GALERIE FOTO Invazie de omizi în Parcul Natural Porţile de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peisaj de sfârşit de toamnă aproape de mijlocul verii, în al doilea cel mai mare parc natural din România. Este vorba de faptul că pe zeci de hectare, frunzele copacilor din Parcul Natural Porţile de Fier au fost pur şi simplu devorate de un atac fără precedet al omizilor păroase.

Situaţia se întâmplă în una dintre cele mai importante rezervaţii naturale din Europa, Defileul Dunării, şi în acelaşi timp o zonă turistică tot mai căutată. Peisajul din Clisura Dunării este pur şi simplu de coşmar, cu milioane de omizi care după ce au devorat frunzele copacilor au pornit pe parapeţii de pe marginea drumului, pe carosabilul DN 57 sau pe pereţii caselor localnicilor din satul Dubova, în căutare de hrană. Există locuri unde întâlneşti chiar şi sute de exemplare pe metrul pătrat, de la larve până la adulţi.

De invazia fără precedent a omizilor nu au scăpat nici localnicii.  Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în grădinile gospodarilor din satele din Clisura Dunării, unde omizile au făcut pagube însemnate în recolta de fructe. La Eşelniţa şi Sviniţa oamenii spun că producţia de fructe de anul aceste este compromisă total. Omizile au devorat frunzele pomilor, iar fructele au căzut la pământ. „E prăpădul lumii. Avem livadă de pruni, de cireşi, de meri, peri, de două ori am stropit, am cheltuit o grămadă de bani pe soluţii, dar degeaba. Sunr grămadă, pică de sus dacă nu eşti atentă îţi cad în cap. Zidurile toate sunt pline de omizi. Au dat cei de la Romsilva cu ceva, dar mai mult în pădure, dar aici nu prea că e Parcul Natural şi le omoară viperele”, a spus o localnică din Dubova. „Mărul, gutuiul, prunul e afectat, a trecut acum şi la nuci şi mănâncă şi frunza de stejar şi de fag”, a spus Victor Palade, un alt cetăţean din Dubova.

Localnicii spun că omizile intră şi în locuinţe şi se tem că pomii din grădini se vor usca.„Toată poiana e afectată, este totul uscat. Toate poamele au picat jos şi numai crengile goale au rămas. Şi în curtea casei e plin ele, stai la masă în curte sub bolta de vie şi dacă nu eşti atent pică pe tine”, se plângea un alt localnic.

Specialiştii spun că o astfel de invazie are loc cam o dată la şapte ani, iar anul acesta ar fi unul de vârf, după care atacul omizilor mai scade în intensitate. Romsilva a făcut combatere în urmă cu circa o lună, când pădurea din Parcul Natural Porţile de Fier a fost stropită din avion, dar pentru că această acţiune a venit un pic cam târziu, efectele ei nu nu au mai fost la fel de eficiente.

“Anul acesta, ca şi în anii trecuţi 1988, 1996, e perioada când omida defoliatoare se află în  gradaţie, adică se află într-o perioadă în care populaţia are cel mai mare număr de indivizi şi produc defolieri. Într-adevăr şi în arealul Parcului Natural Porţile de Fier, pe raza Ocolului Silvic Orşova şi Drobeta Turnu Severin a fost gradaţie de omidă defoliatoare. Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a făcut lucrări de combatere în urmă cu câteva săptămâni sau circa o lună şi acum se verifică eficienţa combaterii de către personalul silvic de la cele două ocoale silvice”, a spus directorul Parcului Natural Porţile de Fier, Marian Jiplea. 

Aceeaşi situaţie este şi peste graniţă la vecinii din Serbia, unde pădurea arată de parcă ar fi în mijlocul iernii, copacii find exfoliaţi total. “Colaborăm foarte strâns cu colegii de la Parcul Natural Djerdap şi chiar acum o săptămână şi jumătate am discutat cu dânşii, ei n-au făcut această combatere, nu prea îi preocupă prea mult, probabil în viitor vor lua în calcul dacă vor fi efecte asupra vegetaţiei lemnoase să facă asemenea combateri. Dacă la noi se combat şi eficienţa combaterii e corespunzătoare în sensul de a scădea populaţia de indivizi în anul următor şi dacă la sârbi nu se combate, logic că vin fluturii şi depun ponte şi la noi”, a mai spus Marian Jiplea.

Citeşte şi

Invazie de fluturi dăunători la Ploieşti. Din ouăle acestora vor ieşi omizi, peste două săptămâni

MAREA DEZINSECŢIE! Municipiul Târgovişte va fi stropit din aer cu substanţe împotriva ţânţarilor, muştelor şi omizilor

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite