VIDEO Provocarea extremă a unui liceu din România: convieţuirea „ciudaţilor” de la Arte cu „golanii” de la Construcţii: „Ce frumoasă eşti! Ce boală ai?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Èlevii de la Liceul de Arte Timişoara (stânga) şi cei de la Colegiul Tehnic de Vest (dreapta), obligaţi să înveţe, împotriva voinţei lor, în aceeaşi şcoală
Èlevii de la Liceul de Arte Timişoara (stânga) şi cei de la Colegiul Tehnic de Vest (dreapta), obligaţi să înveţe, împotriva voinţei lor, în aceeaşi şcoală

Lipsa spaţiilor de învăţământ i-a obligat pe elevii a două licee din Timişoara să „locuiască” împreună, cu toate că nu se plac unii pe alţii. Scandalul pe care s-a „clădit” mutarea elevilor de la Liceul de Arte în aceeaşi şcoală cu elevii de la Colegiul Tehnic de Vest (Construcţii) a lăsat sechele care se resimt şi după doi ani de „coabitare”.

Începute în 2013, odată cu mutarea Liceului de Arte Plastice în clădirea Colegiului Tehnic de Vest, tensiunile dintre elevi se resimt şi acum. Totul a început în momentul în care Liceul de Arte, care funcţiona într-un spaţiu ultracentral, a rămas fără clădire, iar primăria a propus mutarea Colegiului Tehnic de Vest într-o clădire de pe bulevardul Liviu Rebreanu şi aducerea elevilor de la Arte în imobilul Liceului de Construcţii. Propunerea a iscat un scandal de proporţii care a implicat poliţie, jandarmi, elevi, profesori şi părinţi ai elevilor de la Colegiul Tehnic de Vest. Tensiunile începute în acea vară nu au fost aplanate nici până la începerea anului şcolar, când profesorii s-au baricadat în clădire. Cadrele didactice au intrat în conflict şi cu primarul Nicolae Robu, care i-a acuzat pe profesori că au pus la cale „un fel de mineriadă”. Totul a culminat cu un protest în faţa primăriei al celor de la Colegiul Tehnic de Vest. Într-un final, soluţia de compromis găsită a fost înghesuirea elevilor de la Arte în aceeaşi clădire cu cei de la Construcţii.

„Ce frumoasă eşti! Ce boală ai?”

Proveniţi din medii sociale diferite, cu profile diferite, dar şi cu comportament diferit, elevii celor două şcoli au fost, astfel, obligaţi să covieţuiască. Diferenţele dintre elevii celor două şcoli, dar mai ales tensiunile provocate de adulţii din această poveste au făcut ca între cele două grupuri să apară frecvent conflicte. Pe de o parte, din cauza modului în care arată sau se îmbracă, elevii de la Arte sunt consideraţi nişte „ciudaţi”. Pe de altă parte, elevii de la Construcţii, unii dintre ei proveniţi de la sat sau din familii mai sărace sunt consideraţi „golanii” şcolii. Pe acest fond apar nenumărate tensiuni. „Nu avem niciun punct comun. Asta e clar. Suntem complet diferţi. Tot ce putem face este să-i ignorăm şi să ne vedem de treaba noastră. Vă daţi seama că se bagă în seamă cu noi, dar cei care au nervii mai tari îi ignoră”, a declarat o fată de la Liceul de Arte.



Ioana Prdea (foto jos), o elevă de la Liceul de Arte a declarat că a muncit toată vara pentru a-şi cumpăra o bicicletă, care a costat destul de mult, iar în momentul în care a venit cu ea la şcoală, un „binevoitor” de la Construcţii i-a tăiat şiţul. Tânăra a declarat că o experienţă cu adevărat traumatizantă a fost alta. „Eu am avut o problemă de sănătate care s-a întins pe o perioadă mai lungă de timp şi am vrut să mă tund scurt ca să dau un refresh. M-am aşteptat la tot felul de reacţii, dar nu răutăcioase. Când m-au văzut (n.r. unii băieţi de la Colegiul Tehnic de Vest) mi-au spus: ‹‹Vai ce frumoasă eşti! Dar ce boală ai?›› Şi asta în condiţiile în care eu chiar aveam o problemă de sănătate. Vă spun sincer. Toni, băiatul cu care aţi vorbit mai devreme, nu a coborât un an în curte, doar din cauza faptului că îi era frică”, a povestit eleva de la Arte.

Ioana Preda



„Zici că-s Eminescu”

Printre elevii de la Construcţii, părerile sunt împărţite. Pe de o parte sunt unii care spun că nu au niciun fel de probleme cu colegii lor de la Arte, iar pe de altă parte sunt alţii, care recunosc că sunt conflicte cu artiştii, pe care îi consideră nişte „ciudaţi”.  „La început ne-am bătut cu ei. Scuipau de sus. Ei zic de noi că suntem mai mari şi mai proşti. Odată au udat două profesoare cu suc. Unii sunt ciudaţi. Zici că-s Eminescu, cu părul. Îl au şi pe Abrahalm Lincoln.  Fete au frumoase, da-s vopsite urât. Ei se cred fiţoşi, dar sunt vai mama lor”, se înghesuie mai mulţi elevi de la Colegiu să îi „deseneze” pe colegii lor de la Arte. 





Excepţiile de la regulă

În ciuda tensiunilor evidente existente între elevii celor două licee, câţiva tineri fac excepţie de la regulă. Sonia este elevă în clasa a XII-a la Arte, iar iubitul său învaţă la Colegiul Tehnic de Vest. Nu a fost dintodeauna la Construcţii. S-a transferat pentru a fi alături de Sonia. „Nu e din clasa a IX aici, dar s-a adaptat foarte bine. Fiind băiat bun, nu s-a schimbat deloc. Ei sunt mai altfel decât noi. Nu sunt atât de liniştiţi. Fac multe prostii. Când ies fetele le trag de păr, dar pot să vă spun că sunt şi foarte mulţi băieţi buni acolo. Nu le convine că am venit în clădirea lor, dar ce putem face noi?”, a spus tânăra, potrivit căreia „profesorii lor nu se ocupă aproape deloc de ei”. De partea cealaltă, Alex Creţan, elev al Colegiului Tehnic, are o iubită la Arte, mutată la această şcoală, special pentru a fi alături de băiat.  „Ai noştri (n.r. Colegiul Tehnic) nu îi prea înghit pe ei pentru că sunt diferiţi. Nu se îmbracă la fel ca noi, au mulţi cercei. Eu am fost la altă şcoală, m-au exmatriculat şi ca să nu fiu singur a venit şi ea. Am foarte mulţi prieteni de la Arte. Mă înţeleg bine cu ei”, a spus Alex. 




Directoarele celor două şcoli au declarat că au o colaborare bună şi fac eforturi pentru a-i ajuta pe elevi să se accepte unii pe alţii. „La ora actuală este o convieţuire normală. Au mai fost şi conflicte, chiar cu agresiuni fizice, dar s-au rezolvat”, a declarat directoarea Colegiului Tehnic de Vest, Georgeta Horelu. „Elevii împart curtea în timpul pauzelor. Mai sunt mici incidente pe care ne străduim să le depăşim onorabil pentru a convinge copiii să se accepte unii pe alţii şi să se comporte civilizat”, a declarat şi directoarea Liceului de Arte, Veronica Adorian.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite