Asistenţii maternali, lăsaţi fără lefuri
01.400 de persoane care au grijă de copiii abandonaţi nu şi-au mai primit de câteva luni banii de la Consiliul Judeţean
Bugetul judeţului Vaslui pe 2012 a fost aprobat la sfârşitul săptămânii trecute. Din nefericire, bugetul din acest an este cu mult mai mic faţă de cel din 2011 care nu a acoperit decât 30% din nevoi.
Cel mai mult vor avea de suferit angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Cei aproximativ 1.400 de asistenţi maternali nu şi-au primit nici salariile întregi şi nici indemnizaţiile pentru hrană şi îmbrăcăminte. Situaţia financiară grea a fost anunţată şi recunoscută de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui. „Din păcate, alte soluţii nu avem. Ştiu că lumea este nemulţumită, dar aceştia sunt banii. Singura veste bună este pentru însoţitorii pentru persoanele cu handicap, care au mai primit o parte din restanţe“, a declarat Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui.
Mămicile de împrumut vor să renunţe la copii
Vestea a căzut ca un trăsnet peste cei 1.400 de asistenţi maternali din judeţ, care au de încasat aproximativ 1,5 milioane de lei, bani pentru alocaţia de hrană a copiilor şi indemnizaţia de echipament. „Nu mai rezistăm pentru că nu mai avem cu ce ne creşte copiii. Nu poţi să ţii şi să îţi baţi joc de aceşti micuţi. Văd că la nivel local nu se găsesc soluţii. Vom strânge semnături şi vom merge la Guvern să ne cerem drepturile“, a ameninţat Teodora Roiu, asistent maternal care o are în grijă pe Mădălina (14 ani) de peste 8 ani.
„Decât să îi ţinem flămânzi şi dezbrăcaţi, mai bine renunţăm la copii. De fiecare dată când întrebăm, primim doar promisiuni de care ne-am săturat. Mai degrabă mă pensionez anticipat decât să mă chinui şi pe mine şi pe acest suflet“, a spus şi Maricica Stănică, asistent maternal.
Peste 50 de copii s-au reîntors în centre
Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, cele mai mari restanţe sunt legate de banii de cazarmament. „În acest moment, DGASPC mai are 4 luni restanţă la norma de hrană şi 6 luni la banii de cazarmament. Din nefericire, în 2011, peste 50 de copii au ajuns în centrele de plasamnet după ce asistenţii maternali fie s-au pensionat, fie au cerut să li se suspende atestatul“, a declarat şi Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASC Vaslui.
Alocaţia de hrană este de 36,5 lei pe lună, iar indemnizaţia pentru echipament, acordată anual, este cuprinsă între 366 şi 844 de lei. În acest moment, în judeţul Vaslui sunt 1.400 de asistenţi maternali care au în grijă 1.600 de copii.