Zece locuri superbe în Tulcea, pe care n-ai voie să le ratezi dacă ajungi la poarta de intrare în Deltă

0
Publicat:

Cunoscută drept poarta de intrare în Delta Dunării, Tulcea are o istorie ce ajunge până la cultura Gumelnița, iar turiștii pot vedea și acum urme ale vechii cetăți antice Aegyssus.

Vechea faleză din Tulcea. Acum sunt ample lucrări de modernizare FOTO Shutterstock
Vechea faleză din Tulcea. Acum sunt ample lucrări de modernizare FOTO Shutterstock

Modernizarea orașului Tulcea, denumire primită în perioada lui Mircea cel Bătrân, începe după cel de-Al Doilea Război Mondial, ajungând ca astăzi municipiul să ocupe o suprafață de peste 115 kilometri pătrați și să înregistreze o populație de aproximativ 70.000 de locuitori. În Portul Tulcea acostează navele de pasageri fluviale și cele care transportă produse industriale.

Deși este mai mult un loc de tranzit pentru turiștii care au ca destinație finală Delta Dunării, municipiul Tulcea oferă vizitatorilor câteva atracții ce nu trebuie ratate. Fie că stai doar o zi, un weekend sau petreci mai mult timp în orașul de pe malul drept al Dunării, trebuie să vezi neapărat câteva locuri deosebite. Turiștii care vizitează Tulcea au posibilitatea de a petrece timp liber în parcul din jurul Lacului Ciupercă sau să se bucure de bucatele cu specific dobrogean, mai ales preparatele din pește, servite în unele restaurante precum Insula şi Lotca.

Municipiul Tulcea - vedere panoramică de la Monument FOTO: CJ Tulcea
Municipiul Tulcea - vedere panoramică de la Monument FOTO: CJ Tulcea

Acvariul din Tulcea

Acvariul din Tulcea, parte din Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, este unul dintre cel mai bine organizate din România. Dotat cu instalații moderne, cu o capacitate de stocare a apei de 150 de tone, acvariul cuprinde o colecție formată din 24 de specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și în Marea Neagră, 23 de specii de pești de recif, opt specii de nevertebrate marine și șase specii de corali aduse din Indonezia.

Acvariul din Tulcea, unul dintre cele mai mari din țară FOTO: Centrul Muzeal Tulcea
Acvariul din Tulcea, unul dintre cele mai mari din țară FOTO: Centrul Muzeal Tulcea

„Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveți posibilitatea de a vă afla pentru câteva minute în mijlocul unui recif, înconjurați de pești și corali, cu forme și culori impresionante, ce vă vor încânta privirea. Aceleași senzații le puteți trăi și parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, însoțiți de sturioni, considerați a fi printre cei mai primitivi pești ce mai trăiesc azi pe glob, și anghile, cunoscute datorită particularității reproducerii lor biologice“, spun reprezentanții Acvariului din Tulcea.

Monumentul Independenței și Cetatea Aegyssus

Monumentul Independenței nu trebuie ratat atunci când treci prin municipiul Tulcea, mai ales că de aici poți avea parte de o vedere panoramică a orașului. Acesta se află pe Dealul Monumentului, fostul Colnic Hora. Opera a fost realizată în cinstea domnitorului Carol I cu prilejul vizitei la Tulcea, din 17-18 octombrie 1879. Lucrarea a fost începută de sculptorul Giorgio Vasilescu şi terminată de sculptorul Constantin Bălăcescu în 1899, iar inaugurarea oficială a avut loc în 1904, în prezența Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta.

Monumentul Independenței FOTO: CJ Tulcea
Monumentul Independenței FOTO: CJ Tulcea

Monumentul, înalt de 22 de metri, este construit din granit de Ravena, iar la bază avea fixate două sculpturi: un dorobanţ cu arma pe umăr și cu o goarnă în mână şi un vultur cu aripile deschise. A fost distrus însă în timpul Primului Război Mondial, fiind refăcut în anul 1933.

Cetatea Aegyssus se află în imediata apropiere a Monumentului Independenței. Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr., primind numele de origine celtică de la un legendar întemeietor, Caspios Aegyssos. La începutul secolului al II-lea, cetatea a fost inclusă în limesul dunărean, devenind apoi, din secolul al III-lea, un important sediu militar și reședință episcopală, din secolul al VI-lea. Viața urbană ia sfârșit la Aegyssus în primul sfert al secolului al VII-lea, însă trei veacuri mai târziu, zona este din nou populată.

FOTO: Centrul Muzeal Tulcea
FOTO: Centrul Muzeal Tulcea

„În prezent, pe Dealul Monumentului pot fi vizitate câteva complexuri arheologice de epocă romană târzie. Multe dintre materialele arheologice descoperite în timpul cercetărilor organizate în a doua jumătate a secolului al XX-lea se regăsesc în expoziția permanentă a Muzeului de Istorie și Arheologie aflat în imediata apropiere“, spun specialiștii de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ din Tulcea.

Muzeele tulcene

Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea a fost fondat în anul 1975 în Parcul Monumentului Independenței. Clădirea adăpostește colecții de arheologie din nordul Dobrogei, colecții din perioada greco-elenistică, daco-romană, medievală (ceramică, sticlă, unelte, arme, podoabe), numismatică (tezaure monetare cu piese romane, genoveze, tătăreşti), lapidariu (monumente epigrafice şi sculpturale).

Muzeul de Artă FOTO: Muzeul de Artă Tulcea
Muzeul de Artă FOTO: Muzeul de Artă Tulcea

Muzeul de Artă din Tulcea este un loc destinat iubitorilor de artă. Aici se regăsesc nu mai puțin de 7.861 de lucrări de pictură, icoane, grafică, artă decorativă și orientală, plăci de gravură. Vizita este cu atât mai valoroasă dacă aruncăm o privire peste istoria clădirii care adăpostește acest muzeu. Oraș deosebit de important pentru Comisia Europeană a Dunării, dar și pentru Înalta Poartă, Tulcea a fost, timp de șaptesprezece ani (1860-1877), reședință de sangeac (diviziune teritorială în cadrul Imperiului Otoman), cu districtele: Sulina, Kylia, Mahmudia, Isaccea, Măcin, Babadag, Hârșova, Kustendje (Constanța de astăzi), Medgidia, Cernavodă, Mangalia și Silistra. „Guvernatorul Ahmed Rezim Pașa aduce în 1863 meșteri renumiți din Occident pentru construirea Palatului Administrativ al Sandjacului, sediu al mutesharifului (cu rang de pașă). Clădirea monumentală, construită în stil neoclasic, prima de acest fel din Dobrogea, va fi un edificiu grandios, structurat pe o îmbinare armonioasă de elemente greco-romane, fără accesorii sau culori puternice, și va rămâne în memoria colectivă ca fiind Conacul Pașei“, explică reprezentanții muzeului. Din 23 august 1982, Conacul Pașei devine Muzeul de Artă.

Casa Avramide – Casa Colecțiilor este situată în centrul Tulcei, lângă Catedrala „Sfântul Nicolae“ și Teatrul „Jean Bart“ și constituie o bijuterie arhitecturală de secol XIX. „Clădirea are o structură arhitecturală de tip palat sau conac boieresc și este o construcţie eclectică, cu influenţe neoclasice, ce a fost ridicată pe trei niveluri. Faţadele prezintă un joc echilibrat între plin şi gol“, spun cei de la Muzeul de Artă.

Casa Avramide FOTO: Muzeul de Artă Tulcea
Casa Avramide FOTO: Muzeul de Artă Tulcea

Casa Avramide găzduiește obiecte de patrimoniu din colecțiile Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea. Imobilul a fost construit în secolul al XIX-lea de Alexe Avramide, un important industriaș tulcean, iar mobilierul și decorațiunile au fost aduse de la Viena. În perioada comunistă, casa a devenit sediu de instituție publică, apoi, după 1989, moștenitorii lui Alexe Avramide o recuperează și o donează municipalității.

Lăcașuri de cult în Tulcea

Geamia din Tulcea FOTO: MIRAS
Geamia din Tulcea FOTO: MIRAS

Geamia Azizyie este una dintre cele mai mari geamii construite de către Imperiul Otoman pe teritoriul Dobrogei și poate fi admirată în Tulcea. Aceasta a fost construită în anul 1863, în timpul domniei sultanului Abdul Aziz, căruia îi este dedicată şi de la care îi provine numele. A fost zidită din piatră cioplită cu o grosime de 85 de centimetri și este dotată cu 32 de ferestre. De la început, pe lângă geamie a funcţionat o şcoală turcească, care îşi avea sediul în imobilul din strada Independenței numărul 4. Minaretul geamiei datează din anul 1897, când a fost reconstruit din fonduri puse la dispoziție de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice.

Satul pescăresc tradiţional, situat la marginea oraşului Tulcea (ieşirea spre localitatea Mahmudia), se întinde pe aproximativ trei hectare şi introduce vizitatorul în frumoasa lume a satului dobrogean. Complexul cuprinde case tradiţionale, un bufet sătesc, o cherhana, o moară de vânt, un centru de informare, construcții ce formează un parc tematic sistematizat cu trei alei principale ce încearcă să reconstituie braţele Dunării, pe fiecare fiind amplasate clădiri reprezentative localităţilor din Delta Dunării

Catedrala Sf. Nicolae FOTO: Catedrala Sf. Nicolae
Catedrala Sf. Nicolae FOTO: Catedrala Sf. Nicolae

La capitolul lăcașuri de cult, turiștii pot vizita în municipiul Tulcea și Catedrala ortodoxă „Sfântul Nicolae, biserică ridicată în stil bizantin în formă de cruce, ale cărei clopote au fost turnate în Bavaria în anul 1882, dar și Templul Coral (sinagoga), clădire construită în 1888, atunci când în Tulcea existau mii de evrei. Această sinagogă are o arhitectură nemaiîntâlnită la alte sinagogi din România: este o clădire impunătoare, cu o faţadă simetrică şi două turnuri robuste. Construcţia are un Aron-Kodeş amplu (Arca Sfântă în care se păstrează sulurile Torei), iar candelabrele şi mozaicul de pe podea sunt de aceeaşi vârstă cu sinagoga.

Sinagoga din Tulcea FOTO: Comunitatea evreilor din Tulcea
Sinagoga din Tulcea FOTO: Comunitatea evreilor din Tulcea
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite