Tulcea: Icrele de ştiucă au ajuns la 200 de lei!
0Tulcenii nu îşi mai pot permite să mănânce astfel de „delicatese“. Încet - încet acest produs tinde să ajungă la preţuri atinse în urmă cu ceva timp de icrele negre. Cunoscătorii spun că în acestă perioadă, în apropiere de sărbătorile de iarnă, preţul icrelor creşte, urmând să scadă după anul nou.
Lumea nu se înghesuie să cumpere icre de ştiucă, deşi mai toţi poftesc la aceste delicatese.Abia apărute pe piaţă, icrele au atins în magazine preţul de 200 de lei kilogramul după ce anul trecut costau 150 de lei borcanul. La magazinul din Piaţa Veche cumpărătorii sunt destul de rari deocamdată.
„Lumea se uită, mai cumpără dar cantităţi mici, nu se mai vinde cu kilogramul ca altădată“, ne spune vânzătoarea, Cristina.
„Mă uit la preţuri, sincer e cam scump pentru mine la două sute de lei kilogramul, păi pot să iau jumătate de porc de la ţară cu banii ăştia! Probabil că o să iau mai puţine, două sute de grame, să pun pe masă de Crăciun un bol, acolo“, spune Marian Paraschiv, pensionar.
Deoarece nu se pot apropia de cele de ştiucă, mulţi tulceni se mulţumesc şi cu icrele de crap, preţul fiind de 73 de lei pe kilogram la magazinul lui Verbina, sau 18 lei caserola de 200 de grame în Piaţa Nouă. Multă lume se plânge de faptul că peştii sunt mulşi, fie de pescari, fie de cherhanagii.
„Pe vremuri peştele era lăsat cu icre, întreg. Luai un crap mai mare şi scoteai şi un borcan de 400 de icre, îţi făceai pofta, acum au burţile supte, şi crapii, şi ştiucile, le vând separat icrele “, spune Victor Sitaru.
Mai ieftin din import!
Magazinele de profil din Tulcea oferă din belşug icre de peşte importate din Statele Unite sau ţări europene, mai puţin produse indigene. Cumpărătorii trebuie să citească atent micile etichete pe care se precizează ţara de provenienţă pentru a se lămuri cu ce au de-a face.
„Icrele de crap sunt americane, le aduce o firmă din Cataloi. Sincer, nu ştiu ce gust au, că nu am mâncat, dar vă pot spune că nu prea se vând, mai degrabă lumea întreabă de cele româneşti“, spune vânzătoarea de la un magazin cu produse din peşte din Piaţa Nouă. Icrele de crap „made in USA“ costă 38 de lei 500 de grame, cam la fel ca şi icrele de crap româneşti, însă acestea se găsesc mai mult la negru, fără acte, de la pescari.
La Sulina, într-un restaurant din Delta Dunării, turiştilor li se oferă icre de şiucă. Puţini află, însă, că acestea provin din Finlanda şi sunt cumpărate de la un engrossist tulcean.
„Practic la preţ nu este mare diferenţă , cam un milion jumate, aşa sunt şi cele româneşti şi cele din Finlanda. Chestia este că alea finlandeze le găsesc tot timpul frumos şi elegant la furnizor, cu acte ,verificate, certificat, pe când româneşti trebuie să cumpăr de la pescari la negru, depinzi de ei, când au când nu au, nu este o chestie sigură“, povesteşte patronul restaurantului.
Citiţi mai detalii în Adevărul de Seară!