Arhitectul care a proiectat Catedrala cu necropolă a Familiei Regale, cetățean de onoare al Tulcei

0
Publicat:

Născut pe meleaguri dobrogene, profesorul universitar Augustin Ioan a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Tulcea în semn de recunoaștere a contribuției sale în domeniul arhitecturii.

Prof. univ. dr. Augustin Ioan FOTO: FB/Augustin Ioan
Prof. univ. dr. Augustin Ioan FOTO: FB/Augustin Ioan

„A fost o onoare pentru mine. Nici nu mi-am propus, nici nu am crezut că se va întâmpla, cu atât mai mare a fost bucuria. Pentru mine, județul Tulcea este acasă”, spune arhitectul.

Augustin Ioan este arhitect, poet, eseist, critic și istoric al arhitecturii. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București (1990), St. Edmund Hali, Oxford, Marea Britanie (MA, 1993) și Universitatea din Cincinnati, Ohio (MSARCh, 1994).

Născut în satul Dorobanțu, județul Tulcea (5 martie 1965), arhitectul parcurge studiile gimnaziale și liceale în municipiul Tulcea, la Liceul ,,Spiru C. Haret”, apoi, din 1984 pleacă la București pentru a studia arhitectura la Institutul de Arhitectură Ion Mincu din București, instituție la care, după ani, ajunge să predea.

Primarul Tulcei, Ștefan Ilie (stânga), și Augustin Ioan FOTO: Primăria Tulcea
Primarul Tulcei, Ștefan Ilie (stânga), și Augustin Ioan FOTO: Primăria Tulcea

„Deși cariera fructuoasă l-a purtat peste tot în lume, domnul Augustin Ioan a rămas atașat de Dobrogea natală și de orașul Tulcea, unde revine întotdeauna cu plăcere”, spun reprezentanții Primăriei Tulcea.

Profesorul universitar Augustin Ioan a câștigat în anul 2002 concursul național de proiecte pentru Catedrala Neamului. „Acesta este un moment excepțional în viața mea, pentru care am muncit mult, dar nu mă așteptam să vină atât de repede”, spunea la acea vreme. Din păcate, relocarea amplasamentului a făcut ca proiectul arhitectului să nu mai prindă viață.

Tot el este cel care a făcut planurile Catedralei cu necropolă de la Curtea de Argeș, locul unde sunt înmormântați membri Familiei Regale. Doctor în arhitectură, Augustin Ioan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Uniunii Arhitecților din România al unor asociații de arhitectură din SUA, Marea Britanic, Ungaria.

Când vorbește despre orașul al cărui cetățean de onoare este acum, profesorul spune că există un „ce se poate face utopic”. „Dispariția blocurilor de pe faleză, care blochează orașul. Strică tot hazul natural. Orașul este un amfiteatru orientat către Dunăre, dar nu vezi acest amfiteatru din cauza blocurilor. Nici de pe vapor nu vezi orașul, nici din oraș nu vezi Dunărea. A fost o idee proastă la vremea respectivă” , spune specialistul.

PS Visarion, Ștefan Ilie (primar) și arhitectul Augustin Ioan FOTO: Primăria Tulcea
PS Visarion, Ștefan Ilie (primar) și arhitectul Augustin Ioan FOTO: Primăria Tulcea

Ideea de a fi propus ca cetățean de onoare al municipiului Tulcea a fost lansată în Anul centenar de Ioana Frunte Lată, de la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea. Ea a fost îmbrățișată apoi de unii consilieri locali și de primarul orașului. Așa s-a ajuns ca, de Ziua Dobrogei (14 noiembrie), Augustin Ioan să primească acest titlu. La ceremonie au participat multe personalități, dar prezența dirigintei l-a emoționat cel mai mult pe arhitect. „M-am simțit ca un elev”, spune acesta.

Revenind la orașul al cărui cetățean de onoare a devenit, Augustin Ioan spune că trebuie făcut de urgență un lucru: planul de urbanism general. „Cumpătat și cu idei bune, pentru câteva decenii. Trebuie făcut concentrat, strânși oamenii cu interese bune și, prin dialog, se poate imagina un viitor bun pentru oraș. Le-am promis că-i voi ajuta”, adaugă profesorul.

Augustin Ioan este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu” din București, predă la departamentul Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului și are o experiență de visiting professor la University of Cincinnati.

A fost invitat să susțină conferințe și prelegeri la centre academice de renume: Metropolitan University (Londra), Universitatea Tehnică din Berlin, Universitatea Ebraică din Ierusalim, CUA Washington DC, UCLA, pentru a menționa doar câteva.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite