Armata română racolează tineri pentru carieră militară. Locuri disponibile în licee, postliceale şi academii militare
0Ministerul Apărării Naţionale prin Centrul Militar Judeţean Vaslui desfăşoară activităţi de recrutare a candidaţilor - băieţi şi fete - pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ, pentru anul şcolar 2015-2016, după cum urmează:
La colegiile militare liceale sunt 360 locuri:
-“Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc: 120 locuri, din care 20 locuri pentru fete;
-“Dimitrie Cantemir” Breaza : 120 locuri, din care 20 locuri pentru fete;
-“ Mihai Viteazul” Alba Iulia : 120 locuri, din care 20 locuri pentru fete.
Se primesc candidaţi absolvenţi ai claselor a-VIII-a care au vârsta maximă de 16 ani împliniţi în cursul anului 2015.
La academiile militare (pentru formarea ofiţerilor licenţiaţi) sunt 429 locuri:
- Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu : 190 locuri, din care 27 locuri pentru fete;
- Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” Braşov: 78 locuri, din care 14 locuri pentru fete;
- Academia Navală “Mircea cel Bătrân” Constanţa : 37 locuri, din care 4 locuri pentru fete;
- Academia Tehnică Militară - Bucureşti : 80 locuri, din care 14 locuri pentru fete;
- Institutul Medico-Militar - Bucureşti şi Tg. Mureş: 29 locuri (fete şi băieţi).
Se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 26 de ani/ 24 de ani pentru aviaţie-naviganţi împliniţi în cursul anului 2015.
La şcolile postliceale militare (pentru formarea maiştrilor militari) : 296 locuri
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I” Piteşti: 134 locuri, din care 9 locuri pentru fete ;
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene “Traian Vuia” din loc. Boboc jud. Buzău : 105 locuri, din care 20 locuri pentru fete;
- Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” Constanţa: 57 locuri, din care 6 locuri pentru fete.
Se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 28 de ani împliniţi în cursul anului 2015.
Învăţământul militar este învăţământ de stat, vocaţional, gratuit, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ.
Pentru a participa la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ, candidaţii vor parcurge următoarele etape: prezentarea pentru luarea în evidenţă la sediul Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Vaslui precum şi informarea candidaţilor privind criterilor generale şi specifice de recrutare; efectuarea unui examen medical la o clinică militară; definitivarea dosarului de candidat, la sediul Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Vaslui; susţinerea a două examene (de evaluare psihologică şi de evaluare a aptitudinilor fizice), la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare - Cîmpulung Moldovenesc; participarea la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ.