Delta Dunării, paradisul sălbatic promovat de Charlie Ottley | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta surprinsă de Charlie Ottley FOTO Wild Carpathia
Delta surprinsă de Charlie Ottley FOTO Wild Carpathia

După Jacques-Yves Cousteau, celebrul explorator care la începutul anilor ’90 a făcut cunoscută lumii întregi Delta Dunării, un alt aventurier, Charlie Ottley, a scris recent una din cele mai frumoase pagini cu acest colţ de ţară.

După un an de filmări în Delta Dunării, celebrul producător de televiziune Charlie Ottley a realizat documentarul „Wild Danube“, cu o durată de 90 de minute, care este difuzat în 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României. 

Prin viscol şi caniculă 

Charlie Ottley, cel care a mai realizat două documentare în România, „Wild Carpathia“ şi „Flavors of Romania“, a arătat lumii întregi o deltă necosmetizată, cu bune şi cu rele, cu lumini şi umbre. Ghid în lumea deltei i-au fost Cătălin Ţibuleac, fost guvernator al rezervaţiei, în prezent preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Delta Dunării, şi echipa sa. „Totul a început în luna decembrie a anului trecut, când Charlie ne-a contactat, ne-a vorbit despre proiect şi ne-a întrebat cum putem să-l ajutăm. Am fost onoraţi, însă ajutorul dat a fost nesemnificativ în amploarea proiectului, dar determinant în derularea acestuia“, îşi aminteşte fostul guvernator.

Aşa a început aventura în Delta Dunării: „Am răzbit prin viscolul din ianuarie şi februarie, când ne-au îngheţat maşinile şi a fost nevoie să le scoatem cu tractorul din nămeţi, apoi în primăvară am admirat cum renaşte natura, am sărbătorit împreună Paştele. Am simţit împreună presiunea turistică din vară şi ne-am bucurat de culorile toamnei“, povesteşte Ţibuleac.

În călătoria sa prin Delta Dunării, Charlie Ottley a cutreierat pe apă şi pe uscat punând piciorul în cele mai frumoase destinaţii ale Deltei: Jurilovca, Sarichioi, Sfântu Gheorghe, Sulina, Crişan, Mila 23, Caraorman, Letea, Sfiştofca şi Enisala.

Delta, cu lumini şi umbre

Producătorul a rămas impresionat de oamenii locului, care l-au invitat la masa lor şi i-au dăruit din puţinul lor, de coabitarea paşnică dintre ruşi, ucraineni, turci, români. A rămas însă cu un gust amar atunci când a descoperit că nu se respectă regulile în turism, că ambarcaţiunile circulă cu o viteză ameţitoare, iar din cauza presiunii omului au fost distruse habitate întregi. Totodată, s-a întristat când a descoperit că mai bine de jumătate dintre canale sunt colmatate, că braconajul este regula şi nu excepţia. 

„Am rămas surprins că a prezentat Delta aşa cum este ea: cu bune şi cu rele. Sper ca acest documentar să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi. De  altfel, însuşi el a specificat faptul că nu există o abordare unitară a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din punct de vedere al schimbărilor climatice şi al deşeurilor“, spune ghidul producătorului prin deltă.

Documentarul despre Delta Dunării i-a fost dedicat şi lui Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic, care a murit la începutul lunii septembrie. Cel mai bun ambasador al acestor locuri încărcate de tradiţie i-a acordat un interviu, care face parte integrantă din documentar.

Charlie Ottley
Charlie Ottley

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite