăudându-se în faţa clienţilor. De la un alt bărbat, din localitatea Corni Albeşti, Horobeţ a obţinut 500 de euro. I-a promis că îl va ajuta să obţină permisul de conducere fără a da concurs. Şi în cazul său, Horobeţ a încercat în repetate rânduri să obţină şi alte sume de bani, invocând că pentru a-i cumpăra permisul este nevoie de 2.400 de euro.

În faţa judecătorilor, avocatul Horobeţ şi-a recunoscut faptele.

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite