Cum ne poate afecta Postul Mare sănătatea – sfaturile medicilor pentru o dietă corectă în timpul postului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentaţia de post poate fi periculoasă pentru sănătate FOTO: adevarul.ro
Alimentaţia de post poate fi periculoasă pentru sănătate FOTO: adevarul.ro

Mai este doar o singură săptămână până la Paşte, însă medicii continuă să tragă un semnal de alarmă cu privire la maniera în care credincioşii trebuie să postească. Cele câteva zile rămase din Postul Mare le-ar putea pune în pericol sănătatea. Cele mai vulnerabile sunt persoanele care suferă de anemie sau gută.

Medicii Unităţilor de Primiri Urgenţe din Ialomiţa susţin că de la începutul Postului Mare şi până în prezent, zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza regimului alimentar scăzut în proteine, specific postului.


Iar până la Paşte mai este încă o săptămână în care credincioşii trebuie să respecte cu sfinţenie acelaşi regim alimentar, pentru a le fi ascultate rugăciunile sau iertate păcatele.

Simptomatologia este aceeaşi la fiecare caz în parte. Oamenii ajung în faţa specialiştilor de la Urgenţe cu stări de leşin, lipotimii, dureri de cap sau ameţeli, totul din cauza faptului că şi-au schimbat drastic regimul alimentar.

Cei mai expuşi la aceste reacţii ale organismului faţă de alimentele lipsite de prea multe proteine şi nutrienţi de origine animală sunt pacienţii care suferă de anemie sau gută.

Ce să mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim

Medic  primar în Diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctorul Simona Berbece le împărtăşeşte pacienţilor vulnerabili în faţa regimurilor alimentare sărace în proteine câteva secrete astfel încât aceştia să postească fără a fi nevoie să ajungă la Urgenţă.

„Pentru Postul Paştilor, în calitate de nutriţionist, vă recomand să profitaţi la maximum de verziturile de sezon sub toate formele posibile. Astfel, urzicile, spanacul, tarhonul, ştevia, leurda sunt extrem de sănătoase, cu elemente nutriţionale indispensabile organismului şi, consumate sănătos ajută la detoxifierea organismului, la restabilirea echilibrului nutriţional şi au efect antiparazitar şi antiinflamator“ precizează medicul Simona Berbece. Cele mai beneficie preparate culinare pentru sănătate în toată perioada de post sunt fierturile sau salatele.

De exemplu, ciorba de lobodă sau salata de spanac asezonată cu muguri cruzi de pin au aproape aceleaşi proprietăţi calorice precum proteinele de origine animală şi restabilesc tonifierea organismului.

Acelaşi medic nutriţionist specifică faptul că pentru un gust desăvârşit al mâncării de post, ingredientele utilizate în momentul preparării pot fi folosite într-o sumedenie de combinaţii extrem de delicioase care vor satisface şi cele mai pretenţioase gusturi.

„Ostropelul din ceapa verde, usturoiul folosit în mâncărurile cu urzici, spanac, combinaţiile verdeţurilor pot oferi nu doar elemente nutritive esenţiale ci şi gusturi care să aducă răsfăţ papilelor gustative„ mai spune medicul nutriţionist Simona Berbece.

Mare atenţie însă în momentul în care aceste sunt combinate. De preferat este ca în momentul preparării să evitaţi pe cât posibil ingredientele bogate în glucide precum cartofii, mazărea sau fasolea uscată.
 

Citiţi şi:

De unde vine expresia „avocatul diavolului“ – cine este, în realitate, acest personaj misterios şi cine l-a inventat

Mihai Viteazul, un soţ de coşmar. Escapade amoroase cu ibovnice de viţă nobilă

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite