Articol publicitar

Severin, şanse de salvare de la prăbuşirea economică (P)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în urmă cu câţiva ani, pe harta marilor proiecte industriale, Drobeta-Turnu Severin ocupa un loc însemnat în România şi în întreaga Europă, astăzi, oraşul se hrăneşte doar cu istoria.

Mehedinţiul a intrat, în ultimii 20 de ani, în rândul judeţelor sărace ale României, alături de Vrancea, Vaslui şi Călăraşi, chiar dacă resursele economice şi umane i-ar fi conferit o cu totul altă poziţie în ierarhia judeţelor industrializate ale ţării. Incompetenţa şi dezinteresul la care au fost supuşi românii de către cei care i-au reprezentat până acum în Parlamentul României au atins apogeul. Dacă se doreşte stoparea acestei căderi economice, cu repercusiuni grave asupra sărăciei morale, atunci nu există decât o soluţie: specialiştii trebuie să ia locul politrucilor.

Punct de plecare: programul nuclear nu poate exista fără RAAN
Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) este de departe cel mai important suport logistic al programului nuclear românesc. De ce? Pentru că în componenţa RAAN sunt incluse, pe lângă fabrica de apă grea, atât institutul de cercetare nucleară de la Mioveni cât şi institutul de proiectare pentru obiective nucleare de la Măgurele. Abandonat, readus în faza de interes naţional şi din nou abandonat, programul nuclear se află acum în faţa ultimei provocări. Prelungirea Memorandumului pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, negocierile cu o importantă companie nucleară chineză, calitatea apei grele produsă la Romag Prod sunt principalele argumente pe care secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, le aduce în faţa guvernului, pentru ca programul nuclear al României să poată continua.

Recunoaşterea energeticii nucleare româneşti ca industrie de vârf
În paralel cu aceasta, strategia energetică a României nu mai poate ignora realizările energeticii nucleare româneşti, o industrie de vârf pe care orice ţară din această lume şi-ar dori-o. În centrul acestui program, ca fundament pentru reluarea procesului de licitaţie la Centrala Nucleară de la Cernavodă, trebuie să stea apa grea produsă în Drobeta-Turnu Severin, precum şi celelalte componente strategice gestionate de RAAN.
După perioada deosebit de dificilă 1998-2000, când lipsa finanţării RAAN putea să provoace închiderea platformei industriale ROMAG, echipa condusă de Rodin Traicu, aflat atunci în funcţia de director general, a demarat un amplu program investiţional, concomitent cu restructurarea activităţii şi a personalului. Acest efort a adus rezultate cu totul deosebite.

Cum a devenit RAAN principalul agent economic în Mehedinţi
Astfel, în urma investiţiilor în termocentrala ROMAG TERMO au fost instalate două turbine cu abur, au fost construite turnul de răcire şi staţiile electrice aferente. Sistemul de transport şi distribuţie a agentului termic a fost reabilitat şi prima dată a fost pus la dispoziţie instituţiilor publice de interes general – şcoli, creşe şi grădiniţe.
De asemenea, cele şase cazane din termocentrală au trecut printr-un proces de ample reparaţii. Au fost modernizate circuitul de răcire şi gospodăria de păcură. Astfel, ROMAG TERMO a ajuns să producă cea mai ieftină energie din sistemul termo (după Rovinari), cu 121 ron/MW, şi cea mai ieftină gigacalorie livrată către populaţia din Drobeta-Turnu Severin, la preţul de 120 de lei.
O importantă serie de modernizări a fost efectuată şi în capacităţile de producere a apei grele din cadrul ROMAG PROD. Cele mai importante lucrări de investiţii au fost reparaţia şi modernizarea coloanelor GS, modernizarea compresoarelor de H2S, a instalaţiilor de monitorizare şi control, a camerelor de comandă tehnologice. Toate acestea au dus la scăderea preţului de cost al apei grele, făcând-o competitivă, inclusiv pe piaţa internaţională.
Astfel, au fost exportate mari cantităţi de apă grea în America, China şi Coreea de Sud, prin intermediul firmei Nukem.
Aceste investiţii, exporturile realizate, eficienţa economică au permis ca, din punct de vedere financiar, RAAN să fie un agent economic viabil, care a susţinut economia Mehedinţiului vreme de opt ani.

Devalizarea RAAN sub guvernarea PD-L
După plecarea lui Rodin Traicu de la conducerea RAAN, în perioada guvernării PD-L, politicienii aflaţi la putere au reuşit să distrugă acest agent economic. Incompetenţa, amatorismul şi dezinteresul faţă de problemele Regiei, în favoarea intereselor personale, au transformat această unitate într-o adevărată gaură neagră pentru Severin şi pentru bugetul României.
Dacă în perioada 2001- 2006, Regia a înregistrat profit, începând cu 2008, a trecut pe o pierdere de aproape 600 de miliarde lei. În acest moment, datoriile totale se apropie de 9.000 de miliarde lei. Creşterea preţului de cost la apa grea a făcut ca aceasta să nu mai poată fi exportată, iar corupţia generalizată şi incompetenţa aparatului de conducere numit de PD-L au condus la numeroase contracte încheiate cu clientela PD-L, care au transformat RAAN într-o gaură neagră a bugetului.

Să începem să construim din nou!
Investiţiile într-un nou grup energetic de 300 MW la Halânga şi mărirea capacităţii de producţie în exploatarea minieră Husnicioara vor oferi locuri de muncă, direct şi indirect, câtorva mii de salariaţi.
Întreprinderile din zonă –Mecanoenergetica, Şantierul Naval –, întreprinderile de construcţii şi montaj vor fi principalii beneficiari ai deschiderii acestor investiţii. Odată cu revenirea industriei şi a sumelor mari investite, se va dezvolta şi industria pe orizontală a oraşului.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite