VIDEO Explozia din Beirut, explicată de un fizician. „A fost echivalentă cu explozia a 300 de tone de trinitrotoluen”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozia din Beirut FOTO Profimedia
Explozia din Beirut FOTO Profimedia

Fizicianul Cristian Presură a explicat printr-un vlog urcat pe canalul YouTube, ce explodează şi ce se vede în norul exploziei.

Toată lumea a văzut imaginile terifiante cu explozia din capitala Libanului, Beirut, din 4 august. Acea undă de şoc care s-a propagat deasupra oraşului, distrugând clădirire din apropierea portului. Pe locul depozitului de nitrat de amoniu s-a format un crater gigantic. 

Conform informaţiilor oficiale, s-au detonat 2.750 de tone de nitrat de amoniu (cunoscut şi ca azotat de amoniu), care se aflau depozitate în port de şase ani. 

Fizicianul Cristian Presură a explicat printr-un vlog urcat pe canalul YouTube, ce explodează şi ce se vede în norul exploziei.

“Nitratul de amoniu este un îngreşământ chimic folosit în agricultură. Fără invenţia lui, pământul ar fi putut hrăni doar câteva miliarde de oameni. Folosit ca îngrăşământ, nitratul de amoniu permite agricultura intensivă şi astfel pământul încă ne poate hrăni pe toţi. Nitratul are formula: NH4NO3 şi se obţine prin cale artificială din amestecul dintre acidul azotic cu amoniacul. În mod normal, compusul de nitraţi de amoniu este stabil. Atomii stau lipiţi unii de alţii. Dacă îl încălzeşti puţin, el se poate descopune. Problemele apar când azotatul de amoniu este încălzit brusc. Atunci el poate exploda”, explică Cristian Presură.

Fizicianul a calculat puterea exploziei, ştiind câtă energie se eliberează într-o reacţie şi câtă energie eliberează o tonă de trinitrotoluen dacă explodează.

“Explozia din Liban este echivalentă cu explozia a 300 de tone de trinitrotoluen. Nu este de mirare că această explozie a distrus clădirile din jur”, a spus Presură.   



Citeşte şi:

Liban, de la „Elveţia Orientului” la războiul civil şi colapsul economic. O ţară cu un mozaic de populaţii şi religii

VIDEO Peste 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă în urma exploziilor din Beirut. Imagini cu amploarea dezastrului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite