Scandalurile în care au fost implicaţi poliţiştii la Mehedinţi. Ponea este cap de afiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Ponea FOTO Corina Macavei
Ştefan Ponea FOTO Corina Macavei

Anul trecut, o serie de poliţişti din cadrul IPJ Mehedinţi au fost implicaţi în tot felul de scandaluri, de la come alcoolice, accidente cu autoturismele de serviciu până la acuzaţii de bătaie în sediul poliţiei. De altfel, numărul poliţiştilor sancţionaţi în poliţia mehedinţeană a crescut anul trecut cu 53,3 la sută.

Avalanşa de incidente cu poliţişti din 2013 avea parcă să prevestească megascandalul în care Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi a fost târât din cauza celui care se afla la cârma instituţiei. Aşa se face că de departe cel mai răsunător caz este cel al fostului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, comisarul şef Ştefan Ponea, care a reuşit „performanţa” să ajungă în arestul Poliţiei Capitalei, fiind arestat preventiv în acelaşi dosar de corupţie cu baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, şi omul de afaceri orşovean Constantin Popescu. Ştefan Ponea, cel care avea  pretenţia să i se spună de către subordonaţii săi doctor, a ajuns iată în arestul poliţiei şi stă într-o celulă alături de alţi infractori de drept comun ori, poate recidivişti sadea.  „Conducerea Poliţiei mehedinţene va apăra poliţiştii în toate situaţiile în care au aplicat legea şi va fi intransigentă faţă de cei care o încalcă”, era scris cu litere de-o şchioapă în bilanţul activităţii IPJ Mehedinţi pe 2013. Atât de „intransigent” a fost Ştefan Ponea că rezultatul s-a văzut anul acesta, la începutul lunii aprilie când a fost săltat de procurorii DNA.

Ce spun procurorii DNA

Ponea şi-a dorit foarte mult să ajungă la Bucureşti, dar nu într-o celulă  a arestului capitalei, ci cocoţat într-o funcţie importantă, după cum arată procurorii DNA. Şi pentru asta a făcut tot ceea ce Adrian Duicu i-a cerut. Duicu l-a asigurat că va fi numit într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică. În schimb “Duicu Ioan-Adrian a pretins faţă de numitul Ponea Constantin Ştefan un folos pentru sine, folos constând în determinarea judecătorului care judecă o cauză în care numitul Duicu Ioan-Adrian avea calitatea de reclamant (dosarul nr. 1181/54/2012 al Curţii de Apel Craiova - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, cauză care avea ca obiect anularea unui raport de incompatibilitate al Agenţiei Naţionale de Integritate, care îl viza pe numitul Duicu Ioan-Adrian) să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia (în sensul anulării raportului Agenţiei Naţionale de Integritate menţionat)”, se arată în referatul procurorilor DNA.  Dacă mandatul său de arestare preventivă nu ar fi fost prelungit pentru alte 30 de zile, Ştefan Ponea urma să ocupe o funcţie de execuţie la Secţia Transporturi de la Craiova, unde i se crease un post special pentru el. Gurile rele din poliţie spun că Ştefan Ponea şi-ar da însă demisia din poliţie.

Şef de post, în comă alcoolică

În 2009, la instalarea sa în funcţia de şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, declara că obiectivul său este acela de a-l elimina pe „Garcea” din Poliţie. Obiectivul a fost însă ratat de doctorul în management Ştefan Ponea. Anul trecut, un episodul parcă desprins din celebra comedie americană „Academia de Poliţie” avea să fie ţinut la mare secret de conducerea Poliţiei mehedinţene.  Copil cuminte şi poliţist la sat care nu intră în crâşmă nu s-a mai pomenit. Dar când respectivul poliţist bea până intră în comă alcoolică nu auzi tocmai în fiecare zi. Povestea capătă aspecte tragi-comice şi devine şi mai interesantă atunci când superiorii acestuia l-au crezut aproape mort şi au chemat de la Bucureşti elicopterul SMURD. Da, s-a întâmplat într-o comună din sudul judeţului Mehedinţi. Şeful de post a băut atât de mult încât a intrat în comă alcoolică, ceva aproape de delirium tremens. Apropiaţii au sesizat că domnul poliţist nu a mai ieşit de ore bune din încăpere şi s-au alertat. Nu se ştie cum dar superiorii acestuia au crezut că el a suferit o comoţie cerebrală şi repede au cerut de la Bucureşti un elicopter pentru a fi îngrijit de cei mai buni medici. Numai că între timp, şeful de post şi-a revenit din beţie şi evident nu a mai fost nevoie de elicopter. Episodul bahic al şefului de post mort de beat a fost clasificat „CASE CLOSED” şi ţinut la mare secret de presă. Dar pentru că povestea  a făcut repede înconjurul întregii comunei, poliţistul a fost urecheat de superiorii lui şi mutat de la acel post de poliţie într-o altă comună. 

Beat la volan, a ucis un copil

La scurt timp, un caz mult mai grav avea să se întâmple la Gruia. Ajutorul şefului de post de la Gruia s-a urcat mort de beat la volan şi a ucis un copil, care se juca alături de alţi vecini în faţa unei case. A încălcat legea, tocmai el plătit din banii statului să vegheze la respectarea ei. Şi culmea culmilor este că acest poliţist nu era la prima abatere de acest gen pentru că în 2011 a mai lovit cu maşina un bătrân care se deplasa pe o bicicletă. Şi atunci se urcase tot beat la volan, însă a scăpat basma curată fiindcă bătrânului i s-a făcut milă de el şi nu a depus plângere penală împotriva sa.

Maşini de poliţie, avariate

După accidentul de la Gruia, ajutorul şefului de Post de la Punghina s-a răsturnat cu autoturismul de serviciu într-un şanţ pe marginea drumului , din neatenţie, la efectuarea unei manevre de depăşire a unui alt autoturism, iar a doua zi, un alt accident s-a produs tot pe DN 57 A, din vina unui alt poliţist. Ajutorul şefului de post de la Dârvari s-a urcat mort de beat la volanul autoturismului de serviciu, fără să se gândească o clipă că încalcă legea. Două autoturisme de serviciu făcute praf dintr-un foc în condiţiile pe parcursul anului trecut au intrat în parcul auto al IPJ Mehedinţi doar 2 autoturisme, iar gradul de dotare cu mijloace de transport este de doar 57,1 la sută. 

Citiţi şi:

Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene


 

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite