Copiii nemţilor primesc de la Moş Crăciun jucării din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fabrica de jucarii la eselnita

Peste 4000 de jucării din lemn pleacă în fiecare lună de la Eşelniţa spre Germania, în depozitul central din Hamburg şi de acolo ajung în marile magazine din toate colţurile lumii. Jucăriile sunt fabricate cu o precizie nemţească de 50 de angajaţi români în fabrica pe care doi investitori germani au ridicat-o pe malul Dunării, la Eşelniţa (Mehedinţi), investiţia depăşind 500.000 de euro.

În timp ce piaţa românească este invadată de jucăriile din plastic chinezeşti , zeci de mii de exemplare de jucării din lemn au ajuns în casele copiilor din străinătate. Jucăriile din lemn sunt la mare căutare în momentul de faţă pe piaţa internaţională, astfel că acest sector de producţie şi vânzare nu a fost afectat de criza mondială, dimpotrivă este în plină ascensiune. O fabrică din Eşelniţa realizează cele mai căutate jucării de lemn din întreaga lume. Produsele fabricate aici, maşinuţe, tractoraşe cu remorcă, căsuţe, cuieraşe şi multe alte jucării, se vând cu foarte mare succes pe pieţe din Germania, Franţa, Marea Britanie,  dar şi în Statele Unite ale Americii sau Japonia, Coreea de Sud. În 2010, doi investitori germani  (reprezentanţii unei companii de vânzări de jucării din Germania), Gollnest Gherhardt şi Rediger Kiesel, au bătut  palma cu un orşovean pentru deschiderea unei fabrici de jucării la Eşelniţa. „Vorbim de o cifră de afaceri de 1.300.000 de lei, de o investiţie de aproape 3.000.000 de lei, iar producţia este în jur de 44.000 de bucăţi de jucării pe an”, precizează Raluca Munteanu, economistul firmei. Au cumpărat un teren pe care se afla o livadă de pomi şi au început demersurile pentru construcţia fabricii, care respectă  normele de protecţie a mediului.

Au avut încredere într-un român

„Povestea a început în 2010 cu o întrebare din partea actualilor investitori germani  dacă m-aş putea ocupa de o investiţie în România. Răspunsul meu a fost afirmativ şi aşa au început primele demersuri: întocmirea documentaţiei, în februarie 2011 s-a născut firma şi în septembrie 2011 am pornit primul circular”, îşi aminteşte Dorin Stoichină, administratorul firmei SC GOKIDS TOYS SRL, orşoveanul în care cei doi germani au avut încredere să-i încredinţeze afacerea lor de la Eşelniţa.
Şi nu au greşit pentru alegerea făcută pentru că jucăriile fabricate aici, în Clisura Dunării, sunt de o calitate excepţională, iar nemţii cunoscuţi pentru exigenţă atunci când vine vorba de calitate, nu au nimic de reproşat. „Produsele trebuie să fie ecologice, bine construite, să respecte cerinţele de securitate şi siguranţă  care sunt foarte importante şi nu în ultimul rând calitatea execuţiei trebuie să fie una deosebită, să primeze. Este vorba în primul rând de siguranţa pentru copii, tot ceea ce intră în componenţa unei jucării trebuie să fie testat, să aibă antrenamente tehnice, pentru siguranţă, pentru salivă, chiar şi după spargere să nu fie periculoase pentru copiii”, spune Dorin Stoichină.

Producţia merge la export

Fabrica are în acest moment, 51 de angajaţi, însă numărul este în creştere de la an la an, pe fondul creşterii comenzilor, estimându-se că în aproximativ 4 ani numărul angajaţilor va ajunge la aproximativ 200.  Întreaga sa producţie este livrată la export. La Eşelniţa, un astfel de produs costă, la livrare, circa 15 euro, însă se vinde în afară cu 50 şi chiar 60 de euro. „Investitorii sunt mulţumiţi de investiţia făcută pentru că tot ceea ce exportăm este o de o calitate foarte bună şi doresc să ne sprijine în dezvoltare, să devenim din ce în ce mai mari. Actualemnte avem 51 de angajaţi, probabil că în următorii ani se vor duce către 150-200 de angajaţi. Vor să dezvolte această afacere şi să realoce din facilităţile d eproducţie pe care le au în Asia către România pentru că România este în Europa, suntem din cei în ce mai aproape de ei şi un popor care are o mentalitate aproape de cea germană”, spune Dorin Stoichină.

Angajaţii mulţumiţi de locul de muncă

Pare curios, dar investitorii germani s-au îndreptat spre Eşelniţa nu doar pentru că aici au găsit forţă de muncă calificată, dar şi pentru „educaţia oamenilor şi metalitatea celor care trăiesc aici şi pe care ei o găsesc destul de apropiată de a lor, acest colţ de ţară fiind pentru multă vreme sub stăpânirea Imperiul Austro-Ungar”, mai spune administratorul fabricii de jucării. Deschiderea acestei fabrici a însemnat pentru Eşelniţa o gură de oxiden, dat fiind că în zonă cu excepţia câtorva locuri de muncă la pensiunile din zonă, altceva nu găseşti. Angajaţii de aici sunt foarte mulţimiţi de salariul pe care îl primesc, dar şi de condiţiile de muncă care nu se deosebesc cu nimic de cele pe care le găseşti într-o fabrică din Germania. „Nu am găsit de lucru în Orşova, aşa că vin aici la Eşelniţa, transportul este asigurat de firmă, programul este de 8 ore, totul este bine. Condiţiile de muncă sunt super, este căldură, sunt mulţimit de şefi, de colectiv”, spune Constantin Iacobescu, tâmplar.
„E un loc de muncă aproape de casă, foarte sigur, şefii ne vorbesc frumoas, e căldură sufletească din partea echipei de lucru şi a şefilor, am mai lucrat şi în alte părţi dar şefi ca aici nu am mai avut”, spune o altă angajată Ramona Cristescu. „E foarte bine pentru ziua de astăzi pentru că lourile de muncă în ziua de astăzi se găsesc tot mai greu, iar condiţiile de muncă de aici sunt foarte bune. Programul de lucru se respectă, avem înţelegere din partea şefilor, salariul este mulţumitor, nu există întârzieri în plata salariului, ce se munceşte, se plăteşte”, spune şi Cristina Achim.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite