Afacere de familie în Vaslui: copii de 9 ani, instruiţi de părinţi ca traficanţi de droguri. Minor: „Când faci mulţi bani din droguri, îi ascunzi în pereţii casei”
0Doi soţi din Bârlad i-au uluit până şi pe anchetatorii de la Crimă Organizată, după ce au pus la cale o „afacere de familie” prin care îi alimentau cu droguri pe elevii şcolilor din oraş. Cei doi şi-au implicat mai mulţi dintre cei 12 copii în vânzarea etnobotanicelor. Doi dintre copii, adulţi, au fost arestaţi odată cu părinţii, ceilalţi, cu vârste de la 9 ani, instruiţi ca dealeri de droguri, sunt prea mici pentru a putea răspunde penal.
O familie din Bârlad a pus la cale o adevărată reţea de trafic de droguri, al cărei mod de operare i-a consternat până şi pe anchetatori. Soţii Viorel Manea (63 ani) şi Cristina Silion (43 de ani), din Bârlad, au împreună 12 copii, ale căror vârste sunt cuprinse între 9 şi 27 de ani.
Cei doi soţi au fost arestaţi la începutul acestei luni, pe 1 iunie, alături de doi dintre copiii lor majori, Irina Ioana Manea (22 de ani) şi Andrei Ionuţ Manea (27 de ani). De asemenea, o altă fiică a celor doi, Elena Manea (23 de ani), a fost pusă sub control judiciar pe o perioadă de 60 zile, ceilalţi membri ai familiei fiind cercetaţi în stare de libertate.
Familia Manea era recunoscută ca fiind unul dintre principalii furnizori de droguri sintetice în rândul elevilor din Bârlad, spre disperarea părinţilor care au copii la şcolile din oraş. Intervenţia poliţiştilor de la Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui a avut loc după ce mai mulţi elevi au ajuns în comă la spital, pe fondul consumului de droguri procurate de la familia Manea.
Etnobotanicele extrem de periculoase erau procurate de la furnizori din alte judeţe, iar de vânzarea acestora se ocupau copiii familiei Manea, sub atenta îndrumare a părinţilor. Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au constatat cu stupoare că inclusiv mezinul familiei, un băieţel în vârstă de doar 9 ani, era folosit de familie la vânzarea drogurilor.
Copii de 9 ani, traficanţi de droguri
„Grupul infracţional era format din inculpaţii soţ şi soţie, precum şi din cei cinci copii ai acestora, dintre care trei
majori şi doi minori, de 15, respectiv 16 ani. Suspecţii au distribuit şi vândut produse cu efecte psihoactive, în perioada 2014 - 2016, atât în mod direct, cât şi indirect, prin determinarea a altor patru minori, din cadrul aceleiaşi familii, cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, să comercializeze astfel de droguri”, a precizat procurorul Irina Perjoiu, (foto dreapta) şeful Biroului Teritorial Vaslui al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism.

Nici închisoarea nu i-a speriat
Copiii familiei Manea erau educaţi încă de la vârste foarte fragede să vândă droguri. Deşi li se reţin fapte săvârşite în ultimii doi ani, localnicii afirmă că membrii familiei Manea vândeau droguri încă din 2007, când au pătruns etnobotanicele pe piaţa locală. Pentru copiii clanului Manea traficul de droguri era văzut doar ca un mijloc de făcut bani, nu ca o ilegalitate. În timp ce adulţii au negat acuzaţiile în faţa anchetatorilor, minorii au povestit cu dezinvoltură despre activitatea lor de mici traficanţi: „Dacă ai droguri, poţi să obţii câţi bani vrei tu. Iar când faci prea mulţi bani din vânzarea de droguri, e bine să-i ascunzi în pereţii casei”, a declarat unul dintre copii poliţistului care îl audia.
Copiii vindeau etnobotanicele inclusiv în incinta şcolilor, iar preţul dozelor era cuprins între 5 şi 15 lei. Tocmai preţul redus a declanşat creşterea consumului în rândul adolescenţilor din Bârlad. Toţi cei şase minori ai soţilor Manea au fost instituţionalizaţi într-un centru de specialitate al DGASPC Vaslui, după arestarea preventivă a părinţilor lor. În urma percheziţiei făcute la domiciliul clanului Manea, poliţiştii au ridicat 3.222 de lei şi 500 de euro. La domiciliu, etnobotanice au fost descoperite într-o cantitate infimă, 13,5 grame de substanţe etnobotanice, pentru că traficanţii apucaseră a le vinde.
Activitatea desfăşurată de aceştia (minorii familiei – n.r.), sub coordonarea majorilor familiei, s-a desfăşurat încă dinainte să împlinească 14 ani. Manea M.A. şi Manea T.A. au crescut, astfel, astfel într-un mediu profund viciat, de natură să le afecteze dezvoltarea fizică şi psihică, inculpaţii majori profitând de cei mai mici decât ei. rechizitoriul procurorilor
Una dintre fiicele soţilor Manea, Ioana Irina, este cunoscută de mai mulţi ani ca având preocupări pe linia traficului de droguri, în 2014 aceasta fiind condamnată, în baza unui acord de recunoaştere, la şase luni de închisoare cu suspendare. Pedeapsa nu i-a speriat, însă, câtuşi de puţin pe membrii familiei.
„Încă din perioada 2013 - 2014, Silion Cristina şi Manea Ioana Irina, zisa «Somalia», se ocupau de aprovizionarea cu substante etnobotanice, cumpărând cantităţi mai mari, pe care ulterior le porţionau, vânzând tinerilor din municipiul Bârlad la pliculeţe, transparente şi autosigilante, sau confecţionate de ele din hartie. Ulerior condamnării suferite de Manea Ioana Irina, din cursul anului 2014, Silion Cristina s-a ocupat în continuare, singura, de achiziţionarea de substanţe etnobotanice, de la dealeri din Iaşi, Bacău, Galaţi”, au precizat procurorii DIICOT Vaslui.

Una dintre fiicele soţilor Manea, în ziua în care a fost arestată preventiv. FOTO: Simona Voicu
Copiii, trimişi cu droguri la şcoală
Potrivit anchetatorilor, rolurile în familia de traficanţi erau foarte bine stabilite. Astfel, Cristina Silion se ocupa cu aprovizionarea cu etnobotanice, ulterior, împreună cu soţul ei, se ocupa de porţionarea drogurilor în doze de aproximativ 0,25 - 0,30 grame. După pregătirea pliculeţelor cu etnobotanice, cei doi soţi îşi trimiteau copiii să vândă drogurile. „Unul dintre modurile de operare consta în încredinţarea de către Silion Cristina (mama) şi Manea Viorel (tatăl) a câte două pliculeţe conţind substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive, copiilor lor, minorii care frecventau cursurile şcolare, părinţii trasându-se totodată sarcina de a vinde aceste substanţe, pentru a face astfel rost de bani pentru pachet”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.
Dacă ai droguri, poţi să obţii câţi bani vrei tu. Iar când faci prea mulţi bani din vânzarea de droguri, e bine să-i ascunzi în pereţii casei. Declaraţia unui minor din familia Manea
De asemenea, soţii Manea le încredinţau copiilor lor mai multe pliculete cu etnobotanice, punându-i să stea lângă o centrală dezafectată din apropierea blocului în care locuiau, şi să vândă aceste plicuri consumatorilor care vin în zonă. În acest fel, evitau ca tinerii respectivi, clienţii, să mai vină la ei la uşa, ştiind că vecinii cunosc preocuparile lor şi sunt nemulţumiţi că o mare parte a consumatorilor fumau etnobotanicele atât în scara blocului, cât şi in vecinatatea acestuia. De asemenea, minorii erau folosiţi de părinţi şi pentru supravegherea zonei din apropierea blocului de domiciliu, copii având sarcina de a anunţa apariţia în zona a organelor de poliţie.
FOTO: Patru membri ai familiei Manea au fost arestaţi pe 1 iunie

„Este de remarcat că activitatea desfăşurată de aceştia (minorii familiei – n.r.), sub coordonarea majorilor familiei, s-a desfăşurat încă dinainte să împlinească 14 ani. Manea M.A. şi Manea T.A. au crescut, astfel, într-un mediu profund viciat, de natură să le afecteze dezvoltarea fizică şi psihică, inculpaţii majori profitând de cei mai mici decât ei”, au subliniat procurorii vasluieni în actul de sesizare a instanţei.
Mai multe persoane care au cumparat substanţe etnobotanice de la familia Manea, în perioada martie – mai 2016, au fost depistate de organele de poliţie imediat după procurarea acestor subsanţe de la blocul unde domiciliază membrii familiei Manea.
Mii de pliculeţe cu droguri vândute în doi ani
Zeci de tineri au fost audiaţi, pe parcursul cercetărilor, de poliţiştii de la Crimă Organizată din Vaslui. Mulţi dintre martorii audiaţi nu au putut detalia exact cantitatea de substanţe cumpărate şi frecvenţa cu care procurau astfel de substanţe de la clanul Manea, dat fiind perioada de circa doi ani pe care s-a întins activitatea infracţională, precum şi efectele produse urmare a consumului acestor tip de substanţe.
Din declaraţiilor acestora rezultă că, în perioada 2014 - 2016, membrii familei Manea au distribuit cantităţi importante de astfel de substanţe tinerilor din Bârlad, obţinând venituri ilicite, această activitate reprezentând singura sursă de venit a familiei. „Din audierea a 25 dintre martori, cu privire la frecvenţa cumpărărilor, a cantităţilor cumpărate şi a sumelor de bani plătite, a rezultat că acestora le-au fost vândute, în perioada 2014 – 2016, un număr de 17.859 plicuri (a câte aproximativ 0,30 grame/plicul), conţinând produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, stabilindu-se astfel că membrii familiei Manea au încasat suma de 102.399 lei din desfăşurarea activităţii ilicite”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT Vaslui.