Imagini-document: Regele Mihai, la inaugurarea noului dig al canalului Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai, în timpul unei ceremonii Arhivă Adevărul
Regele Mihai, în timpul unei ceremonii Arhivă Adevărul

Familia regală a României apare într-un film inedit, postat de www.criticalpast.com, la serbările organizate pentru aniversarea a 76 de ani de existenţă a Comisiei Europene a Dunării, în anul 1932. Cu această ocazie a fost inaugurat şi noul dig al canalului Sulina.

La Sulina au fost prezenţi regele Carol al II-lea, însoţit de Mihai, viitorul rege al României, de Nicolae Iorga, preşedintele Consiliului de Miniştri, de prinţul Ghica, ministrul Afacerilor Străine, şi de alţi înalţi demnitari. Filmul poate fi vizionat aici.

Comisia Europeană a Dunării a activat la Sulina între anii 1856 şi 1937 şi a determinat  spectaculoasa transformare a acestei aşezări pescăreşti într-un important oraş cu o înfloritoare economie, ne dezvăluie prof. univ. dr. Daniel Flaut.

Discursul unui rege

La banchetul dat în palatul Comisiei Europene a Dunării din Sulina, cu prilejul  aniversării a 76 de ani de existenţă a CED, regele Carol al II-lea a ţinut următorul discurs: „Vă mulţumesc din toată inima pentru amabilele cuvinte pe care le-aţi pronunţat în numele Comisiunii Europene a Dunării. Nu numai pentru îndeplinirea unei simple tradiţii vin astăzi să inaugurez braţul Dunării. Am răspuns din toată inima la apelul d-voastră, fiindcă de mulţi ani urmăresc îndeaproape, cu cel mai mare interes, opera atât de importantă a Comisiunii.

Dacă privim de la 1856, data înfiinţării, continuitatea operei de la gurile Dunării, se poate afirma că Comisiunea Europeană a Dunării a jucat un rol foarte important. Ea poate fi considerată drept prima societate a naţiunilor şi, prin înţelegerea care s-a afirmat între membrii ei şi guvernul ţării Mele, poate să servească de exemplu pentru ceea ce înseamnă o comisiune internaţională. În general, pot să vă afirm, d-le preşedinte, că atât cât ocupaţiile Mele o vor permite, voi aduce sprijinul Meu cel mai desăvârşit operei pentru care aţi consacrat toate sforţările d-voastră. Ridic paharul Meu pentru Comisiunea Europeană a Dunării.”

Vacanţe la mare

Familia regală venea deseori la malul Mării Negre. Conform unui jurnal publicat de Historia, în august 1934, regele Carol şi Mihai au călătorit cu un tren special de la Sinaia prin gara Mogoşoaia spre Constanţa pentru a fi prezenţi la serbările Marinei, pe 15 augost. Când trenul regal a intrat în gara port Constanţa, de pe nava bază Constanţa s-au tras 21 lovituri de tun în semn de salut, air mai târziu corul şcolii navale a intonat imnul regal.
Muzica marinei a cântat Rugăciunea. PS Gherontie a oficiat un serviciu divin, apoi a citit apelul eroilor marinei morţi. În onoarea lor au fost scufundate în mare trei coroane de flori naturale. La ora 13.15 ei au participat la un dejun la cercul militar. După aceea a avut loc dezvelirea statuii lui Eminescu aşezată în dreptul Cazinoului şi turnului genovez.

O zi mai târziu, Mihai a fost prezent alături de rege şi unii membri ai guvernului la inaugurarea aeroportului Constanţa.

„Castelul de nisip“ şi „Cetatea de nisip“

În 1934 familia regală şi-a construit la Eforie două vile, numite „Castelul de nisip“ şi „Cetatea de nisip“, ce au devenit proprietatea lui Carol al II-lea şi a Elenei Lupescu. Vilele au fost construite în şase săptămâni de societatea Techirghiol, o anexă a băncii Marmorosch-Blanck. Societatea a donat cele două vile lui Carol al-II-lea, respectiv Elenei Lupescu.

Iată ce nota Carol a II-lea în însemnările sale: „Luni, 16 august 1937. Facem plajă şi băi cu toţii, Mihăiţă, Duduia, Puiu Filitti, Ernest (Urdăreanu) şi Radu (Rusescu). Soare, apă, voie bună şi veselie. Urdăreanu a adus o barcă de cauciuc pe care au botezat-o ,,Averoff”. Barca e bucuria lui Mihăiţă care se bălăbăneşte şi înnoată ca un peşte în mare. După masă, repaus. Apoi se joacă table şi rummy. Sunt fericit. Duduia este mulţumită. Ceea ce pentru mine este foarte important este că relaţiile dintre ea şi Mihăiţă încep să se oficializeze, aici, ca să zic aşa, odată cu această călătorie, cel puţin în ochii celor de la Curte, asta e o zi mare pentru mine“.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite