Scenariul unui episod periculos pe DE 70: un accident rutier în care sunt implicate substanţe radiologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desfăşurarea exerciţiului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit
Desfăşurarea exerciţiului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit

Detaşamentul de pompieri Drobeta Turnu Severin, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, a organizat marţi  un exerciţiu privind intervenţia în cazul producerii unui accident rutier pe drumul european E 70, pe dealul Balota, în care au fost implicate substanţe radiologice.

Desfăşurarea exerciţiului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit, care a cuprins un accident rutier produs între un autoturism ce transporta substanţe radiologice folosite în medicină, şi un utilaj agricol, conducătorul autoturismului aflându-se încarcerat, însă conştient. La ora 10.00, evenimentul a fost anunţat, prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de către un participant la trafic, care a dat informaţii exacte atât despre victimă, cât şi despre substanţele transportate de autoturismul avariat.
          

Echipa de cercetare chimică, bacteriologică, radiologică şi nucleară (CBRN) din cadrul ISU „Drobeta” s-a deplasat la eveniment, împreună cu echipajul de descarcerare, după care au urmat o autospecială cu apă şi spumă, dar şi o ambulanţă SMURD.  S-a intervenit, imediat, pentru izolarea zonei pe o distanţă de 50 m, măsurarea concentraţiei de substanţe radioactive, dar şi pentru decontaminarea victimei şi personalului ISU participant la această misiune.                        

Conducătorul auto a fost descarcerat dintre fiarele autoturismului şi preluat de echipajul SMURD, care l-a transportat la spital. 
        

„Exerciţiul desfăşurat pe DN 6 (E 70) – pe dealul Balota - a avut ca scop antrenarea forţelor participante, îndeosebi a echipei de cercetare chimică, bacteriologică, radiologică şi nucleară, privind derularea operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă, atât pentru populaţie, cât şi pentru personalul propriu”, spune Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU „Drobeta”.

De asemenea, prin intermediul acestui exerciţiu s-au urmărit însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin fiecărui membru al echipajelor participante la astfel de evenimente.

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite