GALERIE FOTO Tulcea: Poftiţi la bucate alese!
0Echipaje de bucătari din Deltă se vor întrece mâine dimineaţă la Sulina în cele mai apetisante mâncăruri tradiţionale din această zonă a ţării. Evenimentul ajuns deja la a treia ediţie s-a mutat în acest an de la Uzlina la Sulina. Opt echipaje de bucătari şi bucătărese vor încerca să ia trofeul festivalului „D-ale Gurii Dunării“.
Sub sloganul „Savuraţi Dunărea şi Delta“, în cadrul acestei ediţii a festivalului-concurs de tradiţie culinară bucătari iscusiţi din Chilia Veche, Pardina, Crişan, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Pardina, Sulina se vor întrece în prepararea bucatelor tradiţionale specifice Deltei, cu peşte din Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi tradiţionale.
Pentru început, cele opt echipaje vor trebui să pună pe masa juriului o „gustare“ rece sau caldă (poate fi adusă şi de acasă sau poate fi preparată pe loc). Urmează felul întâi (supă, ciorbă, borş de peşte), iar apoi felul principal cu peşte de apă dulce şi (opţional) un fel principal cu peşte din mare, care se gătesc neapărat pe loc. La final bucătarii trebuie să îi delecteze pe degustători şi cu un desert tradiţional, care poate fi adus de acasă sau poate fi preparat la faţa locului.
Click pe poze pentru a vedea toată fotogaleria!
„Pentru fiecare fel de mâncare se vor găti câte 25 porţii. Participanţii au la dispoziţie lin, somn, ştiucă sau şalău, crap, caras sau plătică, biban, chefal, calcan. De asemenea vor avea aragaz cu plită şi cuptor, tavă de cuptor, tigaie, ceaun (pentru participanţii care nu pot aduce)“, spune Oana Soare, din cadrul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.
Ivan Patzaichin în juriu
Din juriu fac parte iubitori ai tradiţiilor deltaice şi fini cunoscători ai artei gastronomice: Ivan Patzaichin, Răzvan Cucui şi Vintilă Mihăilescu vor dezgusta bucatele preparate şi vor stabili câştigătorii celor şapte premii puse în joc.
„Întotdeauna mi-a plăcut să revin în Deltă şi cred că aceste comunităţi au o tradiţie pe care merită să o păstrăm şi să o apreciem. Accept oricând să mă întorc în delta natală, mai ales pentru a pune în valoare această marcă locală a noastră: gătitul peştelui“, spunea Ivan Patzaichin anul trecut, la acelaşi festival.
Meşteşuguri şi muzică locală
„La festival vor fi prezenţi şi meşteri ai atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. Aceştia vor împleti şi vor decora la faţa locului produse tradiţionale – rogojini, coşuri, vaze – confecţionate din stuf şi papură“, spune Oana Soare.
Tot la Sulina vei avea ocazia să asculţi muzica locului: vor cânta ansamblurile dobrogene „Katiusa“ din Mahmudia, „Sinicika“ din Crişan, „Rebalka“ din Mila 23, „Juraveli“ din Jurilovca, „Ceaika“ (Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Sulina), „Dobrogeanca“ (Casa de Cultură), „Posidonas“ si „Apollonas“ ale comunităţii greceşti.
Citiţi în Adevărul de Tulcea cu ce vor să câştige marele premiu gospodinele din Crişan!























































