FOTO Expoziţie de fotografie şi pictură „Severinul şi Regalitatea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia este organizată la Casa Tineretului FOTO Corina Macavei
Expoziţia este organizată la Casa Tineretului FOTO Corina Macavei

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei –filiala Mehedinţi (ANRM) cu sprijinul Asociaţiei Colecţionarilor „Severinum” Mehedinţi a organizat la Drobeta Turnu Severin expoziţia de fotografie şi pictură „Severinul şi Regalitatea”. În cadrul expoziţiei poate fi admirată inclusiv o colecţie de monede, bancnote şi timbre cu efigia Regilor şi Reginelor României.

Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la prima vizită a M.S. Regele Mihai I al României la Drobeta Turnu Severin, dar şi cu ocazia împlinirii unui an de activitate a ANRM Mehedinţi la Drobeta Turnu Severin.

„Acum 86 de ani, un rege mult prea tânăr pentru o Românie, mult prea dezbinată poate din anumite puncte de vedere, făcea o vizită la Turnu Severin. Prima vizită pe care regele Mihai o face în această calitate este la Turnu Severin, iar legat de această vizită vreau să vă împărtăşesc o povestire pe care mi-a transmis-o colegul meu de asociaţie, domnul Mihail Nane. La vizita pe care regele Mihai o face din nou la Turnu Severin cu tatăl său, Carol al II-lea, sunt primiţi şi caleaşa merge pe bulevardul Carol, iar Carol al II-lea i se adresează fiului său: <<O să te rog să saluţi mulţimea care este aici să ne primească>>. La care regele nostru, în stilul inconfundabil, cu puţine cuvinte, dar foarte multe vorbe îi răspunde: <<Ştiu ce am de făcut, eu am fost rege înaintea ta>>”, a declarat Noel Negrea, preşedintele ANRM Mehedinţi, la vernisajul expoziţiei organizate la Casa Tineretului din Drobeta Turnu Severin.

„Şi avem un al doilea motiv de sărbătorire, unul mai local, organizatoric, ANRM Mehedinţi a împlinit în iunie 2014 un an de existenţă. Sunt în această sală cei cinci oameni cu care am pornit acest vis, am pornit cinci oameni şi am ajuns aproape să umplem o sală. Nu o să vă spun ce a făcut ANRM Mehedinţi în acest an de zile, o să spun un singur lucru, nici în cel mai crunt coşmar al celor care au construit acest edificiu (n.r. Casa Tineretului) în perioada comunistă nu şi-au putut imagina că în decurs de un an se va asculta de două ori <<Trăiască Regele>>!”, a mai spus Noel Negrea.

Expoziţia a fost organizată şi cu sprijinul Arhivelor Naţionale Mehedinţi, care a pus la dispoziţia organizatorilor o serie de documente arhivistice.

„Devenirea modernă a Severinului poartă amprenta moharhiei, poartă amprenta regalităţii. Se spune că Turnu Severin a fost un dar al Păcii de la Adrianopol pe fundalul llibertăţii de navigaţie pe Dunăre. Şi a fost întemeiat în deceniul IV al secolului al XiX-lea şi sigur proiectat ca un oraş comercial, undeva cu o populaţie de 3000 de locuitori. Locuirea efectivă a început după 1845- 1850, dar ca un arc peste timp aş vrea să vă spun că la recensământul din 1930 populaţia oraşului se cifra undeva spre 30.000 de locuitori. Această explozie şi demografică, şi economică şi toată devenirea instituţională a oraşului, fără îndoială nu se putea realiza şi fără sprijinul Regalităţii. Este ştiut faptul că principele Carol, domnitorul şi apoi regele a poposit prima dată la Turnu Severin. A revenit în acest oraş şi împreună cu regina, au revenit şi viitori regi şi prinţi moştenitori, fiecare în felul lor au îndrăgit acest oraş. Noi avem această datorie de a-i comemora la fiecare prilej care se iveşte în acest sens”, a spus Marian Pele de la Arhivele Naţionale Mehedinţi.

Citiţi şi:

Regalist: „Când face parte din codul tău genetic e normal ca mai devreme sau mai târziu să te identifici cu valorile regalităţii”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite