Invazie de fluturi dăunători la Ploieşti. Din ouăle acestora vor ieşi omizi, peste două săptămâni
0Zeci de ploieşteni au reclamat, în ultimele zile, apariţia unor fluturi, prezenţi în număr mare în oraş, în special seara. Fluturele „Buha gamma“ nu dăunează plantelor, dar depune ouă din care ies omizi. În două săptămâni, acestea vor „ronţăi“ toate plantele, frunzele şi arborii care le vor ieşi în cale
Apariţia în masă a fluturelui „Buha gamma – Autographa gamma“ atât în Ploieşti cât şi mai multe din localităţile din judeţ a fost sesizată şi de autorităţile în domeniu, care atrag atenţia că este necesar şi urgent să se execute tratamente fitosanitare de combatere chimică.
Fluturele face parte din ordinul Lepidoptera, familia Noctuide şi produce disconfort atât ziua, dar mai ales seara, intrând în case sau zburând bezmetic în parcuri şi zone înverzite.
Este uşor de recunoscut prin aripile anterioare, de la cenuşii până la brune – violete, cu linii duble transversal şi o pată argintie strălucitoare în forma de litera gamma. Aripile posterioare sunt cenuşii, cu un chenar brun, iar anvergura aripilor atinge 40 – 48 mm.
Fluturii depun un ou alb – albăstrui, din care va ieşi o larvă verde, cu o lungime a corpului între 24 până la 40 mm.
Cel mai îngrijorător lucru este că insecta are trei generaţii pe an, din care 2 generaţii în perioada de vegetaţie şi a 3-a generaţie pentru iernare.
Fluturii de acum fac parte din prima generaţie, care se dezvoltă în perioada mai – iulie, iar cea de a doua în august – octombrie, larvele din această generaţie fiind hibernante. Fluturii văzuţi acum în număr mare nu produc pagube plantelor, dar în această perioadă se împerechează şi depun ouă pe partea inferioară a frunzelor. Cele mai favorabile condiţii de dezvoltare sunt exact cele de acum, pe terenuri îmburuienate, cu umiditate sporită a aerului şi timp cald.

Larvele de Buha Gamma vor mânca, în aproximativ două săptămâni, toate plantele care le vor ieşi în cale
Pagubele vor fi produse la apariţia larvelor, în aproximativ 14 zile.
Larvele, omizile, scheletează frunzele, găurindu-le ori rozându-le de la margini, parţial sau în întregime, dar pot ataca şi bobocii florali, cauzând uneori mari pagube. Trecând de pe un teren pe altul, omizile pot ataca toate plantele care le nimeresc în cale, arborii şi arbuştii. Este atacată o gamă largă de plante, printre care, de preferinţă, leguminoasele (mazărea, soia, lucerna,etc), sfecla de zahăr, legumele, cartoful, floarea soarelui, porumbul, mărul, coacăzul,dar şi alţi pomi şi arbuşti sau alte culturi agricole.
Specialiştii din Unitatea Fitosanitară din subordinea Direcţiei Agricole Prahova, abilitată să urmăreasca apariţia şi evoluţia bolilor şi dăunătorilor din sectorul agricol, atrag atenţia că este urgentă executarea de tratamente fitosanitare de combatere chimică, pentru a preîntâmpina pagubele produse la apariţia larvelor.
Pentru maximă eficienţă, tratamentele trebuie repetate, în special la apariţia larvelor.
Mai puteţi citi
Prahova, sub cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vânt, până miercuri seară