Bugetele spitalelor vasluiene, golite dintr-o sorbitură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sume uriaşe de bani sunt cheltuite lunar pe tratamentul prietenilor lui Bachus. Proiectul medicului deputat din Iaşi Tudor Ciuhodaru, care prevedea ca pacienţii alcoolici să-şi achite singuri spitalizarea, a fost respins de Parlament.

Ambulanţierii transportă în fiecare zi la spital  persoane cărora li se face rău din cauza consumului excesiv de alcool, multe dintre ele fiind culese de pe stradă.
„Zilnic ne confruntăm în medie cu câte trei, patru astfel de cazuri. Cel mai greu este la sfârşit de săptămână, când primim chiar şi câte zece solicitări pe zi“, ne-a declarat Aurora Popa, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui.

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), de la începutul acestui an, peste 350 de pacienţi din judeţ au fost internaţi la secţiile de psihiatrie ale spitalelor. Mulţi dintre ei au fost şi agresivi cu medicii din cauza alcoolului.
Şefii spitalelor sunt nemulţumiţi de costurile imense pe care unităţile sanitare le pierd lunar cu astfel de pacienţi, în loc să fie alocaţi celor cu adevărat bolnavi. Spitalul Judeţean Vaslui cheltuieşte cel puţin 30.000 de lei pe lună.

Numărul alcoolicilor este mult mai mare

Băuturile spirtoase declanşează şi alte afecţiuni, de aceea medicii afirmă că numărul alcoolicilor este mult mai mare decât în statisticile oficiale.
„Nu există o situaţie clară centralizată în ceea ce priveşte numărul persoanelor care ajung la spital din cauza etilismului. Spun asta pentru că mulţi pacienţi ajung la spital cu alt diagnostic, cum ar fi pancreatita, care este cauzată tot de alcool“, a spus Gabriela Daniş, directorul medical al Spitalului de Urgenţă „Elena Beldiman“ din Bârlad.

Consumul excesiv de alcool dăunează bugetului sănătăţii

De la începutul acestui an, peste 600 de persoane aflate în stare avansată de ebrietate au fost transportate la spitalul din Vaslui. Un calcul simplu arată că, lunar, circa 100 de alcoolici căzuţi în stradă ajung la Urgenţe, iar tratamentul fiecăruia costă între 85 de lei şi 500 de lei.

Asta înseamnă că din bugetul care include şi fondurile pentru salarii, unitatea sanitară cheltuie cel puţin 30.000 de lei cu alcoolicii. „Nu există zi în care să nu ne confruntăm cu astfel de cazuri. Din păcate, mulţi pacienţi sunt din mediul rural, ceea ce înseamnă cheltuieli foarte mari la carburanţi. Nici nu poţi să laşi omul căzut în stradă, deoarece ar putea avea o patologie asociată în spate“, ne-a declarat Aurora Popa, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ)Vaslui.

„Cu aceşti bani s-ar putea trata alţi bolnavi“

Cei mai mulţi dintre beţivii care ajung la spital sunt neasiguraţi la sistemul de sănătate. „Nu toţi cei care ajung la noi sunt dependenţi de alcool, în schimb se cunoaşte o creştere a numărului de persoane care consumă băuturi alcoolice ocazional. Din păcate, cu banii pe care spitalul îi cheltuie pe astfel de cazuri s-ar putea trata alţi bolnavi“, ne-a spus Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.

Spre comparaţie, costul lunar al tratamentului unui bolnav de cancer ajunge la 1.200 de lei, al unui bolnav cu insuficienţă renală cronică este de 4.000 de lei, iar al unui bolnav cu HIV-SIDA este de 2.000 de lei. Asta înseamnă că banii care se duc pe apa sâmbetei cu alcoolicii într-o lună ar ajunge pentru tratamentul celor cu adevărat bolnavi.
În afară de faptul că supun spitalul la cheltuieli, pacienţii alcoolici mai provoacă şi scandal. De foarte multe ori echipajele de la ambulanţă sunt agresate de persoanele aflate în stare de ebrietate. Un caz care a făcut înconjurul ţării este cel al lui Enache Fragulea.

Agresează medicii

Vara trecută, acesta i-a lovit atât pe asistentă, cât şi pe medicul de pe ambulanţă şi a făcut praf un injectomat, un aparat medical a cărui valoare depăşeşte 3.000 de lei. „Nu există zi în care să nu fim supuşi la agresiuni din partea pacienţilor. Strângem din dinţi şi ne facem meseria care a devenit tot mai periculoasă în ultima vreme“, a spus Liviu Mihalache, şofer pe ambulanţă.

Alcolismul este, fără doar şi poate o boală, atâta timp cât există în clasificarea noastră. Din păcate, despre boală vorbim atunci când se ajunge la dependenţă. Îngrijorător este faptul că alcoolul, spre deosebire de droguri, se găseşte peste tot şi în toate momentele vieţii, de la naştere până la înmormântare. Atunci când mai apar şi problemele de zi cu zi de adaptare familială sau socială, din nefericire, se ajunge şi la violenţă“, a declarat medicul psihiatru Gabriel Crumpei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite