GALERIE FOTO Cea mai frumoasă tradiţie din Dobrogea: localnicii din Luncaviţa primesc în această seară vizita moşoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moşoi şi moşoicuţe, în horă FOTO Primăria Luncaviţa
Moşoi şi moşoicuţe, în horă FOTO Primăria Luncaviţa

Cea mai frumoasă tradiţie a sărbătorilor de iarnă se păstrează până în ziua de astăzi în localitatea tulceană Luncaviţa: moşoi şi moşoicuţe au ieşit pe străzi încă din seara Sfântului Nicolae şi vor bucura inimile luncaviţenilor  până la începutul lunii ianuarie.


Colindă specifică la Luncaviţa: Sute de perechi de moşoi şi moşoicuţe (colindători îmbrăcaţi în blănuri, cu tălăngi la cingătoare şi cu măşti specifice) merg din casă în casă pentru a a le ura „sărbători fericite“ localnicilor.

Costumaţie: Moşoiul are o mască făcută din tărtăcuţă, are coarne de cerb sau de berbec şi poartă pe el o blană de lup sau vulpe. În mâini ţine câte o măciucă din papură, rotundă, în mijlocul căreia stă ascunsă o piatra grea. La brâu îi atârnă o talangă mare făcută din tablă groasă. Moşoicuţa are o mască cu coarne de căprioară sau corniţe de oaie şi trupul ei este înfăşurat într-o blană de iepure sau miel.

Atenţie, însă: de abia în noaptea de Crăciun moşoii îşi pun aceste măşti, pe care nu le mai scot până pe 6 ianuarie.

O ceată de moşoi are cam 20 de persoane. Acestea umblă din poartă în poartă şi strigă: „Bună seara, gazdă mare/, Ne primiţi cu o urare?/ Un colind vechi, dobrogean/ din pământ luncăviţean?/ Să vestim în jos şi-n sus/ Că ni s-a născut Iisus?/ Am venit din Luncaviţa / Unde-i peştele şi viţa / Să gonim de tot strigoii / V-am adus aici moşoii!“
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite