Turnu Severin: Maternitatea este la Terapie Intensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Maternitatea este la Terapie Intensivă
Turnu Severin: Maternitatea este la Terapie Intensivă

Mamele îşi procură medicamentele, personalul cumpără, de la second, lenjeria pentru toaleta pacientelor, iar medicii intră în operaţii fără adrenalină.

Mămicile cumpără “de-afară” medicamentele şi materialele sanitare, iar personalul medical ia, de la second, lenjeria pentru toaleta pacientelor. Nici măcar scutecele pentru copii nu sunt suficiente. Imunoglobulina lipseşte din spital încă de prin luna mai şi, mult mai grav, este că medicii intră în operaţii fără adrenalină, iar dacă proaspăta mămică intră, Doamne fereşte în şoc, e condamnată la moarte.

Într-un sistem sanitar aflat la terapie intensivă, bebeluşii sunt aproape condamnaţi la moarte. După ce că nasc într-o maternitate care abia mai rezistă, pacientele sunt obligate să-şi cumpere până şi banalul pansament. Lipsesc hemostaticele, materialele chirurgicale, adrenalina, uterotone, până şi banalul spirt a fost adus de paciente “de-afară”. Prin farmacia unităţii sanitare, bate vântul când vine vorba de algocalmin, ce să mai vorbim de medicamente absolut necesare în situaţii critice. Medicii intră în operaţii fără adrenalină, iar dacă proaspăta mămică intră doamne fereşte în şoc, e condamnată la moarte. “Ce am primit, de-abia ne ajunge pentru sala de operaţii şi momentan, adrenalina lipseşte, fiole, care ne trebuie la sala de reanimare. Este important, că dacă face şoc, nu poţi să-l scoţi decât cu adrenalină”, ne-a precizat farmacistul Elena Boboiceanu.    

Lenjerie cumpărată la mâna a doua şi scutece insuficiente
Până şi alezele (lenjeria specială) pentru toaleta pacientelor sunt cumpărate, de infirmiere, la mâna a doua, spălate şi croite. Nici măcar scutece pentru copii nu sunt suficiente. “Nu au scutece la schimb. În momentul în care s-a udat scutecul, căciuliţa, am rugat să o schimbe pe fetiţă şi mi s-a spus că nu au la schimb. Era 6 dimineaţa, n-aveam nici de unde să cumpăr şi atunci am îmbrăcat-o într-un halat de mamă”, ne-a declarat Adelina Maxim, o mămică internată în maternitatea severineană.

Imunoglobulina lipseşte din luna mai
Severineanca Ramona Popescu tocmai a adus pe lume un bebeluş. Cum tânăra mamă are RH negativ, înainte să nască medicii i-au spus, din start, ce trebuie să facă, dacă vrea un al doilea copil. În maternitatea severineană, nu mai este imunoglobulină încă din luna mai. “Eu l-am adus din Italia, par avion şi m-a costat peste 5 milioane lei. Dar ajung şi 10 milioane vaccinurile şi dacă nu îl faci în 72 de ore, nu mai poţi să mai rămâi însărcinată”, ne-a spus tânăra. 

Maternitatea va primi medicamente din stocurile de calamitate
Cât despre celelalte medicamente…  sunt, dar numai dacă pacientele şi le cumpără de-afară. “N-am primit absolut nimic aici. Nicio fiolă de algocalmin, care ştim foarte bine că este ieftină, nici măcar supozitoare. Nu ni s-a dat o seringă”, ne-a spus o altă pacientă, Şomâcu Silvia. Mămicile spun că au fost nevoită să cumpere până şi leucoplastul, feşele şi chiar banalul spirt. “Am ajuns să venim la spital şi să ne cumpărăm noi medicamentele?! Sunt oameni care poate nu au să mănânce o pâine. Nu e normal. Am cumpărat până şi mănuşi şi le-am lăsat la sala de naşteri pentru că nu aveau. Şi pansamente, şi tifon, şi injectii, şi perfuzii. Ăsta e spital? Veniţi seara, să vedeţi şi goange”, ne-a spus o altă mămică nemulţumită, Luminiţa Bărbulescu.  
Situaţia e dramatică în toată unitatea sanitară, iar medicii exasperaţi. Nu sunt medicamente, nu e dotare, nu e personal. Conducerea spitalului recunoaşte neputincioasă. Am ajuns la 139 de miliarde lei vechi datorie.  DSP Mehedinţi a dispus ca, pentru maternitate, să se folosească în acest moment stocurile de calamitate.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite