Poftiţi în Delta Dunării: Pe Litcov, cel mai lung canal din paradisul păsărilor
0Canale întotocheate mărginite de stufăriş, cu acoperişul din salcii pletoase, păsări din mai toate speciile ce se odihnesc printre nuferi, păduri cu liane exotice, nisipuri albe, toate acestea pot fi întălnite pe traseele turistice din zona Deltei. Află mai mult aici în fiecare zi despre fiecare dintre cele 26 de trasee oficiale din Rezervaţia Biiosferei Delta Dunării.Astăzi ai traseul numărul 2, pe Litcov, cel mai lung canal al D
Delta Dunării este cu siguranţă una dintre minunile României, o frumuseţe recunoscută pe plan internaţional şi unica deltă din lumea declarată rezervaţie a biosferei. Tocmai pentru a proteja această frumuseţe unică Administraţia Rezervaţiei a pus la punct un număr de 19 trasee turistice acvatice şi 7 trasee terestre, trasee ce trebuiesc urmate cu stricteţe.

Click pe poze pentru a vedea galeria foto
„Este o dovadă de civilizaţie şi de respect faţă de natură, e ca şi cum mergeţi printr-un parc şi trebuie să respectaţi aleile, fără să călcaţi pe iarbă, aşa sunt aceste trasee turistice“ spune guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu. În perioada următoare,zilnic, în colaborare cu această instituţie vă vom prezenta zilnic aceste trasee, împreună cu imagini de neuitat din Delta Dunării. Odată ajunşi la Tulcea sau anterior, pe calea internetului, oportunităţile de vizitare sunt puse la dispoziţie de agenţii de turism.
Traseul numărul 2, pe Litcov, cel mai lung canal al Deltei
Ruta: Tulcea • Canal Litcov • Canal Crişan • Caraorman • Maliuc • Braţ Sulina
Descriere: Pornind din Tulcea, ruta urmează brațul Tulcea până la Ceatalul Sf. Gheorghe, locul unde brațul Tulcea se bifurcă, dând naştere pe partea dreaptă brațului Sf.Gheorghe şi pe partea stângă brațului Sulina. Traseul îşi continuă drumul pe brațul Sf. Gheorghe, lăsând în urmă localitățile Ilganii de Jos, Nufăru şi Victoria, în dreptul căreia se intră pe Canalul Litcov. Canalul Litcov este un canal artificial a cărui construcţie a fost începută în 1929 şi terminată în anul 1935 şi a purtat denumirea de Canalul Regele Carol al ll-lea. Canalul străbate de la vest la est spaţiul dintre braţele Sulina si Sf.Gheorghe. De o parte şi de alta a canalului se află importante lacuri ale Deltei ca: Gorgova, Isac, Uzlina şi Lacul Potcoava. Pe malurile canalului pot fi observate egrete, stârci, ţigănusi, lisiţe. La capătul drumului său, Canalul Litcov capătă numele de Canalul Crişan, spre braţul Sulina şi de Canalul Caraorman spre braţul Sf.Gheorghe. Pe canalul Crisan se ajunge pe braţul Sulina în dreptul complexului „Lebăda”. În zona complexul „Lebăda” funcţionează Centrul de Documentare şi Educaţie Ecologică al ARBDD, în care turiştii pot afla, prin exponate, vizionare de filme video, diapozitive sau prin consultarea broşurilor, pliantelor, lucrărilor de specialitate existente aici, argumentele pentru care Delta Dunării este şi trebuie să fie protejată şi pentru care a primit statutul de Rezervație a Biosferei. Ultima parte a traseului se desfăşoară pe braţul Sulina, unde pot fi observate localităţile Gorgova, Maliuc şi Partizani.
Atenţie! Conform Ordinului nr. 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate de către ARBDD la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, permisul de acces în rezervaţie pentru turişti este de: 5 lei de persoană pe zi; 15 lei de persoană pe săptămână sau 30 lei de persoană pe an.
Accesul cu nave şi ambarcaţiuni în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se face respectând Ordinul 111/2007 Reguli privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul RBDD, emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor, în baza permisului de acces pentru nave şi ambarcaţiuni.
Obţinerea permisului este condiţionat de plata unui tarif: 100,00 lei de ambarcaţiune pe an, respectiv 20,00 lei de ambarcaţiune pe sejur.
TRANSPORT SPRE RBDD
Acces spre Tulcea
Cu avionul
Aeroport Mihail Kogălniceanu- la 12 km de oraşul Tulcea, tel: 0240/512910, fax: 0240/511040, email: aeroport@x3m.ro www.tarom.ro
Cu trenul
Bucureşti- Medgidia - Tulcea
Constanţa –Tulcea
Mersul trenurilor: www.cfr.ro
GARA C.F.R. Tulcea: tel: 0240/513706
Cu autocarul sau autoturismul
Bucureşti- Urziceni (57 km)- Slobozia (121 km)- Tulcea (270 km)
Autocarele pleacă din Calea Plevnei nr. 236
Constanţa – Tulcea (179 km)
Galaţi - Tulcea (90 km)
Autobuzele pleacă de la trecerea bac din loc. I.C. Brătianu.
AUTOGARA Tulcea: tel: 0240/ 513304
Din Tulcea cu maşina
• 28 km până la Mahmudia
• 35 km până la Murighiol
• 42 km până la Dunavăţul de Jos
Parcări în oraşul Tulcea
Hotel Delta, Hotel Egreta, Hotel Select, Casa Sindicatelor, Autogara
ACCES ÎN RBDD
S.C. Navrom Delta. SA TULCEA - tel: 0240/ 511553, http://www.navrom.x3m.ro