GALERIE FOTO Tulcea: Ilegalii din Zagen: „Treceţi cu buldozerul peste noi“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinsprezece familii au primit deja dispoziţie de demolare din partea Primăriei. Gospodăriile construite ilegal la marginea Tulcei sunt pe cale de a fi desfiinţate după ce au fost tolerate ani de zile. În zona Zagen va fi construită cu fonduri europene o minideltă cu destinaţie turistică.

De-a lungul anilor, zeci de tulceni care au locuinţe în municipiu dar şi persoane fără adăpost  şi-au organizat gospodării la marginea oraşului , ce-i drept cu îngăduinţa autorităţilor care au închis ochii.  Pe lângă anexe şi adăposturi pentru animale, oamenii şi-au construit şi case, bineînţeles, fără autorizaţie.  De mai bine de trei ani de zile, populaţia aciuată în Zagen a fost somată să părăsească zona întrucât vor urma lucrări de renaturare şi reconstrucţie ecologică. Zona centrală a Zagen -ului va fi inundată iar mini-delta se va întinde pe circa două sute de hectare.



„O să avem o problemă cu demolarea construcţiilor fără autorizaţii, avem stâne de oi dar şi case in toată regula,acum odată cu implementarea acestui proiect nu mai pot fi tolerate, ştiau că va veni şi această zi. Am transmis deja decizii de demolare, sunt si cazuri sociale, daca vom putea sa ajutam bine, daca nu vor trebui să se intoarca la adresa de pe buletin“ spune primarul Constantin Hogea.



„Groapa“ de la marginea civilizaţiei
Drumuri desfundate intersectate cu bălţi la tot pasul, garduri de nuiele, fundaţii de case, ziduri de chirpici demolate şi case dărăpănate-acesta este tabloul cartierului de locuinţe ce urmează a fi demolate în zona Zagăn. Caracteristica principală a zonei este sărăcia, oameni ce trăiesc înghesuiţi în locuinţe de chirpici ce stau să cadă.
Indiferent de cât de greu le este să trăiască în această zonă, oamenii sunt ataşaţi de casele lor. „Dacă ne demolează, unde să plecăm? Doar sus pe deal, la Bididia. Aş fi de acord să plec dacă aş avea unde. Ni s-a spus să mergem în chirie, dar cu ce să plăteşti chiria?“, se întreabă Ortansa Chindea (60 de ani).



„Locuim de opt ani aici, am avut 50 de păsări, porci, dar le-am vândut când ni s-a spus că o să ne demoleze casa. Unde să ne ducem? Dar nu le pasă, parcă noi nu am fi tot ai României“, spune Angheluţă Gheorghe (54 de ani).
Dudu Constantin (60 de ani) locuieşte de câţiva ani în casa altuia. Ar vrea să meargă la ţară cu familia dar nu mai are drept la moştenire din casa părintească. „Nu am primit încă hârtia de la Primărie, dar dacă vin cu demolarea, unde ne ducem?“, se întreabă acesta.



„Să treacă peste noi!“
O bună parte din cei ce au primit înştiinţările de demolare au plecat încă din toamnă. Şi-au strâns materialele mai de preţ din casele construite, au luat gardurile şi acoperişurile, lemnăria şi au plecat. În urma lor au rămas ruinele a ceea ce reprezenta cândva o locuinţă. Cei care n-au avut soluţii au rămas în continuare şi aşteaptă să vină buldozerele. „Am cinci copii, din care două fete la şcoală. Dacă vine să ne dărâme, stăm în casă, să vedem dacă trec peste noi. Parcă nu suntem oameni, ne tratează ca pe nişte animale“, spune Luminiţa Căpăţână (40 de ani).
Oamenii spun că au primit înştiinţări de demolare pentru luna februarie, după care s-a amânat pe martie. Vor chiar să iasă în stradă, să protesteze în faţa Primăriei. „Poate aşa ne ascultă dom primar, că vede tot oraşul“, mai spune Luminiţa Căpăţână.



Primăvara le dărâmă casele
Practic acţiunea de demolare ar fi trebuit să înceapă încă din data de 28 februarie, spun reprezentanţii Primăriei, însă s-a devansat datorită vremii nefavorabile.
„Am înmânat cam cinsprezece dispoziţii de demolare celor aflaţi în ilegalitate, cum se încălzeşte puţin vom începe operaţiunea“ spune Dan Pohariu, director al Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului din cadrul Primăriei Tulcea.
Primele raze ale soarelui vor aduce cu ele buldozerele şi exodul celor ce colonizaseră zona Zagen.Cei care au locuinţe în oraş protestează mai mult datorită faptului că îşi pierd afacerile ilicite. Pentru cei care au ajuns acolo de nevoie, se va încerca găsirea unei soluţii.
„Suntdouă categorii, cei care au făcut miliarde din afaceri cu carne, lapte, etc. Şi cei cu probleme. În cazul celor care nu au unde merge vom încerca să oferim o măsură de protecţie socială“ mai spune primarul Constantin Hogea.
Proiectul de renaturare a zonei Zagen
Primăria municipiului intenţionează să transforme zona de 117 hectare într-o Deltă în miniatură. Proiectul de aproximativ 17 milioane de euro prevede reconstrucţia ecologică a polderului Zaghen şi ar trebui să se realizeze în trei ani.
 „Proiectul are în vedere transformarea unei zone umede fără importanţă  economică, într-un loc pentru agrement, cercetare şi educaţie, care va fi introdus în oferta turistică pentru vizitatori. Acesta va servi la educaţia ecologică pentru copii şi studenţi, ca o demonstraţie practică a dezvoltării durabile pentru o zonă protejată“, spune guvernatorul dministraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu.
Se doreşte ca acest polder să fie conectat la regimul hidrologic natural: pescuit, creşterea animalelor, agrement, educaţie, cercetare.
După reconstructie, zona de recreatie va fi administrată de Primaria Tulcea, devenind o sursă de venit la bugetul local şi va oferi noi locuri de muncă pentru populatia locală.




image
image
image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite