Campionul olimpic Vasile Dîba a fost înmormântat cu onoruri militare în satul său natal VIDEO
0La Jurilovca, întreaga comunitate s-a adunat vineri, 23 februarie, să-l conducă pe ultimul drum pe Vasile Dîba, primul campion olimpic la caiac al României.
Sute de oameni – locuitori ai Jurilovcăi, membri ai familiei, foști și actuali sportivi, reprezentanți ai clubului Dinamo, ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, au participat la funeraliile lui Vasile Dîba, care în ultimii ani își petrecea cea mai mare parte a timpului în satul natal.
Convoiul funerar a pornit de la Sala Sporturilor din Jurilovca, inaugurată în urmă cu un an și care poartă numele marelui campion.
Lui Vasile Dîba i s-au acordat onoruri militare, fiind atât fost cadru militar al Ministerului de Interne, cât și decorat cu mai multe înalte ordine ale statului român.
Vasile Dîba s-a născut în Jurilovca pe 24 iulie 1954 și a plecat din satul natal la vârsta de 15 ani pentru a practica sportul de performanță la clubul Dinamo, la îndemnul antrenorului emerit Igor Lipalit, care l-a convins să încerce kaiacul.
Primele medalii le-a obținut la Snagov, la Campionatele Europene de juniori din 1971, unde a câștigat două medalii de argint, la K2 - 500 m, alături de Simion Chirilă, și la kaiac de patru persoane pe 500 m (K4 - 500 m), unde i-a avut colegi pe Mihalin Policarp, Ivanov Ion și Simion Chirilă.
În 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a cucerit două medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m (K1 - 500 m) și la ștafeta kaiac simplu 4x500 m (K1 - 4x500 m), alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic și Mihail Zaifu. Un an mai târziu, la CM de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.
În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 - 500 m, proba nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, iar la kaiac simplu pe 1000 m (K1 - 1000 m) a obținut medalia de bronz.
La JO din 1980, de la Moscova, a câștigat medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1000 m (K4 - 1000 m) și de bronz, la K1 - 500 m.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1976), Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a (1981) și Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004).