Viperă găsită lângă un bloc din Drobeta-Turnu Severin. Locatarii au sunat la 112

0
Publicat:

Jandarmii din Mehedinți au intervenit pentru îndepărtarea unei vipere care a ajuns până lângă un bloc din Drobeta Turnu Severin. Pentru astfel de situații, oamenii sunt sfătuiți să ceară sprijin la 112.

Vipera a fost capturată de jandarmi. FOTO Facebook Jandarmeria Mehedinți
Vipera a fost capturată de jandarmi. FOTO Facebook Jandarmeria Mehedinți

Exact așa au procedat locatarii care s-au trezit vineri, 21 octombrie, cu vipera aproape de imobilul în care locuiesc. 

Un cetățean a solicitat sprijinul, printr-un apel la 112, după ce a semnalat prezența unei vipere în zona unui bloc din Drobeta Turnu Severin. Ajunși la adresa indicată, jandarmii au găsit aproape de scara din spatele blocului, o viperă în lungime de peste 60 cm”, explică Biroul de presă al Jandarmeriei Mehedinți.

Vipera a fost îndepărtată și ulterior, eliberată în mediul natural.

În situaţii similare, jandarmii le recomandă cetăţenilor să nu se apropie de reptile şi să solicite sprijinul instituţiilor abilitate prin apel la numărul unic de urgență.

Semne ale muşcăturii de viperă și simptomele care apar

E bine să știți că dacă aveți ghinonul să fiți muşcat de o viperă, manifestările clinice ale muşcăturii depind de mai mulţi factori: cantitatea de venin injectat, localizarea muşcăturii, starea de sănătate a victimei.

Veninul poate să ducă la apariţia unor efecte atât locale cât şi sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) şi la vârstnici. 

Ce e de făcut în cazul unei mușcături de viperă

Măsurile de prim-ajutor sunt următoarele, potrivit Comisiei Medicale Salvamont România: 

- Liniştirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi aşezat întins pe spate (sau în poziţie laterală de siguranţă, dacă este inconştient) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al şarpelui; 

- Apelarea Numărului Unic de Urgenţă 112 sau a Dispeceratului Naţional Salvamont - 0372126668, pentru a anunţa evenimentul şi a oferi detalii asupra stării victimei şi a localizării acesteia (eventual coordonate GPS); 

- Curăţarea plăgii cu apă oxigenată sau cu apă curată; 

- Scoaterea eventualelor inele, brăţări sau altele asemenea de la nivelul membrului muşcat deoarece în caz de apariţie a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acţiona ca un garou;

- Cât mai aproape de plaga muşcată se aplică un pansament cu o faşă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). „Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulaţia sanguină arterială, cât să se poată introduce un deget sub bandaj”, se mai arată în recomandări.

Actualul protocol pentru astfel de situaţii spune că: nu se practică incizii sau „cauterizări” la nivelul muşcăturii; nu se „stoarce” plaga; nu se recomandă aplicarea de gheaţă sau garou; nu se aplică diverse substanţe sau curent electric la nivelul plăgii; nu se încearcă capturarea şarpelui; nu se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspiraţie a veninului; nu se aspiră veninul cu gura.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite