Depozitul de apă grea, o piatră de moară la gâtul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa grea este păstrată în nişte butoaie şi vase speciale FOTO Corina Macavei
Apa grea este păstrată în nişte butoaie şi vase speciale FOTO Corina Macavei

Chiar dacă pe platforma de la Romag Prod a fost stopată producerea apei grele, activitatea continuă aici dat fiind că în momentul de faţă există o cantitate uriaşă de apă grea depozitată în această unitate.

Faptul că la ROMAG PROD se află pe stoc o cantitate foarte mare de apă grea, presupune costuri atât cu plata angajaţilor care au rămas pe platformă, dar şi cu energia electrică pentru asigurarea temperaturii necesare depozitării în condiţii de siguranţă a apei grele. „Ca să se poată asigura managementul apei grele este nevoie de o finanţare constantă pentru că depozitele consumă energie electrică, pentru a păstra temperatura constantă, a nu ajunge la valori minime critice pentru a periclita această valoare enormă stocată. Eforturi se fac, oamenii au înţeles şi întârzierea salariilor”, spune directorul Combinatului de Apă Grea, Ervin Watzlawek. Este extrem de importantă păstrarea unei temperaturi constante în depozitele de apă grea fiindcă  în alte condiţii aceasta se pierde.

„Apa grea faţă de apa obişnuită are alte proprietăţi, spre exemplu ea îngheaţă la 3 grade. Ea este stocată în butoaie şi vase şi dacă această încălzire nu este asigurată atunci există riscul îngheţării ei, vasele au un anumit standard de încărcare. Din păcate nu s-a putut prevedea şi un mod de a prelua dilatarea apei grele, ceea ce ar putea conduce la deteriorarea acestor vase şi implicit pieredea apei grele în sistemul de canalizare, ceea ce o face irecuperabilă”, explică directorul Watzlawek.

Situaţiei Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, aflatîn insolvenţă din toamna anului 2013 este extrem de delicată din punct de vedere financiar, fiind înglodată în datorii de milioane de lei. Şi mai grav este că la momentul de faţă nici nu mai produce apă grea, singurii bani care ar mai putea fi încasaţi ar fi din vânzări de active, închirieri.

„Într-un fel sau altul sunt legat de mâini şi de picioare, înot într-un butoi mai mare de apă grea sper ca împreună cu colegii mei să ieşdim din această situaţie. Regia în acest moment are datorii foarte mari, creanţe foarte mari, datorii la creditori de sute de milioane, foarte mulţi bani pentru drepturi salariale care vin din urmă şi prin contractul colectiv de muncă, sunt foarte multe credite bugetare”, spune noul administrator special al RAAN, Ion Sârbulescu.

În aceste condiţii, Ion Sârbulescu intenţionează să promoveze un memorandum pentru crearea unei unităţi distincte de management a apei grele.

„Vreau să ştiţi că în acest moment, Combinatul Chimic nu mai produce apă grea, dar pe plaforma de la combinatul chimic e o cantitate foarte mare de apă grea, pe care trebuie să o întreţinem, apă grea care are proprietar ANRS-ul, are proprietar Societatea Naţională Nuclear Electrica şi apă grea în proprietatea regiei pentru activităţi nucleare. În acest moment în proprietatea noastră sunt circa 106 tone, un sfert este gajată, un sfet din apa grea este în litigiu cu ANRS pentru compensare cu cărbunele de la rezerva de stat şi încercăm să promovăm un memorandum pentru crearea unei unităţi distincte de management a apei grele. Paralel cu crearea acestei unităţi de management a apei grele vrem să promovăm şi o hotărâre de guvern să vindem la beneficiar, că e Nuclearelectrica, că merge la rezerva de stat, cantitatea de apă grea pe care o avem la dispoziţie”.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite