Victor Atanasie Stănculescu, cu o lună înainte să moară: “Îmi place Timişoara. Vreau să revin acolo şi putem să facem un interviu!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Atanasie Stănculescu a promis în primăvară că va face o vizită la Timişoara. Acesta dorea chiar să ofere un interviu corespondentului de la Adevărul.

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a venit de două ori la Timişoara pentru a face “ordine”. În 1956 a înăbuşit revolta studenţilor. Pentru activitatea sa din decembrie 1989 a fost condamnat la 15 ani de închisoare, din care a executat patru ani. Stănculescu s-a considerat tot timpul nevionovat.

La sfârşitul anului trecut, Victor Atanasie Stănculescu a răspuns la întrebările noastre legate de un document inedit descoperit în arhivele Securităţii din Ungaria de către jurnalistul maghiar Árpád Szőczi. Aflând că este sunat tocmai de la Timişoara, Victor Atanasie Stănculescu a spus că intenţionează să viziteze capitala Banatului. Mai mult, a păstrat numărul de pe care a fost sunat şi a revenit de câteva ori cu telefoane de curtoazie. 

În această primăvară, Stănculescu a sunat din nou. “Ce mai face Adevărul de Timişoara? V-am sunat să vă urez sărbători fericite (n.r. era înainte de Paşte). Vreau să vin la Timişoara şi dacă doriţi putem sta de vorbă, putem face un interviu. Mai am multe de povestit. Mie îmi place Timişoara. Am fost acolo de mai multe ori după Revoluţie. Ultima dată am fost la nunta unui cunoscut poliţist. Păcat că timişorenii au ceva cu mine”, a spus Stănculescu. Nu a mai apucat să vină la Timişoara…

A făcut de două ori “ordine” la Timişoara

Conform generalului Dan Voinea, fostul procuror care a instrumentat Dosarul „Timişoara 1989”, care a studiat mult şi evenimentele din timpul revoltei studenţeşti din 1956, de la Timişoara, ca ecou al Revoluţiei Maghiare, au existat numeroase similitudini cu revoluţia anticomunistă din decembrie 1989. 

“La revolta studenţilor din 1956, Stănculescu era maior şi adjunctul şefului Marelui Stat Major şi şeful Direcţiei Organizare, Mobilizare, Planificare din Marele Stat Major. În 17 decembrie 1989, generalul Vasile Milea, şeful Ministerului Apărării Naţionale, a trimis la Timişoara două persoane să facă ordine: este vorba de Mihai Chiţac, ministrul Internelor şi Victor Atanasie Stănculescu, adjunctul MAPN.  Stănculescu a fost cel care a dorit să meargă la Timişoara. I-a spus generalului Milea că în 1956 a lichidat revolta studenţilor într-o singură zi. Şi aşa credea că va face şi în 1989. Interesant este că pe 22 decembrie 1989, la Bucureşti, Ion Iliescu a fost chemat de Victor Atanasiu Stănculescu. Se ştie bine ce au făcut cei doi după 22 decembrie”, a declarat Dan Voinea, pentru Adevărul.

„A avut comanda când generalul Coman se odihnea”

Victor Atanasie Stănculescu a fost trimis după gratii pe 16 octombrie 2008. Judecătorii Curţii Supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, aceştia fiind degradaţi. În mai 2014 generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost eliberat din închisoare după ce a ispăşit mai mult de o treime din pedeapsa de 15 ani primită în dosarul privind Revoluţia din 1989 de la Timişoara. 

„Victor Atanasie Stănculescu a fost unul din capii represariilor de la Timişoara. Nu s-a lămurit activitatea lui de după 22 decembrie. Din momentul trimiterii lui în judecată a început o amplă campanie de dezinformare care trebuia să-l scoată nevinovat, s-au inventat o serie de piste false pentru opinia publică. El s-a considerat tot timpul nevinovat, ca de altfel toţi cei care au participat la reprimarea revoluţiei. Ei nu au făcut nimic. Se ştie că a fost trimis de Ceauşescu să restabilească ordinea. A avut comanda când generalul Coman se odihnea, când dormea. Până în 1997 nu s-a putut face nimic. A fost trimis în judecată, dar nu s-a putut face nimic pentru că era la putere Ion Iliescu, era protejat politic. În 2000 a fost condamnat, dar a revenit Ion Iliescu, care a numit un nou procuror general, iar acesta a promovat recurs în anulare. Până la urmă a fost rejudecat în 2008, când a fost condamnat”, a declarat Marius Mioc, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai evenimentelor din decembrie 1989. 

Miserioasa casetă despre Revoluţia din 1989

Victor Atanasie Stănculescu a ameninţat tot timpul că va face publică o casetă pe care o deţine despre Revoluţia din decembrie 1989. Această casetă nu a apărut niciodată. Rămâne de văzut dacă aceată casetă a existat vreodată. Dacă Stănculescu avea totuşi o casetă, e interesant de văzut la cine a rămas după moartea sa.

"Când fostul general Victor Atanasie Stănculescu a fost condamnat la închisoare, toate mijloacele de informare în masă din România au transmis declaraţia acestuia că are nişte casete ascunse în străinătate unde spune tot adevărul despre revoluţie.  Acele casete vor fi dezvăluite numai după moartea sa, ni s-a explicat. Vedeam pe la televiziuni tot felul de „analişti” dându-şi cu presupusul despre conţinutul casetelor, ne miram de responsabilitatea domnului general, care a pus interesul ţărişoarei înaintea interesului personal, nedezvăluind casetele în timpul procesului său (atunci ar fi fost momentul logic să folosească tot ce are în apărarea sa, ţinînd seama şi de gravitatea acuzaţiilor care i s-au adus). După ce domnul Stănculescu a primit concediul de un an de la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, domnia sa ne-a spus că „casetele cu adevărul despre revoluţie au fost distruse ca să fie linişte în ţară”. Aha, iar grija faţă de interesul suprem al naţiei, tipică foştilor demnitari ai regimului Ceauşescu. Eu nu cred că acele casete au existat vreodată. Simt miros de cacealma, dar se pare că sunt singurul care simte asta. Gazetarii români au nările înfundate de vreo 20 de ani", a scris Marius Mioc, pe blogul său, în anul 2009.

„Mă întristează faptul că a murit în libertate!”

Corneliu Vaida, unul din revoluţionarii din Timişoara, primul purtător de cuvânt al armatei şi al revoluţionarilor pentru jurnaliştii străini care începeau să vină la Timişoara, a comentat pe pagina sa despre moartea lui Victor Atanasie Stănculescu.
 

„Tocmai am aflat o veste ... A crăpat un criminal: Victor Atanasie Stănculescu - unul din organizatorii represiunii de la Timişoara din Decembrie 1989! Nu mă bucură moartea lui ... Mă întristează faptul că a murit în libertate! Profit de ocazie să fac un apel public la tov. Iliescu, să nu se grăbească şi el, că mai are de plătit!”, a comentat Corneliu Vaida.


Citiţi şi:


Victor Atanasie Stănculescu a murit la 88 de ani, într-un azil de bătrâni. „Nu regret nimic. Cum crezi că am ajuns să trăiesc atât?”

Generalii Stănculescu şi Chiţac au pierdut definitiv la CEDO lupta cu statul român, în dosarul Revoluţiei din '89, de la Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite