Care sunt cele mai frecvente metode prin care sunt înşelaţi românii: „accidentul”, „ghiulul” şi „pampersul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inselaciune

În goana după câştiguri consistente şi uşor de obţinut, inventivitatea indivizilor certaţi cu legea nu cunoaşte limite. Având în vedere faptul că metodele de operare sunt aduse periodic la cunoştinţa cetăţenilor de către poliţie, infractorii caută mereu noi moduri de operare, iar cetăţenii de bună credinţă continuă să cadă în plasa lor.

O metodă de înşelăciune ce continuă să facă victime este metoda Accidentul când persoane necunoscute, declinându-şi calitatea de avocat sau fiu, aduc la cunoştinţă persoanelor apelate că rude apropiate lor au comis accidente de circulaţie şi solicită expedierea de bani sau cumpărarea de cartele de reîncărcare. Victimele, implicate emoţional, de multe ori dau curs cererii acestora.

Din verificările efectuate s-a constatat că majoritatea înşelăciunilor comise prin acest mod de operare sunt săvârşite de persoane încarcerate în penitenciare.

În urma cercetărilor desfăşurate de poliţişti, au fost identificaţi membrii unei grupări din care fac parte mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Bacău. Aceştia au înşelat, în perioada decembrie 2016 - februarie 2017, 17 persoane din judeţele Vaslui şi Galaţi. Valoarea sumelor cu care victimele au fost înşelate este cuprinsă între 2.000-12.000 lei.

O altă metodă, nou apărută şi pe raza judeţului Vaslui, este metoda „Ghiulul”. Un aşa-zis cetăţean străin, sub pretextul că a rămas în pană de combustibil şi are nevoie de bani, oferă la schimb un ghiul despre care susţine că este din aur, dar în realitate acesta este fals.

Poliţiştii bârlădeni au identificat mai mulţi cetăţeni din judeţul Prahova care săvârşeau fapte cu acest mod de operare. De asemenea, mai multe persoane au fost înşelate prin metoda „Pampers”. În acest caz, victimele comercializau on-line, de la diferite persoane, produse marca Pampers cu reduceri substanţiale de preţ, însă comenzile nu erau onorate.

O altă metodă care a revenit este cea a premiilor oferite de firme sau companii de telefonie mobilă. Persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani pentru a putea primi premiul câştigat cu ocazia diverselor concursuri ale companiilor. 

”Pentru prevenirea comiterii infracţiunilor de înşelăciune, indiferent de natura acestora, precum şi pentru identificarea autorilor au fost executate acţiuni şi controale în locurile şi mediile de interes operativ, însă considerăm că vigilenţa populaţiei este cea mai eficientă”, a precizat Silvia Manta, purtător de cuvânt al IPJ Vaslui.

De la începutul anului, la nivelul judeţului Vaslui au fost sesizate 214 infracţiuni de înşelăciune,144 dintre acestea au fost comise în mediul urban şi 69 în mediul rural.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite