FOTO Mierea de salcâm, un lux în pieţele din Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Petrar, apicultor din Hunedoara FOTO Corina Macavei
Petru Petrar, apicultor din Hunedoara FOTO Corina Macavei

Apicultorii mehedinţeni sunt aproape de faliment. Ploile şi vremea extrem de rece din primăvara acestui an şi de la inceputul verii au făcut ca producţia de miere din salcâm sa fie aproape nulă. Oamenii sunt disperaţi şi spun că, după atâta muncă, nu se vor alege cu nimic, nică măcar nu vor reuşi să îşi acopere cheltuielile. Pe pieţele din Turnu Severin mierea lipseşte aproape cu desăvârşire, iar preţul kilogramului s-a dublat.

An calamitat total pentru apicultorii din Mehedinţi, care din recolta din floare de salcâm nu au scos nicio lingură de miere. Din contră, crescătorii hrănesc artificial albinele pentru că se tem să nu moară de foame. Ploile abundente din această primăvară, dar şi temperaturile scăzute pe timpul nopţii au afectat grav florile de salcâm, ceea ce a făcut ca producţia de miere din acest sortiment să fie extrem de slabă. Mulţi dintre apicultorii mehedinţeni nu s-au ales cu nimic iar, acum, îşi spun speranţa în mierea de tei, care a început să se culeagă de câteva zile.

„Anul acesta producţia de miere de salcâm este zero. Floarea de salcâm nu a avut floare, chiar dacă a a fost vremea frumoasă, salcâmul nu a produs nectar absolut deloc. Nu am scos nici măcar un kilogram de miere. Stuparii care au venit în pastoral exact când trebuiau să culeagă salcâmul ei au băgat hrană artificială, sirop de zahăr sau dulcofruct sau fructoză”, spune Ion Hinoveanu, din satul mehedinţean Bobaiţa. Omul se teme că va pierde subvenţia de la APIA fiindcă nu are miere pentru vânzare.

„Eu fiind înscris în programul APIA este posibil să nu pot să merg mai departe în următorii ani fiindcă trebuie să vând cu acte 660 de kilograme de miere. Neavând producţie nici măcar un kilogram nu ştiu cum o să scot la capăt această problemă . Ar însemna să pierd 1500 de euro pentru fiecare doi ani”, mai spune Ion Hinoveanu.

Un alt apicultor cu state vechi din judeţul Hunedoara, care de peste 20 de ani obişnuieşte să vină cu stupii în Mehedinţi, spune că este un an neobişnuit de slab. Şi-a instalat stupii pe dealul spre satul Bobaiţa, într-o pădure de salcâm.

„Am 35 de ani de stupărit, de 20 de ani de când vin în judeţul Mehhedinţi, dar este cel mai prost an, an ca acesta nu a fost niciodată. Culesul de salcâm este compromis 90 la sută. Am insistat la Şimian, am urcat aici la Bobaiţa, ne-am dus şi pe la Bâlvăneşti, pe la Godeanu, pe la Şiroca. Anul ăsta nu dă salcâmul deloc. Sincer să fiu am scos o lingură de miere am scos de o ramă să gust să văd cam cum ar fi pentru 2014, dar sunt dezamăgit total. Cheltuieli mari la transport şi nu ne-am ales cu nimic deocamdată. Nici la rug nu merge, nici câmpul nu merge, ţin legătura cu zeci de stupari chiar din toată ţara şi e un an compromis total”, spune Petru Petrar, apicultor din Hunedoara.

Apicultorul spune că este nevoit să cumpere zahăr pentru a hrăni albinele, fiindcă altfel riscă să le piardă. „Paguba nu o pot estima exact, dar este mare oricum. Am luat până acum o jumătate de tonă de zahăr fiindcă trebuie să le întreţinem, n-avem încotro, altfel mor de foame. Puietul se dezvoltă şi dacă nu le dăm zahăr, riscăm să nu mai avem albine în toamnă”, mai spune hunedoreanul.

La Pristol, lângă o cultură de muştaru, Ilie Stanciu, din localitatea mehedinţeană Pătulele şi-a instalat stupii în speranţa că poate salva ceva din producţia de anul acesta.

„A trebuit să vin ca să facă polenizarea. Nu e o producţie bună anul acesta din cauză faptului că au fost vânturi şi ploi şi am impresia că a uscat floarea sau nu ştiu din ce cauză”, spune Ilie Stanciu.

Pe piaţa din Turnu Severin, mierea aproape lipseşte cu desăvârşire. În Piaţa „Mircea”, un comerciant are la vânzare câteva borcane cu miere de salcâm din producţia de anul trecut, dar preţul este dublu, un kilogram de miere ajungând la 40 de lei.

„Nu s-a făcut mierea de mai din cauza ploilor şi floarea de salcâm s-a dus şi anul acesta nu avem un strop de miere de salcâm. S-a scumpit ca orice lucru când nu e, borcănelul acesta este 20 de lei deşi până acum era kilogramul 20 de lei de miere. Este normal să fie atât de scumpă fiindcă nu este”, spune comerciantul.

Citeşte şi:

Apicultura, o afacere profitabilă: câţi bani îţi pot aduce albinele

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite