Inaugurare pe jumătate la Turnu Severin. UE a dat bani pentru două obiective, Primăria a terminat doar Cetatea Medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Medievală a Severinului FOTO Corina Macavei
Cetatea Medievală a Severinului FOTO Corina Macavei

Primăria Drobeta Turnu Severin a anunţat cu „surle şi trâmbiţe” inaugurarea lucrărilor de reabilitare cu fonduri europene a Cetăţii Medievale. În realitate nu poate fi vorba de nicio inaugurare fiindcă potrivit proiectului lucrările trebuiau finalizate în acelaşi timp şi la Cetate şi la Palatul Cultural „Theodor Costescu”.

Inaugurarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Medievale a Severinului are loc sâmbătă, 26 septembrie, începând cu ora 11,00, în cadrul manifestărilor „Toamna severineană”, care au loc la acest sfârşit de săptămână în municipiul Turnu Severin. Evenimentul este marcat printr-un spectacol medieval în care este regizată întâlnirea care a avut loc în anul 1406 în Cetatea Medievală dintre domnitorul Mircea cel Bătrân şi Sigismud, regele Ungariei .

În anul 2009, Primăria Drobeta Turnu Severin reuşea performanţa să câştige un proiect extrem de important pentru municipiu, menit să ducă la dezvoltarea turismului în zonă. Este vorba de reabilitarea Palatului Cultural „Theodor Costescu”, edificiu emblematic al oraşului de la Dunăre, şi a Cetăţii Medievale a Severinului. Fostul viceprimar al municipiului Turnu Severin, Mircea Grosu, actualmente consilier local, omul care a câştigat acest proiect, spune că nu a fost deloc uşor să obţină suma de 12 milioane de euro şi să convingă oficialii UE că este nevoie imperioasă de aceşti bani pentru reabilitarea celor două obiective.

Conform proiectului, lucrările trebuiau finalizate la sfârşitul anului 2012, dar pentru că aici a fost descoperit un important tezaur, resturi de arme şi armuri, oseminte şi resturi de ceramică, precum şi alte două ziduri de incintă despre care nu se ştia absolut nimic până acum, termenele au fost prelungite, cu acordul UE. Culmea este că acum lucrările sunt finalizate tocmai la Cetatea Medievală şi nu la Palatul Cultural “Theodor Costescu”.

„Mie îmi pare rău că nu este finalizat tot proiectul pentru că timp a fost, iar motive de întârziere dacă au fost, acelea au fost la Cetate, nu la Palatul Cultural <<Theodor Costescu>>. Lucrările trebuiau terminate la sfârşitul anului 2012. Aştept să văd ce se întâmplă în teatru, cum o să arate această clădire, de la ce a fost prevăzut iniţial în proiect şi până la ce s-a realizat.  Pot să spun că până acum nu am avut voie să intrăm în teatru, eu am urmărit lucrările până în 2012, după care nu am mai putut să intru pentru că firma de construcţii nu ne-a mai lăsat să intrăm”, spune fostul viceprimar Mircea Grosu.

Probleme la palat

Şi asta nu ar fi singura problemă. Conform proiectului, cota de finanţare a Primăriei Drobeta Turnu Severin trebuia să fie de 400.000 de euro, dar primăria nu s-a încadrat în această sumă şi a mai cheltuit de la bugetul local peste 1 milion de euro. Şi la Palatul Cultural „Theodor Costescu” lucrările ar putea fi gata până la sfârşitul acestui an, dar din câte se pare sunt mari probleme la acustica sălii de spectacol.

Una peste alta, fiind vorba de un proiect integrat, lucrările la ambele obiective trebuiau inaugurate în acelaşi timp, nu separat. Din acest motiv senatorul de Mehedinţi, Marius Bălu, consideră că acest eveniment este unul pur politicianist din parte edilului şef Constantin Gherghe:

„Este o inaugurare de tip politicianist, electoral pentru că practic se inaugurează o jumătate de proiect. Proiectul integrat cuprinde şi reabilitarea Palatului Cultural Theodor Costescu, dar pentru a mai produce un eveniment apelează la asemenea tertipuri pentru a valida acest eveniment de care severinenii nu aveau nevoie acum, respectiv <<Toamna Severineană>>. Este profund imoral ca atunci când jumătate dintre severineni plâng, cealaltă să se distreze şi asta la îndemnul primarului”.

Cum severinenii sunt îngrijoraţi acum de problema încălzirii oraşului, iar pe de altă parte numărul şomerilor se îngroaşă zilele acestea cu alte 1500 de persoane disponibilizate de la RAAN, evenimentul „Toamna severineană” vine ca o bomboană pe colivă. Oamenii cred că Primăria oraşului putea renunţa la acest eveniment, iar banii cheltuiţi cu această petrecere puteau fi economisiţi pentru termoficarea oraşului sau pentru alte nevoi stringente ale comunităţii. De altfel, angajaţii RAAN, care săptămâna aceasta au protestat pentru salariile restante, au declarat că sâmbătă vor veni la inaugurarea Cetăţii în speranţa că cineva din rândul autorităţilor le va asculta doleanţele. „Mâine îi aşteptăm la inaugurarea Cetăţii Medievale. Trebuie să vină cineva, nu se poate să nu vină nimeni. Noi la ora 8,00 com fi acolo şi aşteptăm să vedem ce ne zic, să ne dea un răspuns”, a spus vineri Mihaela Cozma, dispecer la Combinatul de Apă Grea, care din data de 5 septembrie se află în greva foamei.

Cetatea şi Palatul

Cetatea Severinului a fost cea mai importantă redută strategică de pe Dunăre, cucerirea ei însemnând un cap de pod în regiune şi posibilitatea înaintării spre noi cuceriri. Istoria Cetăţii Severinului se încheie în anul 1524, când Balibeg-paşa o distruge din cauza trădării voievodului Transilvaniei, Ion Zapolia.

Celălalt obiectiv din proiect, Palatul Cultural, a fost ridicat de marele om politic Theodor Costescu, care şi-a scos la vânzare propria avere pentru a termina această clădire. Piatra de temelie a Palatului Cultural “Teodor Costescu” a fost pusă în anul 1912, dar în loc de sala de conferinţe şi spectacole cum se proiectase la început a fost realizat Palatul Cultural, care şi-a început activitatea în anul 1924 şi în scurt timp a reuşit să imprime oraşului şi judeţului o viaţă nouă.



 

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite