Turnu Severin: SIMINA IRIZA- judoka de succes, pasionată de pian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a urmat pasiunea pentru muzică şi sport, îmbinând cu succes cele două domenii. Timp de şase ani a practicat înotul, dar a şi studiat pianul, iar în cele din urmă s-a oprit la judo, unde obţine performanţe notabile.

Îşi doreşte să ajungă un bun economist, să câştige cât mai multe medalii în judo, dar în acelaşi timp să-şi facă mulţi prieteni. Este un copil oarecum timid, ambiţios, dar mai ales inteligent.

Vorbim despre Simina Iriza, un copil de 12 ani, care pe lângă şcoală, se împarte între sport şi muzică. Sunt pasiuni pe care le-a dobândit pe parcurs sau pe care le-a moştenit. „Sunt o persoană deschisă, un pic cam ruşinoasă, îmi place să-mi fac repede prieteni şi nu mă cert cu lumea. La şcoală mă înţeleg bine cu toţi şi am note foarte bune, numai 9 şi 10”, se descrie în câteva cuvinte Simina.

A fost înscrisă la înot, pe când avea doar cinci ani, dar cum era pasionată de muzică, părinţii au îndrumat-o şi spre pian. „Tatăl meu este cel care m-a îndrumat spre acest sport, pentru a mă menţine într-o formă fizică bună, înotul fiind bun pentru coloană. M-am antrenat cam o oră, două, pe zi, dar în acelaşi timp făceam şi pian la Palatul Copiilor”, adaugă ea.

Din păcate,  după şase ani, a fost nevoită să renunţe la înot şi pian, în favoarea şcolii. „Din clasa a cincea, m-am lăsat. În primul rând, bazinul a intrat în renovare, iar în al doilea rând nu am mai avut timp, întrucât la şcoală ni se dădeau multe teme. Astfel, am lăsat deoparte înotul şi muzica, până în vara anului trecut când m-am apucat de judo”, povesteşte eleva. 

„E un copil super inteligent”
Ambiţioasă din fire, Simina s-a integrat repede în noul colectiv şi a reuşit să se impună. După numai trei luni de la înscriere, a câştigat prima medalie. „În septembrie, am participat la un campionat intern, apoi la diverse concursuri interne şi internaţionale. Am deja cinci medalii, două de aur, două de argint şi una de bronz”, ne spune sportiva.

Despre valoarea Siminei, ne vorbeşte şi antrenorul său de judo. „E un copil super inteligent şi are cel mai mare bun simţ pe care poate să-l aibă un copil de vârsta ei, ceea ce e greu de găsit în ziua de azi. În plus, are simţul umorului, e consecventă, perseverentă şi are o dulceaţă... nu ştiu, se lipeşte de toată lumea. E specială”, ne spune Lena Sterea.

Despre pasiunea Siminei pentru muzică putem spune că este un talent moştenit de la tatăl său. Pe de altă parte, talentul actoricesc al părintelui nu s-a lipit de ea, tatăl ei jucând ca actor amator în „Amadeus”. „Îmi place să cânt, dar nu la chitară ca tata, ci pian şi voce”, adaugă Simina Iriza.

Gândindu-se la viitor, ea vrea să ajungă economist, exact ca tatăl său. Pe termen scurt însă, îşi doreşte  să devină cât mai bună în tot ceea ce face, să câştige multe medalii şi să-şi facă mulţi prieteni.

Ai vreun idol în sport?
S.I.: "Da, pe Alina Dumitru, pentru că este o femeie îndrăzneață și puternică. A reușit repede ceea ce mulți și-au dorit: să devină campioană olimpică. Mi-aș dori să ajung și eu la astfel de performanțe. De fapt, visul oricărui sportiv este să ajungă acolo, sus".

Ce le transmiți celor care ar putea să facă un sport și, totuși, nu îl fac? 
S.I.: "Toți copiii ar trebui să practice un sport, indiferent de ramură, pentru că calculatorul este dăunător, crează dependență și te poate determina să nu te mai duci la școală sau să ieși din casă. Sportul înseamnă mișcare, iar mișcarea înseamnă sănătate".

Ce-i place?
S.I.: "Îmi place să vin la antrenamente, sdă mă joc pe calculator, să ies afară. La oameni, admir sinceritatea, bunătatea și punctualitatea".

Ce nu-i place? 

S.I.: "Urăsc minciuna, ura și invidia. Detest oamenii fițoși, care se încred și care sunt răi. Mai bine îmi spui în faţă ce vrei, decât să minţi. Şi nu te lăuda cu ce n-ai sau cu ceea ce nu eşti, că te apreciez mai mult".   


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite