Turnu Severin: Voluntarii, pregătiţi să lupte cu focurile de mirişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arderile necontrolate sunt sancţionate drastic de către autorităţi, iar permisul de lucru cu focul e obligatoriu. De la începutul acestui an, serviciile voluntare din sudul judeţului au participat la stingerea a 14 incendii de vegetaţie uscată.  

A venit primăvara, au început şi incendiile de vegetaţie, terenuri agricole, islazuri comunale, mirişti sau lizieră de pădure, iar numărul acestora creşte de la o zi la alta.

Numai în acest an, şi e de-abia începutul, în localităţile din sudul judeţului au izbucnit 14 arderi necontrolate. Este vorba despre satele Băcleş, Vlădaia, Butoieşti, Vânători, Poroina Mare, Corcova, Cireşu, Floreşti, Mehadia, Rogova, Devesel şi Stângăceaua.

Cinci dintre incendii au fost lichidate numai de către serviciile voluntare, fără să fie nevoie de intervenţia forţelor profesioniste.

La celelalte nouă însă, voluntarii au acţionat în cooperare cu echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Drobeta”.

Principala cauză a izbucnirii acestor incendii este focul folosit pentru igienizare şi lăsat nesupravegheat. 

image

Convocaţi şi instruiţi de ISU
Potrivit legii, focul deschis pe timp de vânt este interzis, iar fermierii care nu au autorizație pentru astfel de acțiuni pot pierde și subvențiile europene pentru pământul deținut.

Arderea vegetaţiei se face numai după obţinerea unui permis de lucru cu focul, acesta fiind emis, prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de către o persoană desemnată în acest sens.

Potrivit legislaţiei, primarii sunt obligaţi să-i informeze pe localnici ce trebuie să facă în astfel de situaţii. Şi pentru ca misiunea să fie îndeplinită cât mai bine, conducerea ISU i-a reunit, la sfârşitul săptămânii trecute, pe şefii acestor servicii voluntare din judeţ şi i-a instruit.

”Pentru prevenirea arderilor necontrolate, mai ales în această perioadă, serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă li s-a  recomandat să execute acţiuni de informare preventivă, la gospodăriile cetăţeneşti”, a spus plt. Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU “Drobeta”.

În cadrul aceleaşi convocări, au avut loc şi două şedinţe practice pentru cunoaşterea mijloacelor şi accesoriilor de intervenţie în caz de descarcerare, dar şi acordarea primului-ajutor medical de urgenţă în caz de traumatisme.   

image

Amenzile merg până la 2500 lei
Din păcate, de cele mai multe ori, cei care se fac vinovaţi de aceste arderi necontrolate, nu sunt pedepsiţi, iar amenzile nu sunt deloc mici, fiind cuprinse între 1000 şi 2500 lei.

Dacă incendiile vor crea distrugeri materiale şi pierderi de vieţi omeneşti, vinovaţii ar putea fi trimişi în faţa instanţelor de judecată.

Din păcate, în majoritatea cazurilor, pompierii nu găsesc pe nimeni la locul incendiului, întrucât făptuitorii văd că flăcările scapă de sub control şi fug.

Pentru astfel de intervenţii, pompierii au dotarea necesară. În cazul în care li se solicit sprijinul în zone greu accesibile, cu teren accidentat, pompierii ajung cu autocamioane 4x4 şi intervin cu mijloace individuale: lopeţi, mături, cazmale sau rucsacuri stingători. 


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite