Restricţii de navigaţie pe Dunăre în zona Cazanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navigatorii respectă cu stricteţe regulile FOTO Corina Macavei
Navigatorii respectă cu stricteţe regulile FOTO Corina Macavei

Convoaiele care traversează zona Cazanelor Dunării au obligaţia să nu micşoreze viteza sub şase kilometri întrucât din cauza curenţilor foarte puternici există pericolul ca acestea să se accidenteze.

În ultimii 10 ani, s-au înregistrat trei accidente cu pierderea totală a mărfii şi chiar a navelor în acest punct. De altfel, zona Cazanelor Dunării a fost dintotdeauna o piatră de încercare chiar şi pentru cei mai experimentaţi navigatori.

„Avem o restricţie determinată pe zona Cazane kilometru 964-975 în sensul că navigatorii nu au voie să scadă viteza pentru marş-amonte sub şase kilometri la oră. Este o cerinţă care este stabilită prin protocolul comun româno-sârb din 1977 şi care s-a dovedit a fi reală. Iar felul în care sunt reglate dimensiunile convoaielor pentru marş-amonte pentru una sau două barje trebuie respectat şi pentru aval pentru că forţa curentului este mare şi poate să arunce convoaiele”, a precizat Mihai Ghiba, şeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin.

Convoaiele care ajung în zonă ancorează în zona kilometrului 963 şi 975, descompun convoaiele şi trec succesiv.

Chiar dacă în zona barajului Porţile de Fier I nu există o astfel de restricţie, pentru siguranţa convoaielor şi evitarea unor posibile accidente, navigatorii preferă să aplice această regulă şi în acest punct. În această zonă, presiunea curentului este foarte mare din cauza deversărilor care au loc la hidrocentrala Porţile de Fier I. Astfel, toate convoaiele care la această oră sunt ancorate în porturile Drobeta Turnu Severin şi Kladovo (Serbia) descompun convoaiele şi trec barjele succesiv prin ecluza de la Porţile de Fier I.

Astăzi, la ora 06.00, debitul defluent la Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier I era de 11.620 mc/s, iar la Sistemul hidroenergetic Porţile de Fier II era de 11.825 mc/s.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite