Jaf ca-n codru în pădurea de la Dumbrava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii se uită neputincioşi la jaful care se petrece în pădurea lor FOTO Corina Macavei
Localnicii se uită neputincioşi la jaful care se petrece în pădurea lor FOTO Corina Macavei

Pădurea de la Dumbrava dispare sub ochii localnicilor, neputincioşi în faţa găştilor de hoţi care acţionează chiar şi ziua în amiaza mare. Păgubiţii au cerut sprijinul autorităţilor pentru a stopa aceste furturi, dar fără folos, numai în ultima lună alte 6 hectare au fost rase de pe suprafaţa comunei.

De 25 de ani încoace pădurea de la Dumbrava dispare încet-încet, fără ca nimeni să mişte un deget pentru a stopa jaful de aici. Localnicii spun că peste 120 de hectare s-au pierdut sub drujba hoţilor. Culmea este că oamenii, proprietari cu acte în regulă, îşi plătesc impozitele la stat pentru pădurea pe care în momentul de faţă o mai au doar pe hârtie.

„Deţin o parcelă de 52 de arii, una de 25, am titlu de proprietate şi nu plătesc decât impozitul, dar eu nu am luat un lemn din pădure. Pădurea este complet distrusă, noi doar cu impozitele. Nu vrea primăria să ne ajute, nu vrea poliţia, nu vor autorităţile statului, am făcut diferite demersuri, răspunsul este <<păziţi-vă pădurea>>. În sat sunt oameni bătrâni la vârsta a treia, mama e la pat fără un picior, eu am domiciliul la Turnu Severin, cine să păzească pădurea. Eu cu hârtiile şi hoţii cu lemnele, aşa ne zbatem de 25 de ani”, spune Octavian Udrescu, unul din localnicii păgubiţi de la Dumbrava.

Oamenii îi cunosc pe hoţii care taie nestingheriţi în pădurea lor, dar nu au curajul să le facă faţă fiindcă şi-ar putea pierde viaţa într-o confruntare directă cu ei. Vin în pădure cu căruţele, din comuna învecinată, din Bâcleş, şi taie în pădure ziua în amiaza mare. Spun că au apelat la ajutorul poliţiei din comună, dar fără niciun folos.

„Am un hectar de pădure, din care cred că a mai rămas în jur de 10 arii. Este jaf, îşi bat joc şi de lemne, îşi bat joc şi de oameni, îşi bat joc de absolut tot, Vin cei din Bâcleş şi fură zi şi noapte. Ne-am dus la Romsilva să vină să ne marcheze să putem lua şi noi lemne, iar pentru noi proprietarii de drept ni s-a spus că nu se poate că au fost retrocedate în baza Legii 18. La noi nu se pot marca lemnele, dar hoţii pot. Am făcut demersuri la poliţie, iar şeful de post mi-a spus să vin să-mi păzesc pădurea că nu vine el să-mi păzească pădurea. Jaful din această pădure se vede cu ochiul liber”, spune Costinel Almăjanu, un localnic păgubit.

Oamenii cred că dacă ar exista voinţă din partea poliţiei, jaful din pădurea de la Dumbrava s-ar stopa. „În Bâcleş sunt doar două intrări, când noi sunăm la poliţie şi îi sesizăm că se taie lemne în pădure, înţelegem şi nici nu le cerem să se ducă în pădure că spun că nu au carburant, dar pot să stea la cele două intrări şi să-i ia la întrebări pe aceşti indivizi. De ce nu o fac?”, se întreabă un bărbat din Dumbrava.

„Vin ăştia de la Bâcleş şi se fură când se dă drumul la apă. Ultima dată s-au furat circa 3 hectare. Aici s-a tăiat arborele mai gros decât mine, este un jaf. Îşi umplu căruţa şi restul le lasă pe loc, le taie în bătaie de joc”, spune Ion Roman din Dumbrava.

„Asta e pădurea mătuşii mele, Vasilica Cotârţă, i-au făcut-o praf, iau numai trunchiurile, lasă vârfurile, fac jaf îşi bat şi joc. Ce să vă mai spun, hoţii din Bîcleş îşi fac de cap la Dumbrava. Mătuşa mea nu a luat un lemn, sunt oameni bătrâni cum să vină în pădure? Am sesizat Pădurea şi ne-au spus să ne păzim noi pădurea”, spune şi Mihai Niţi.

„Părinţii mei sunt morţi de câţiva ani şi noi nu am luat o dată vreun lemn din această pădure, dar vin ăştia şi ne taie tot. Nu ştiu cine îi protejează, dar vin şi taie tot, fără ca lemnele să fie marcate. Le taie în bătaie de joc, la un metru şi ceva de pământ. E posibil aşa ceva, că plătim şi noi dările la stat, nu ne mai bagă nimeni în seamă. Ne-am dus la primar şi ne-a întors spatele, ne-am dus la poliţie şi ne-au spus că nu e treaba lor”, spune şi Ilie Cotârţă.

De lipsa de implicare a autorităţilor în stoparea jafului de la Dumbrava se plânge şi Constantin Cotârţă, un alt localnic, care a rămas cu pădurea doar în tilul de proprietate: „Au tăiat prima dată pădurea în rast, au dat foc, au dat lăstari din nou, iar acum taie lăstari la un metru un metru jumătateşi lasă un metru jumătate butură şi restul îi taie şi îi vând. Iau banii pe lemne şi stau toată noaptea la cârciumă. Vin mulţi, iar noi nu putem să le facem faţă, poliţia nu ne ajută, nu ne ajută nimeni, nici primărie, nici poliţie Cotîrţă Constantin”.

De cealaltă parte, IPJ Mehedinţi spune că a organizat acţiuni preventive în zonă şi că, printre altele, a confiscat şi 12 metri cubi de material lemnos.

„La Postul de Poliţie Dumbrava, colegii au efectuat şapte acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, au soluţionat patru dosare penale şi, totodată, au aplicat şapte sancţiuni contravemţionale în valoare de 10.000 de lei şi au ridicat în vederea confiscării 12 mc de material lemnos. În situaţia în care persoanele în cauză sunt nemuţumite de activitatea colegilor mei se pot adresa conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Meheidnţi şi totodată unităţii de Parchet de pe raza de competenţă”, a precizat Nicolae Lohon, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi.


 

Turnu-SeverinPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite