Misiunea poloneză în Dobrogea: „Poţi să fi urcat Carpaţii şi cu greu îţi vei aminti de o privelişte care să te fi impresionat mai puternic decât a Pricopanului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Dobrogea, tărâmul unic din România, s-au îndrăgostit toţi cei care i-au urcat munţii, i-au coborât dealurile şi s-au amestecat printre multitudinea de etnii care i-au dat farmec locului.

În anul 1927, o delegaţie poloneză a efectuat o misiune de cercetare geografică în Dobrogea. Pe tot parcursul cercetărilor, geograful Ion Conea a însoţit echipa de specialişti, al cărei conducător era Ludomir Sawicki, profesor al Universităţii din Cracovia. 

Ulterior, geograful Ion Conea a publicat în anul 1927, în Buletinul Societăţii Regale Române de Geografie, articolul „Escursia din Dobrogea a misiunii poloneze Sawicki”, publicaţie care se află în colecţia Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman” din Constanţa.

Ion Conea prezintă momentul în care cercetătorii descoperă viaţa orientală de la Măcin: „În Măcin întâlnim pentru prima oară fesuri şi şalvari, cărţile de vizită ale unor neamuri care, împreună cu armenii, românii, ca şi cei câţiva ţigani şi lipoveni pripăşiţi în treacăt, mai mult, prin Măcin, fac din târguşorul de patru mii de locuitori un mozaic etnic destul de interesant, lucru care bucură îndeosebi şi dă de lucru unui tânăr asistent etnograf de la Universitatea din Cracovia, bucuros că a intrat, în sfârşit, în elementul lui”.

Apoi, delegaţia poloneză a ajuns pe Culmea Pricopanului. Ion Conea a descris în termeni entuziaşti acest moment: „Însă ceva cu totul neobişnuit, în ceea ce priveşte înfăţişarea, e muntele Pricopanul. Poţi să fi văzut şi să fi urcat pe toţi Carpaţii şi cu greu îţi vei aduce aminte de o privelişte mai interesantă şi care să te fi impresionat mai puternic decât a Pricopanului. (…) Un climat de stepă, cu violente contraste de temperatură, cu ploi vijelioase şi repezi care spălau şi goleau din cavităţi arenele de quart, iată ce trebuie admis pentru explicarea singularei înfăţişări, anarhice şi sălbatice, a Pricopanului, pe lângă, bineînţeles, constituţia şi structura mineralogică a trupului lui”.

Ion Conea s-a născut pe 15 ianuarie 1902 la Coteana, judeţul Olt.  După absolvirea şcolii gimnaziale din localitatea natală şi a liceului din Slatina, Ion Conea a urmat cursurile Facultăţii de Geografie din Bucureşti. El este considerat primul teoretician al geopoliticii româneşti, cu preocupări acoperind tot spectrul acestei ştiinţe, de la teorie la istorie. A murit la 22 iunie 1974 la Bucureşti.

Vă mai recomandăm:

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite