Bârlădenii s-au depărtat de Pomohaci. Cum şi-a pierdut preotul-cântăreţ titlul de cetăţean de onoare al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local al municiului Bârlad a votat luni, 25 septembrie, retragerea titlului de cetăţean de onoare preotului Cristian Pomohaci, distincţie acordată de municipalitatea bârlădeană în octombrie 2012.

Din cei 20 de consilieri locali, 18 au votat pentru retragerea titlului, iar doi au votat împotriva iniţiativei susţinută de consilierii PSD. În expunerea de motive, consilierii bârlădeni arată au invocat că scandalul sexual care îl are în centrul atenţiei pe preotul-cântăreţ a adus prejudicii de imagine şi municipiului Bârlad.

”Considerăm că acest caz corespunde prevederilor legale deoarece pe numele domnului Cristian Pomohaci se află pe rol o cercetare penală efectuată de Parchetul de pe lângã Judecătoria Târgu Mures, iar prejudiciile de imagine aduse municipiului Bârlad sunt evidente, datorită mediatizării nationale a acestui caz şi a asocierii cu oraşul nostru”, se menţionează în expunerea de motive a hotărârii prin care s-a decis retragerea titlului.

Cristian Pomohaci a ajuns cetăţean de onorare al municipiului Bârlad, deşi nu avea nicio legătură cu acest oraş, consilierii locali din mandatul 2012 trecând cu vederea regulamentul potrivit căruia această distincţie se acordă persoanele ale căror origine sunt din zonă şi care contribuie la dezvoltarea sau imaginea oraşului.

Spectacolele susţinute de Pomohaci în faţa bârlădenilor au fost argumente suficiente pentru aleşii locali, să-i ofere titlul onorific în octombrie 2012. În plus, fostul primar al Bârladului, Constantin Constantinescu, susţinea atunci că Pomohaci ar fi susţinut spectacolele fără a fi remunerat, aspect contrazis de apropiaţii fostului edil.

În ultimii ani, Cristian Pomohaci a fost neplipsit la la spectacolele organizate de PSD Vaslui in timpul campaniilor electorale sau la zilele oraşelor. 

Scandalul Pomohaci

Preotul Cristian Pomohaci a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia printr-o decizie luată în 28 iulie. Originar din judeţul Mureş, Cristian Pomohaci, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri. El a depus o cerere de autosuspendare din preoţie, invocând motive medicale.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

La sfârşitul lunii iunie, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie oprit de la slujire timp de 30 de zile, perioadă în care să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile de corupere sexuală a unui minor care i se aduc.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite