Elevi din şase state au vizitat judeţul Mehedinţi în cadrul proiectului “Biodiversity of rivers”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii şi cadrele didactice participante la proiect
Elevii şi cadrele didactice participante la proiect

Colaborarea în cadrul proiectului multilateral Comenius “Biodiversity of rivers”, finanţat de către Comisia Europeană prin Programul “Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”, s-a concretizat recent prin a treia reuniune de proiect desfăşurată la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu-Severin.

Au participat la întâlnire 16 cadre didactice şi 21 elevi din cele şase şcoli partenere din Polonia, Turcia, Franţa, Portugalia, Spania şi Cipru.  Lor li s-au alăturat numeroşi elevi şi profesori de la Colegiul Auto, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, precum şi parteneri locali precum Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

Pe durata celor 5 zile alocate mobilităţii din România s-au realizat o serie de activităţi, conform unui program care a vizat atât latura de socializare şi culturalizare cât şi latura ştiinţifică a proiectului.

Delegaţiile din străinătate au fost întâmpinate de reprezentanţii şcolii cu tradiţionala pâine şi sare, în semn de prietenie şi preţuire.

„Activităţile propriu-zise din cadrul proiectului in care au fost implicaţi elevii şi profesorii tuturor delegaţiilor au început cu discursul de bun venit al directorului şcolii, prof. Costel Olteanu. Au urmat prelegerile susţinute de dr. biolog Sorina Matacă şi dr. geolog Florina Diaconu, reprezentanţii Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, partenerul nostru  în cadrul proiectului, despre două dintre cele mai importante regiuni din punct de vedere al biodiversităţii din judeţul Mehedinţi: Parcul Natural “Porţile de de Fier” şi Geoparcul Platoului Mehedinţi”, a declarat profesorul coordonator al proiectului, Laura Filimon.

Elevii din toate ţările participante au avut prilejul să îşi prezinte propriile  proiecte ştiinţifice realizate, tema acestei întâlniri fiind “Speciile invazive şi  impactul acestora asupra biodiversităţii râurilor”. Un spectacol artistic susţinut de elevii români, în care tradiţionalul s-a îmbinat cu modernul a încheiat programul susţinut în şcoală, în prima zi a reuniunii.

Puncte importante ale întâlnirii de proiect  au fost şi: vizita Hidrocentralei Porţilor de Fier şi cele două excursii de studiu şi documentare - prima realizată pe valea râului Vodiţa pentru cunoaşterea speciilor de floră şi faună specifice acestei zone, iar cea de a doua în defileul Cazanelor Dunării, unul din cele mai spectaculoase din Europa şi de asemenea, cel mai mare din cursul Dunării. Petrecerea “Seara Românească” a încheiat într-o notă plină de veselie a treia zi a reuniunii proiectului.
În următoarea zi, întregul grup de elevi şi profesori s-a deplasat în nordul judeţului pentru a admira Complexul carstic de la Ponoarele, Câmpul de Lapiezuri,  Lacul Zătonul Mare, Zătonul Mic şi pajiştile cu impresionanta varietate de faună şi floră specifică podişului mehedinţean. Ceremonia de înmânare a certificatelor de participare desfăşurată în ultima zi a întrunirii, a reunit pentru ultima oară în România toţi profesorii şi elevii, parteneri în cadrul proiectului “Biodiversity of rivers”.

„Ospitalitatea românească, valorile culturale proprii, frumuseţile naturale ale locurilor mehedinţene,  au fost apreciate atât de elevii cât şi de profesorii pe care am avut bucuria de a-i găzdui pe pământ românesc şi după impresiile pe care ni le-au împărtăşit la plecare, putem spune că această mobilitate s-a bucurat de succes”, a mai spus profesorul Laura Filimon.
                                                                   

 

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite