În spiritul Crăciunului: un clujean îşi împrumută, gratis, maşina. Scopul gestului său: oamenii ar trebui să aibă mai multă încredere în semenii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Victor Miron (27 de ani), un antreprenor care deţine un service auto, îşi împrumută , gratuit, maşina personală, o Skoda Octavia 2 – care valorează câteva mii de euro, utilizatorilor unui site inedit.

Un clujean a iniţiat la începutul anului trecut, alături de alţi 11 tineri, proiectul „Use together“ -  un site (www.usetogether.ro) de unde poţi împrumuta lucruri pentru o anumită perioadă. Ca să ai acces la acest site trebuie să fii invitat de cineva dintre membri sau să trimiţi un formular care va fi analizat. Astfel, fiecare utilizator postează pe site obiectele pe care este dispus să le împrumute gratuit celorlalţi membrii ai comunităţii „use together“. De fiecare dată când iei sau dai împrumut un obiect primeşti anumite calificative în funcţie de cât de serios ai fost. În plus, platforma îţi reaminteşte când trebuie să aduci înapoi obiectul.  „Cel care are un obiect nu este obligat să ţi-l dea. El verifică ce calificativ ai, vede dacă eşti de încredere şi apoi îţi dă bunul“, a explicat Victor.

Concediu cu maşină împrumutată

Victor spune că membrii comunităţii cred în trei valori importante: consum colaborativ, încrederea între oameni, contribuţia la comunitate. O mare dovadă de încredere a dat chiar Victor care şi-a pus maşina a bătaie: „Am déjà mulţi prieteni pe platformă şi am dat-o unui prieten de încredere de pe site. A fost totul în regulă, a adus-o înapoi în stare bună“, spune Victor. Acesta a precizat că prietenul căruia i-a împrumutat maşina s-a dus, 5 zile, în concediu în Bulgaria cu aceasta. Pe site mai găseşti de la electronice- ipd, telefoane, aparate gps-, cărţi, cd-uri, scule, echipamente sportive şi tot felul de lucruri interesante. „Până la urmă comunitatea noastră vrea să promoveze şi acest principiu de a avea încredere în ceilalţi oameni“, epxlică Victor. 

cluj victor miron use toghether masina

   Foto: Aceasta este maşina pe care Victor o împrumută. 

 

Planuri de viitor – vor să cucerească ţara

„În august am lansat versiunea beta a siteului usetogether.ro pe care am testat-o pe Cluj. De aici încolo intenţionăm să ne extidem în toată ţara. Acum avem o comunitate selectată, se intră doar pe bază de invitaţie, sau aplicaţie care va fi analizată. Suntem 300 de persoane, 90% din Cluj. O să ne extidenm în fiecare oraş. Noi nu facem doar un site ci o comunitate. Vizionăm videouri, avem diferite discuţii. Toate evenimentele vor fi pe principiile comunităţii: consum colaborativ, încredere şi contribuţie pentru comunitate. În următoarele luni vrem să creştem la nivelul ţării şi apoi să trece şi în străinătate“, a susţinut Victor Miron. Miron se aşteaptă ca până la finalul anului viitor să existe o mie de utilizatori pe Cluj. „Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia de până acum. Au existat câteva sute de schimburi până acuma”, explică Victor.

Regula 80-20

Comunitatea usetogether.ro a apărut dintr-o nevoie. „Îmi trebuia un GPS ca să merg într-o excursie. Am vrut să împrumut de la prieteni, dar niciunul nu avea ", povesteşte Victor Miron. El susţine că la baza acestui proiect stă regula 80 -20, adică în 80% din timp folosim 20% din bunurile noastre.  Proiectul celor 12 clujeni s-a materializat în urma evenimentului StartUp Weekend Cluj în februarie 2012, unde s-au şi cunoscut. Într-un weekend au făcut un model de bază funcţional al site-ului, iar proiectul a câştigat locul I. Mesajul lor se „citeşte" până şi în imaginea de pe site cu cele două girafe colorate care împart acelaşi copac. Iar motto-ul tinerilor spune tot despre ce îşi doresc să facă: „It's not about owning things, it's about access to things" („Nu e vorba despre a deţine lucruri, ci despre a avea acces la ele").

Încă o maşină pe site

Membrii comunităţii se adună în fiecare lună pentru diferite acţiuni. La una dintre aceste acţiuni a participat şi Sorin Danci, student la Argicultură: “Am auzit despre acest proiect şi mi se pare foarte interesant. Eu am o maşină pe care o folosesc foarte rar şi aş fi dispus s-o pun la dipoziţiei. E un Peugeot, e mai mult decât decentă, merge bine, e cu asigurarea la zi. În schimb, sunt tot felul de lucruri de care aş avea nevoie. De exempplu, dacă vreau să dau o gaură în casă şi îmi trebuie o maşină de găurit ce fac, îmi cumpăr una pentru două ore. Trebuie să plantăm o mie de puieţi şi ne-ar trebui nişte târnăcoape“, a spus Sorin. “Eu am un copil de 4 ani, lui îi rămân schiurile mici în fiecare an. Ar fi foarte util în acest sens să nu mai cumpăr în fieca an schiuri“, completează şi arhitecta Adina Stancu. “Cel mai intersant lucru pe care l-am pus pe site este o mască cu Darth Vader, în schimb am primit un aparat de făcut abdomene. Dar sunt lucuri valoroase. Un prieten a vrut să-şi cumpere o tabletă, dar a vrut înainte să o folosească câteva zile. El a reuşit să facă asta de pe site“, a susţinut un alt utilizator Mircea Vădan.

„Cum să nu ai încredere în oameni când le vezi valoarea măsurată în ceea ce dau?“

Comunitatea „use together“ a organizat, luni, în 17 decembrie, un eveniment în care oamenii doar au donat jucării, obiecte de papetărie şi haine pentru grădiniţa copiilor cu dizabilităţi de la Serviciul de Ajutor Maltez şi pentru oamenii de la centrul Ruchama - Prison Fellowship. „Albert Einstein spunea că valoarea unui om se măsoară în ceea ce dă şi nu în ceea ce e capabil să primească. De Crăciun ne aducem aminte de bucuria generozităţii. Deoarece prin UseTogether ajutăm oamenii să facă între ei schimburi, împrumuturi şi donaţii de obiecte a fost natural să facem un eveniment în care doar să donăm celor nevoiaşi. E frumos să vezi că membrii comunităţii noastre nu doar valorizează contribuţia la comunitate ci o şi trăiesc, o şi fac. Cum să nu ai încredere în oameni când le vezi valoarea măsurată în ceea ce dau?“, a spus  Victor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite