Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Mehedinţi. Prin Cazanele Mici, locul unde „Dunărea a bătut şi Porţile de Fier s-au deschis”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazanele Dunării FOTO PN Porţile de Fier
Cazanele Dunării FOTO PN Porţile de Fier

Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier propune mai multe trasee pentru cei care doresc să facă o plimbare cu bicicleta în mirifica zonă a Cazanelor Dunării.

Traseul ecoturistic Cazanele Mici  porneşte de pe Drumul Naţional 57, în golful Dubova, la aproximativ 22 km distanţă de localitatea Orşova spre Moldova Nouă. Lungimea traseului este de aproximativ 2 km, iar timpul mediu de parcurgere  este de circa o oră.          

Rangerii Parcului Natural Porţile de Fier spun că este un traseu cu grad mediu de dificultate, care nu necesită o pregătire fizică specială, fiind un traseu scurt în raport cu distanţa şi timpul de parcurgere al acestuia. Este marcat cu un triunghi echilateral roşu cu margine albă, pe arbori şi  pe pietre din imediata apropiere a potecii, la o distanţă vizibilă între 50 şi 100 metri, pe porţiunile ce le traversează prin pădure sau zonele limitrofe acestuia.

Traseul ecoturistic urmează poteci de munte, care parcurg păduri de stejari, păduri de fag şi pajişti. Este traseul de unde se poate colecta drobiţă (Genista tinctoria), o excelentă planta tinctorială, din care femeile extrăgeau coloranţi vegetali pentru vopsitul lânii.

Punctele de belvedere, nu puţine la număr, sunt locurile de unde poţi admira Cazanele Mari şi Veliki Strbac, de pe partea sârbească a Dunării.
Peisajul tipic este de defileu. Aici apar numeroase forme şi microforme de relief.

Platoul Cazanelor Mici, unic în Europa, îţi tăie răsuflarea. Este locul în care stai pe calcare urgoniene (140 milioane ani), pe lapiezuri ("sculpturi" naturale în calcar), unde sibliacurile terţiare, asociaţii vegetale alcătuite preponderent din liliac, cărpiniţă, mojdrean, scumpie provin din perioadele mai calde interglaciare, este locul de unde auriul lalelei de Cazane îţi spune că aici, în Cazanele Mari ale Dunării este singurul loc din lume în care trăieşte, de fapt este locul unde "Dunărea a bătut şi Porţile de Fier s-au deschis", se arată pe site-ul Parcului Natural Porţile de Fier.

Administraţia parcului poate pune la dispoziţie servicii de ghid turistic pentru un număr de 10 trasee turistice, cu grade diferite de dificultate. Acestea oferă atât parcurgerea unor peisaje de un pitoresc deosebit, cât şi vizitarea unor gospodării izolate ale localnicilor (sălasuri) pentru observarea şi cunoşterea ocupaţiilor localnicilor, a modului de viaţă tradiţional din zonă.

 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite