Tren de călători, oprit de urgență de un student. Tânărul, acuzat de abuz după ce a vrut să facă un bine AUDIO

0
Publicat:

Un student care a circulat vineri seara cu trenul pe ruta Timișoara – Caransebeș a acționat sistemul de alarmă al trenului la intrarea în Lugoj pentru că ușa compartimentului a rămas blocată. Controlorul l-a amenințat cu amendă fiindcă „a pus în pericol siguranța circulației și a întârziat trenul”.

Un student a oprit de urgență un tren care circula pe ruta Timișoara - Caransebeș
Un student a oprit de urgență un tren care circula pe ruta Timișoara - Caransebeș

Trenul care a plecat vineri la 16.14 din Timișoara spre Caransebeș a fost arhiplin, fiind o zi de vineri în care studenții merg acasă. La intarea în Lugoj, când mai erau câteva sute de metri până în gară, trenul a fost oprit de urgență după ce un student, aflat într-unul dintre compartimentele din ultimul vagon, a acționat sistemul de alarmă.

Studentul, care mergea la Caransebeș, a explicat că în compartiment, împreună cu el și cu un alt băiat, erau două fete care voiau să coboare în Lugoj. În momentul în care trenul se apropia de Lugoj și fetele se pregăteau să coboare, și-au dat seama că nu pot deschide ușa compartimentului, aceasta fiind blocată.

Tinerii au explicat că au tras cu toată forța lor de ușă încercând să o deschidă, iar pentru că trenul se apropia de gară, de teamă că fetele nu pot coborî, unul dintre băieți a acționat sistemul de alarmă, trenul fiind oprit de urgență.

Potrivit studentului, ușa a fost deschisă din afară de un angajat al CFR „în civil”, cu o cheie specială. Gestul tânărului l-a enervat, însă, pe controlorul trenului, care l-a amenințat pe student cu o amendă de 1.200 de lei pentru că „a pus în pericol siguranța circulației și a întârziat trenul”.

Tânărul s-a apărat spunând că acționarea sistemului de alarmă s-a realizat justificat pentru că fetele care ar fi trebuit să coboare la Lugoj erau blocate în compartiment.

Ce spune legea despre acționarea sistemului de alarmă

Potrivit Hotãrârii nr. 203/1994 – pentru stabilirea şi sancționarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române, acționarea semnalului de alarmă şi a frânei de mână a vagoanelor pentru motive nejustificate de un pericol iminent pentru siguranța trenului sau a călătorilor este contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 750 de lei. De asemenea, regulamentul de călătorie cu trenul prevede că „acţionarea semnalului de alarmă din tren fără motiv este interzisă şi constituie contravenţie și orice abuz va fi pedepsit.

Un specialist din cadrul CFR a explicat pentru „Adevărul” ce înseamnă acționarea justificată sau nejustificată a sistemului de alarmă al unui tren.

„Situațiile de urgență înseamnă incendii, persoane la care li s-a făcut rău, rămâne cineva blocat în baie”, a explicat expertul.

Potrivit specialistului, situația studenților rămași blocați în compartiment „e undeva la mijloc”, dar poate fi considerat un motiv justificat având în vedere că nu au rămas blocați în compartiment din cauza lor.

Specialistul CFR a arătat că o situație abuzivă este aceea în care un călător acționează sistemul de alarmă pentru că își dă seama că trenul pleacă din stație și el a „uitat” să coboare.

„În cazul prezentat de dumneavostră nu poate fi vorba de un abuz. Omul nu din vina lui nu a putut să coboare din tren”, a mai arătat specialistul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite