Aglomeraţie teribilă la Paşapoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevarul
Adevarul

 Stranierii veniți acasă în concediu au luat cu asalt ghișeele pentru a obţine acte noi.

Vasluienii întorşi din străinătate au luat cu asalt Serviciul Public Comunitar de Eliberare şi Întocmire a Paşapoartelor (SPCEIP).


Încă de la primele ore ale dimineţii, cu mult înainte de începerea programului, zeci de oameni se aşează la rând pentru a intra în posesia acestui act.


Aleg paşaportul biometric


„Până la sfârşitul lunii preconizăm că vom avea încă cel puţin 500 de cereri, pe lângă cele 1.500 pe care le-am avut până acum. Media zilnică este de 60 de solicitări pe care le onorăm în totalitate, ceea ce înseamnă că numai într-o săptămână avem aproximativ 400 de oameni care ne calcă pragul“, a declarat Dan Ştefănache, şeful SPCEIP Vaslui.


Cei mai mulţi stranieri provin din Spania şi Italia. Faţă de anii trecuţi, paşapoartele biometrice au început să fie tot mai căutate. „Dacă în anii trecuţi diferenţa de preţ şi-a pus amprenta, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Practic, cei mai mulţi dintre cei care doresc paşapoarte noi sunt românii care lucrează în străinătate, unde toată lumea are un astfel de act“, a adăugat Dan Ştefănache.


Principalul avantaj este valabilitatea acestuia, mai mare decât a paşaportului de tip vechi.


Diferenţă de preţ şi de timp


„Am venit din Italia şi am zis că anul acesta îmi voi face paşaport biometric. Anul trecut am fost presat de timp şi de asta optasem pentru cel simplu, dar pentru 60 de lei  nu merită să stai la coadă în fiecare an“, ne-a spus Marian Teodoraşcu, de 29 de ani. Un paşaport clasic este valabil doar un an, în timp ce paşaportul electronic are o valabilitate de cinci ani, iar diferenţa de bani dintre cele două acte este de 60 de lei. Mai exact, dacă un paşaport temporar costă 216 lei şi se eliberează în doar două ore, valoarea celui biometric se ridică la 276 de lei, iar durata de eliberare este de 14 zile calendaristice.


Aglomeraţie şi la Buletine


Îmbulzeală şi nervi se pot întâlni şi pe holurile Primăriei Vaslui, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor. Ieri erau peste 200 de oameni care doreau să-şi schimbe cărţile de identitate, deşi numărul cererilor ce pot fi rezolvate se ridică la jumătate.


Şi aici volumul de muncă aproape că s-a dublat faţă de o lună obişnuită. „Această situaţie o înregistrăm anual în această perioadă. Dacă în lunile trecute primeam, în medie, 60 - 70 de solicitări zilnic, de la începutul lui noiembrie şi până în prezent se înregistreză cam 100 de cereri de eliberare a buletinelor pe zi“, a precizat Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite