Cum a ajuns un bârlădean sărac lipit cel mai datornic pensionar. Ar trebui să trăiască peste 5.500 ani pentru a-şi achita restanţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cezar Liga, un pensionar din Bârlad a intrat în evidenţele Casei Teritoriale de Pensii (CTP) Vaslui cu cea mai mare datorie înregistrată vreodată de un pensionar: peste 8.000.000 lei. Bărbatul povesteşte că în urmă cu 12 ani, pe când era şomer, a fost folosit drept paravan într-o afacere cu produse petroliere, în spatele căreia se aflau “oameni cu relaţii la nivel înalt“

Cel mai îndatorat pensionar din judeţul Vaslui se numeşte Cezar Liga  (55 ani), beneficiarul unei pensii de invaliditate de 365 lei şi a unei datorii colosale câtre stat, de peste 8.000.000 lei. În vara anului trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Administraţia Finanţelor Publice Bârlad, a solicitat reprezentanţilor CTP Vaslui să instituie poprire pe pensia acordată lui Cezar Liga, în vederea recuperării debitului.
“Suma de 8.000.228 de lei este generată de neplata datoriilor înscrise în titluri executorii emise de Administraţia Finanţelor Publice Bârlad. Această sumă se recuperează prin reţinerea lunară a 120 de lei”, a declarat Loredana Enache Târlea, purtător de cuvânt al CTP Vaslui.
Un calcul simplu arată că pentru a-şi achita datoria către stat, Cezar Liga ar trebui să mai trăiască 66.668 de luni, adică nu mai puţin de 5.555 de ani.
Povestea pensionarului cu această datorie record, care până şi lui i se pare ireală, este impresionantâ. Bărbatul trăieşte într-o sărăcie lucie, în Bârlad, uitat de familie, ajutat doar de câţiva prieteni, care nu-l lasă la greu. Din cauza pensiei ciuntite, bărbatul a stat fără gaz şi fără căldură toată iarna. Pare resemnat cu tot ceea ce i se întâmplă, deşi spune că el a fost doar un pion într-o afacere ilegală cu produse petroliere. S-a temut şi se teme în continuare să spună cine au fost beneficiarii afacerilor de zeci de miliarde.
Cezar Liga povesteşte că în urmă cu 12 ani, pe când era şomer, i s-a propus să intre într-o afacere cu produse petroliere. Sărac fiind, bârlădeanul a crezut că a dat norocul peste el, acceptând oferta. “La timpul ăla, dacă nu mă înşel, aveam vreo 400.000 de lei vechi ajutor de şomaj şi era imposibil de trăit. Aveam norocul că mai erau părinţii în viaţă şi mă ajutau ei. O apărut o situaţie la care, poate fiind şi sub impresia sărăciei, am pus, ca să zic aşa, botul. M-am prins la vrăjeala unora cum că pot să câştig nişte bani. Nişte persoane anume, nu e cazul să dau nume pentru că nu vreau să-mi creez greutăţi, m-au încântat prima dată cu două-trei milioane. Iniţial, am mers cu ei să fac nişte contracte de preluare de marfă, mai apoi am preluat o firmă care era suspendată. Societatea era bună, fără datorii către stat. Era curată, cum se spune. Am preluat-o, mi-au dat ei bani de am cumpărat-o, m-am înscris la Camera de Comerţ ca administrator unic, apoi am pornit, ca să zic aşa. Obiectul de activitate era achiziţionarea unor mărfuri care se comercializau, aşa cum se ştie, foarte bine. Mecanismul e arhicunoscut. La început, a fost mai subţire, dar mai apoi s-au adâncit problemele, că mi s-a promis o sumă destul de consistentă, în jur de 15.000 de euro ca să merg cu societatea şi, în momentul când nu o să se mai poată, o să mă pună să  plec”, povesteşte cel mai datornic pensionar.

Vindeau uleiuri minerale, drept combustibil

SC Gudinex SRL Bîrlad, firma patronată de Cezar Liga, avea sediul social declarat fictiv. În 2003,  existînd indicii că această societate a desfăşurat activităţi comerciale constând în aprovizionări şi livrări de produse petroliere, Garda Financiară Vaslui a efectuat verificări încrucişate cu mai multe societăţi similare din ţară, ocazie cu care aveau să iasă la iveală ilegalităţile. În perioada aprilie-septembrie 2003, firma bîrlădeană a făcut afaceri de zeci de miliarde de lei, fără ca nimeni să observe nimic neobişnuit.  În urma verificărilor, inspectorii de la Garda Financiară au descoperit societatea lui Cezar Liga  a comercializat uleiuri minerale (produse neaccizate), drept combustibil ( produse accizate). Mii de tone de produse petroliere au fost tranacţionate prin intermediul firmei Gudinex. În urma calculelor estimative efectuate de comisarii Gărzii Financiare Vaslui, a rezultat că SC Gudinex SRL Bîrlad a prejudiciat bugetul de stat cu 63,4 miliarde de lei, sumă la care s-au adunat, evident, penalităţi.  Împotriva lui Cezar Liga formulată plângere penală, însă bârlădeanul a dispărut odată cu declanşarea cercetărilor.

“Ăsta este cuvântul: am fugit“

“N-am plătit TVA, n-am plătit taxe, accize. La momentul când nu s-a mai putut face nimic, când a explodat buboiul, n-am primit decât vreo 3.000 de euro în total. Am fugit în Italia. Ăsta e cuvântul: am fugit! S-a întâmplat în 2003, în septembrie. A durat aproximativ un an. În Italia, am stat cinci ani. Când am plecat în Italia, eram sănătos, iar acolo m-am accidentat. Am avut un accident la muncă. Am lucrat în construcţii. Mi-a căzut o gratie mare pe şold. Mi s-a dislocat femurul la piciorul drept. În timp, eu am continuat să muncesc. Boala s-a agravat. Am fost prins într-un program social acolo, la Roma, pentru operaţii. N-am reuşit să-mi fac documente tot din cauza situaţiei mele. Eram fugar. În 2007, a murit tata, dar n-am putut să vin la înmormântare tot din cauza asta. În 2008, mi s-a oferit posibilitatea să vin în ţară. Am venit să o mai prind măcar pe mama în viaţă. Şi ea era la o vârstă înaintată. Am venit în decembrie în ţară şi pe 16 m-au arestat”, spune Cezar Liga

Condamnat de două ori

Cât timp a fost fugar, Cezar Liga a fost judecat  în lipsă. În februarie 2005, Judecătoria Iaşi la condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune. După revenirea în ţară  au fost reluate cercetările în dosarul de evaziune fiscală, în 2011 primind o nouă condamnare de doi ani şi şase luni, la Judecătoria Bârlad.
“ Am făcut trei ani şi şapte luni. Înainte de a se termina procesul, mi s-a făcut o expertiză contabilă, ultima expertiză contabilă, care probabil că este şi la momentul actual la procuratură. În urma expertizei respective, suma care o datoram eu către stat - şi aici apare ciudăţenia pentru mine - s-a dus la aproximativ 300.000 de euro, ceea ce ar fi însemnat, la nivelul actual, 1,3 milioane de lei (13 miliarde de lei vechi). Or eu poprirea pe care o am acum este pentru opt milioane de lei (peste 80 de miliarde de lei vechi). Este «puţin» exagerată şi ireală. La un moment dat, când eram la domnul procuror care a instrumentat cazul, acesta i-a spus unui alt procuror:  «Vi-l prezint pe cel mai mare evazionist». Afirmaţia este reală. Suma nu este reală. Asta vreau să subliniez”, spune Cezar Liga.

Se teme pentru viaţa sa

Cezar Liga susţine că afacerea care, pe lângâ datoria colosală, i-a adus şi două condamnări, a fost coordonată  persoane «sus- puse», iar el a fost un simplu îap ispâşitor. În susţinerea sa, martoră îi este sărăcia în care a trăit şi trăieşte. De opt luni a râmas fără gaz, iar toatâ iarna a stat fără căldură.
«În aprilie 2003, era domnul Năstase prim-ministru, s-a dat o ordonanţă de urgenţă prin care nu puteai să faci comerţ cu produse petroliere decât dacă figurai cu depozit, cisterne sau staţii PECO, or eu nu avem aşa ceva nici măcar în vis. Cu toate astea, am apărut în buletinul oficial cu autorizaţie printre primii. Şapte firme erau înaintea mea. S-a intervenit la nivel înalt. Nu ştiu cine, nu pot să pronunţ, deci oamenii cu care lucram «lucrau bine». Ei au fost implicaţi până la un punct şi apoi m-au lăsat pe mine. Practic, nu am putut să demonstrez nimănui că au fost implicaţi. Nici n-am putut şi nici n-am vrut. Cinstit. Am zis că, măcar dacă am făcut-o, asta e. N-am făcut-o şi de frică să nu păţesc ceva, iar în al doilea rând am zis că nu obţin nimic. Mai trag pe altul, unu, doi, trei, patru, cinci după mine şi îmi fac şi duşmani şi fac şi puşcărie. Am zis că n-are rost. Am comis-o din prostia mea, e greşeala mea.», a mai spus Liga.

Citeşte şi:

Aproximativ 600 de persoane din judeţul Vaslui au încasat ilegal ajutoare sociale de la stat

Bătaie pe biletele de tratament la Casa Judeţeană de Pensii din Vaslui

Sute de pensionari din Vaslui declaraţi restanţieri, după ce au fost prinşi că erau încadraţi în câmpul muncii

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite