Preşedintele unei companii chineze la Turnu Severin: „A dat un noroc peste noi, am găsit în România un mediu investiţional propice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia chineză la Primăria de la Izvorul Bîrzii FOTO Corina Macavei
Delegaţia chineză la Primăria de la Izvorul Bîrzii FOTO Corina Macavei

O delegaţie chineză se află astăzi la RAAN, în cadrul discuţiilor urmând să se stabilească premisele unei investiţii pe platforma Romag Termo, în prezenţa secretarului de stat în cadrul Ministerului Economiei, Virgil Popescu.

La Drobeta Turnu Severin este prezentă joi o delegaţie a companiei chineze HiSun PV Technology  Co.Ltd, subsidiară a Grupului Evergreen Industry Group, însoţită de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Virgil Popescu.

Astăzi, reprezentanţilor companiei le-au fost prezentate datele tehnice şi condiţiile de realizare şi construire a unei societăţi de tip IPP şi au vizitat totodată locaţia noului proiect de la Halânga. Aceştia sunt interesaţi de construirea unei noi termocentrale pe platforma RAAN de la Halânga. Investiţia s-ar ridica la circa 400 milioane de euro. Delegaţia chineză a ţinut să poarte o discuţie şi cu primarul comunei mehedinţene Izvorul Bîrzii, pe raza căreia ar urma să se deruleze investiţia, pentru că “au vrut să ştie şi poziţia autorităţii locale”. Horia Balica, primarul de la Izvorul Bîrzii i-a primit pe investitorii chinezi cu braţele deschise, declarând că este dispus chiar să înveţe şi limba chineză în cazul în care aceştia vor hotărî să investească în comuna sa.
Potrivit Ministerului Economiei, Compania HiSun PV Technology  Co.Ltd este specializată în proiecte energetice de tip IPP (Individual Power Producer), în cursul anului 2013 achiziţionând  în România şase proiecte pentru centrale solare pe care le-a construit deja şi ar urma să fie date în funcţiune în cursul anului 2014. Aceeaşi companie şi-a manifestat interesul de a investi în proiectul Termocentralei de la Halânga, beneficiind de avantajul de a obţine certificate verzi  de la centralele solare. Valoarea investiţiei ar fi de circa 400 milioane de euro.

„Prea multe date tehnice nu vor să dea fiindcă este în stadiu de evaluare, va fi o termocentrală nouă, asta cu certitudine, ei au deja în România nişte investiţii în energie solară, de unde o să aibă certificate verzi pe care Termocentrala va trebui oricum să le cumpere şi vor în felul acesta să închidă circuitul. Din acest motiv sunt interesaţi să facă această termocentrală într-o locaţie care să le şi permită. Termocentrala vine cu terenul, instalaţii, iar chinezii vin cu banii şi construiesc, urmând ca profitul să se împarte potrivit cotelor fiecăruia. Practic ar fi un producător independent în curtea Termocentralei”, a declarat Virgil Popescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Preşedinte China HiSun PV Technology Co., Ltd, Gao Jian Jun, a declarat la Izvorul Bîrzii că în perioada următoare va analiza temeinic acest proiect, se va realiza un business plan, evitând însă să declare ferm dacă va investi sau nu într-o termocentrală la Mehedinţi.

„Scopul vizitei noastre la Severin şi în judeţul Mehedinţi şi chiar în această comună (n.r. Izvoru Bîrzii) este e a ne documenta în vederea participării la implementarea unui proiect de termocentrală nouă la Romag Termo. Acest proiect a fost promovat de Ministerul Economiei şi de către Ambasada României în Republica Populară Chineză. Am venit aici, am fost primiţi călduros de către oficialităţile oraşului, am văzut că este un mediu investiţional propice pentru a dezvolta investiţiile noastre în Severin. În cursul zilei de ieri şi de astăzi am avut un schimb de păreri foarte important pentru acest proiect, discuţii tehnice pe baza noului proiect care se doreşte a fi implementat la Severin. În continuare noi vom face o analiză temeinică, aprofundată pe acest proiect în scopul de a definitiva un model de a participa la implementarea proiectului. Sperăm ca eforturile noastre proprii şi cu ajutorul domnului primar, cu al Ministerului Economiei reprezentat de domnul Virgil Popescu să ajungem la rezultate care să ne permită să realizăm proiectul. Vom folosi o tehnică nouă, tehnică de vârf , care să respecte condiţiile de mediu şi să producă aburul şi electricitatea necesară zonei.”, a declarat Gao Jian Jun.

Preşedintele companiei chineze a mai spus că în România a găsit un mediu investiţional propice, astfel că până acum a investit aici peste 30 de milioane de dolari în şase centrale solare, respectiv 3 la Balş, şi 2 la Satu Mare. Aceste centrale au fost construite anul trecut şi sunt legate la sistemul naţional energetic. “A dat un noroc peste noi. Începând de anul trecut, în domeniul energiei solare am venit în România, am găsit un mediu investiţional propice şi am făcut cele şase centrale solare. Prin Ambasada României la Beijing şi Ministerul Economiei au primit date şi informaţii despre mediul investiţional din România”, a mai declarat Gao Jian Jun.

Citeşte şi:

Chinezii sunt interesaţi să investească pe platforma de la RAAN
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite