Constantin Motaş, academicianul care a pus bazele freatobiologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Motaş a fost membru al Academiei Române FOTO:familiamotas.ro
Constantin Motaş a fost membru al Academiei Române FOTO:familiamotas.ro

Vasluianul Constantin Motaş, unul dintre cei mai de seamă oameni de ştiinţă din România, fost zoolog, biolog, ecolog şi hidrobiolog, este cel care, alături de biologul macedonean Stanko Karaman a pus bazele freatobiologiei, ştiinţa care studiază organismele din apele freatice.

Autor a peste 530 de lucrări ştiinţifice, Constantin Motaş, unul dintre titanii biologiei româneşti a adus numeroase contribuţii originale la îmbogăţirea patrimoniului ştiinţific naţional şi universal, mai ales, din domeniul hidracarienilor.

Născut la 8 iulie 1981, acadameicianul a urmat cursurile primare şi gimnaziale la Colegiul „Mihail Kogălniceanu“ din Vaslui. Studiile medii le-a continuat la Liceul Naţional din Iaşi, promoţia 1911, în acelaşi an devenind student al Facultăţii de Ştiinţe, secţia de Ştiinţe Naturale a Universităţii din Iaşi, promoţia 1915. După ce a trecut cu brio examenul de licenţă, cu teza „Noţiunea de progres în zoologie“, Constantin Motaş îşi începe cariera didactică ca asistent la Laboratorul de Zoologie al Universităţii ieşene de sub conducerea profesorului Ion Borcea.

În timpul primului război mondial a fost mobilizat pe front, iar după încheierea conflictuilui revine la catedră. Obţine o bursă de studii „Vasile Adamachi“ în Franţa, unde urmează cursurile Institutului de Piscicultură şi Hidrobiologie de la Grenoble, cu Diploma de absolvire în 1926. Concomitent, sub coordonarea profesorului Louis Leger, îşi face studiile doctorale referitoare la hidracarieni, devenind Doctor în Ştiinţe Biologice a Universităţii din Grenoble cu tema „Contributions a la connaissance des Hydracariens francais particulierement du Sud-Est de la France“ în anul 1928.

Un an mai târziu a revenit în ţară, iar în 1937 a devenit profesor titular la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi. Din 1940 până în 1957 a activat ca profesor la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti. În perioada cât a funcţionat la Bucureşti, profesorul Motaş a condus Staţiunea Zoologică Sinaia (din 1940), Muzeul de Istorie Naturală „Gr. Antipa“ (din 1945), Universitatea Bucureşti (prorector 1944-1945) şi Institutul de Speologie „Emil Racoviţă“ (din 1956). De asemenea, a fost membru al colegiului redacţional al revistei internaţionale „Acarologia“ şi „International Journal of Speleology“.

În 1949 a fost arestat de regimul comunist din motive politice, în urma unei replici dure la adresa lui Stalin date unui elev de-al său. Graţie contribuţiei sale ştiinţifice, în 1948 este ales membru al Academiei Române. Totodată, a devenit membru al multor Societăţi Stiinţifice Internaţionale şi Naţionale din domeniile: Hidrobiologie, Limnologie, Freatobiologie, Speologie, Ecologie, Muzeologie, Ocrotirea Naturii.

Constantin Motaş a murit la 15 ianuarie 1980, la Bucureşti, fiind înmormântat la cimitirul Bellu, în secţiunea rezervată membrilor Academiei Române.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite